Türkiye'nin Dünyaya Açılan Penceresi Kilis'teki Konteyner Kentler - Son Dakika
Yerel

Türkiye'nin Dünyaya Açılan Penceresi Kilis'teki Konteyner Kentler

Türkiye\'nin Dünyaya Açılan Penceresi Kilis\'teki Konteyner Kentler

Suriyeli sığınmacıların barındığı Kiis’teki Öncüpınar ile Elbeyli konteyner kentleri, dünya medyasında sık sık yer bularak övgülere neden oluyor.

15.09.2014 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriyeli sığınmacıların barındığı Kiis'teki Öncüpınar ile Elbeyli konteyner kentleri, dünya medyasında sık sık yer bularak övgülere neden oluyor.

Dünyanın birçok ülkesinden Suriye'deki olayları takip etmek ve Suriyelilerin yaşadığı konteyner kentle ilgili haber yapmak için Kilis'e gelen yerli ve yabancı televizyonlarla, Kilis adeta medya üssü haline geldi. Kampları ziyaret eden yabancılar, Suriyelilere verilen hizmetin kalitesini görünce şaşkınlığını gizleyemiyor. Kampların açıldığı 2012 yılından beri Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Özel Temsilcisi Angelina Jolie, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal ile Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Kanada Vatandaşlık Göç ve Çok Kültürlülük Bakanı Jason Kenney, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin'in başta olmak üzere bir çok yurt dışından gelen, bakan, üst düzey yönetici Kilis'teki konteyner kentleri ziyaret ederek duydukları memnuniyetleri dünya medyasına taşıdı. Başta Başkan, Cumhurbaşkanı ile bir çok bakanın ziyaret ettiği Öncüpınar ile Elbeyli Konteyner kentinde 40 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Dünyanın en büyük konteyner kenti de Elbeyli konteyner kent olduğu bildirildi.

ÖNCÜPINAR KONTEYNER KENTİ

Kilis Öncüpınar Konteyner Kent'in inşaatına 13 Ocak 2012 tarihinde başlandı. 17 Mart 2012'de kampa ilk yerleştirmeler yapıldı. Kapın alanı 315 bin metrekarelik alan üzerinde 2 bin 53 konteynerden oluşuyor. 15 bin civarında Suriyelilerin barındığı konteyner kentte, her konteynır, 5-6 kişilik ailenin rahatça yaşamlarını sürdürebileceği 2 oda, banyo ve tuvaletten oluşmaktadır.

6 mahalleden oluşan konteyner kenttin her türlü alt yapı, kanalizasyon, içme suyu şebekesi bulunuyor. Kampta üst düzey güvenlik sistemi kuruldu. Kampa giriş ve çıkışlar biyometrik parmak izi ve çipli kimlik kartı ile yapılmakta, kent 24 saat güvenlik kameraları ile izleniyor. Ayrıca araçların kampa giriş çıkışlar için road blocker ve araç altı görüntüleme sistemi kullanılmakta. Konteyner kentte anaokulu, ilköğretim okulu ve lise de 63 derslikte toplamda 4 bin 500 Suriyeli öğrenci eğitim görüyor. Kampta kalan Suriyeli sığınmacıların demokrasiyle tanışması ve bu alanda deneyim kazanmasını amaçlayan Mahalle Temsilcileri Seçimi 17 Ocak 2013 tarihinde yapıldı. Seçim sonucunda oluşan 18 kişilik İdare Meclisi (3'ü bayan), kendi içinden Meclis Başkanı'nı ve 5 kişilik İdare Heyetini belirledi. İdare Heyeti, güvenlik, sağlık, eğitim, din hizmetleri ve altyapı alanlarında Valilik ile koordineli olarak çalışıyor. Öncüpınar Konteynır Kenti'nin içerisinde 50 yataklı Sahra Hastanesi, her biri bin kişi alabilen 2 cami, 3 süpermarket, banka şubesi, PTT şubesi ve 6 sosyal tesis bulunuyor. Ayrıca Suriyeli sığınmacılara kampta kilim, elişi, kuaförlük, bilgisayar ve Türkçe dil kursu veriliyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK KONTEYNER KENTİ ELBEYLİ

Elbeyli Konaklama Merkezi'nin yapımına 13 Ocak 2013'te başlanarak, kampa, Suriyeli sığınmacıların ilk yerleştirme işlemi 3 Haziran 2013 tarihinde gerçekleşti. Kampın alanı 420 bin metrekare olup, kampta 3 bin 600 konteyner bulunurken, her konteyner, 5-6 kişilik aileni rahatça yaşamlarını sürdürebileceği 2 oda, banyo ve tuvaletten oluşuyor. Kampın kapasitesi 25 bin kişid. Kampta üst düzey güvenlik sistemi kuruldu. Kampa giriş ve çıkışlar biyometrik parmak izi ve çipli kimlik kartı ile yapılmakta olup, kamp 24 saat güvenlik kameraları ile izleniyor.Ayrıca kampın içerisinde okul, rehabilitasyon merkezi, poliklinik, cami, sosyal tesis ve 2 market bulunuyor. - KİLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türkiye'nin Dünyaya Açılan Penceresi Kilis'teki Konteyner Kentler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement