Türkiye'nin Ekonomik Hedefleri Hayal Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin Ekonomik Hedefleri Hayal Oldu

Türkiye\'nin Ekonomik Hedefleri Hayal Oldu

Yıl sonunda büyümenin yüzde 2.0-2.5 arasında kalması bekleniyor. Kişi başı milli gelir de 10 bin doların altına geriliyor. 173 milyar dolarlık ihracat hedefinin tutması mümkün görünmüyor.

10.09.2015 09:03  Güncelleme: 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dolarda 3 liranın üzerinde devam eden yüksek seyir büyümeden işsizliğe ekonomik verileri vururken, uluslararası kuruluşlardan uyarılar sürüyor. Çin ve ABD Merkez Bankası (FED) ile ilgili küresel gelişmelerin yanı sıra içeride artan siyasi tansiyon ve jeopolitik riskler dolar/TL'ye rekor üstüne rekor kırdırırken, mevcut makroekonomik veriler 2015-2017 Orta Vadeli Plan'da (OVP) belirlenen tahminlerin çok altında seyrediyor. Siyasi istikrarsızlık nedeniyle yapısal reformların gecikmesi de Türkiye ekonomisi için riskleri artırıyor.

GELİR DÜŞTÜ

Yıl sonunda büyümenin Orta Vadeli Plan'daki (OVP) yüzde 4 olan hedefin oldukça altında, yüzde 2.0-2.5 arasında kalması bekleniyor. Dolar bazlı kişi başı milli gelir de 10 bin doların altına geriliyor. OVP'de yılsonu için 173 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Yılın sekiz ayında ihracat 95 milyar 135 milyon dolar ve OVP hedefinin tutturulması zor görünüyor. İşsizlik oranında hedef yüzde 9.5 iken mayısta yüzde 9.3 olarak gerçekleşti. Ancak tarım dışı işsizlik oranı yüzde 11.4 ile bu beklentinin yıl sonunda gerçekleşmeyebileceğine işaret ediyor.

ENFLASYONUN DAHA DA ARTMASI BEKLENİYOR

OVP'de enflasyon beklentisi yüzde 6.3 iken yıllık enflasyon yüzde 7.14 olarak açıklandı. Yükselen dolar kuruyla birlikte enflasyonun artması bekleniyor. Kur yüzde 10 değer kazandığında, enflasyon 1.5 puan artıyor. Dolar/TL'deki yükseliş yıl başından bu yana yüzde 29, son bir ayda yüzde 8.7 oldu. Bu yıl için 31.5 milyar dolarlık turizm geliri bekleniyordu. Ancak yılın ilk yarısında 12 milyar 602 milyon 567 bin dolarda kaldı. Temmuz ve ağustostaki düşüşler göz önüne alındığında gelir hedefinin yakalanması mümkün değil.

Öte yandan şirketlerin döviz borcu haziranda 283 milyar 730 milyon dolara yani 858 milyar liraya ulaştı. Şirketler haziran itibarıyla 176 milyar 180 milyon dolarlık borcunu karşılayamıyor. Bu miktar bugünkü kurla 532.7 milyar lira.

TERÖR VURGUSU

Bozulan makro ekonomik görünüm uluslararası kuruluşların da gündeminde. Societe Generale, artan tansiyondan dolayı, Türkiye'nin hızlı büyüyen piyasa olarak cazibesinin azalmakta olduğunu kaydetti. Raporda, Güneydoğu'da terör olaylarının yeniden başlamasının yatırımcı güveni üzerinde ağır baskı oluşturacağı kaydedildi.

Raporda "Türkiye, siyasi kargaşa, güvenliğe yönelik tehditler, enflasyonun yeniden artması, makro temel göstergelerdeki bozulmalar ve yapısal reformların uygulanmasına uygun bir ortamdan kaynaklanan büyüyen zorluklarla karşı karşıya. Piyasa yaklaşık iki aydır süren TL'nin değer kaybı ve negatif haberlerin akmaya devam etmesi ile olumsuz etkileniyor. Kurdan dolayı, enflasyonun daha da yükselebilir." denildi.

SERMAYE KAÇIŞ RİSKİ

S&P Türkiye Baş Analisti Frank Gill de zayıf TL'nin Türk şirketlerin döviz borçlarını ödemesini zorlaştırabileceğini belirtti. Gill, "Türkiye'nin cari açığının yaklaşık yüzde 60'lık kısmı başlıca bankalar tarafından dış borç ile finanse ediliyor. Likidite koşullarının tersine dönmesiyle, Türkiye'den sermaye çıkabilir ve dış borcun yeniden finansmanı zor olabilir." dedi. S&P Analisti Aarti Sakhuja da Türkiye'de politik belirsizliğin yılın geri kalanında da yüksek seyredebileceğini, bunun da tüketici güveni ve yatırım aktivitesini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

ŞİMŞEK RAKAM VERMEDİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 için büyüme rakamı vermenin olanaksız olduğunu ama beklentisinin yüzde 3 olduğunu söyledi. İstanbul Finans Zirvesi'nde konuşan Şimşek, Türkiye'de hâlâ yüksek cari açık ve yüksek tek haneli enflasyon sorununun olduğunu vurguladı. Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en önemli riskin uzun süreli bir siyasi istikrarsızlık olduğunu belirten Şimşek, bunun kamu maliyesindeki güçlü duruşu bozabileceğini ve ikiz açığa (cari açık, bütçe açığı) yol açabileceğini söyledi. Tüketime alan açılmasının da bu konjonktürde zorlayıcı olacağını vurgulayarak acilen reform gündemine dönülmesi gerektiğini ifade etti.

Şimşek, "Türkiye gibi gelişen ülkelere sermaye akışında bir azalma olursa, bu büyümeyi olumsuz etkiler ve finans piyasalarında yeniden bir fiyatlamayı getirir. Zaten bu süreci kısmen yaşıyoruz." dedi. Şimşek bu sene bütçeyi yapacaklarını ve OVP'yi güncelleyeceklerini belirtti. (Kaynak:Cumhuriyet)

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin Ekonomik Hedefleri Hayal Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • Dervis dede diyor ki...: Akp iktidarinda tek bir fabrika acilmadi.. tum kuru bakliyat ithal edildi ziraat durdu tarim yok oldu olan satildi peskes cekildi yandaslar zengin oldu..halk..ya halk...?? Gitgide fakirlestik..dolar yukseldikce bilinki bir okadar daha kotute gidiyoruz..eser kimin?? Padisahim cok yasa... 19 23 Yanıtla
  • ADALI: Kisaca soruyorum. Böyle birşey olsa bile hosunuzami gidecek.sozde Cumhuriyet ci gazete 16 9 Yanıtla
  • Asd38: Kaynak cumhuriyet yalan haber 12 9 Yanıtla
  • hıdır: Kına yakın Cumhuriyetle birlikte. 12 7 Yanıtla
  • Ha.: Ulan savaş oluyor daha her yere laf atıyorsunuz dış güçlere karşı tek dik duran Akp oldu sonuna kadar akp 11 7 Yanıtla
  • tsmoke: Ulan kişi başı milli gelir On bin dolar efsanesine kim inanıyor acaba 9 8 Yanıtla vedat: kimin cebinde var 10 bin dolar millet metal parayla dolaşıyor. 5 1
  • bordo bereli: O sokağa çıkıp eğlendiğini sanan bebeler kına yakın ülkemiz geriledi... 11 5 Yanıtla
  • Ilyas: Vatandas zor durumda ve milleti 15 20 yil borclandirip 100 bin tl lik evi 300 400 bin tl ye cikartrak ekonomi cok guzel gidiyor diye millette innandi hazinemiz hani doluydu hani biz imf ye borc veriyorduk milleti kandirmasinlar artik olan vatandasa oluyor allah yardimcimiz olsun 9 6 Yanıtla
  • mümtaz: Başka bir ülkede olsa bu kadar beceriksizliğe karşı hükümet istifasını verirdi,koltuk rahat geldi olan vatandaşa oldu. 7 8 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Azerbaycan'da Insurtech Zirvesi düzenlendi
    12:49 Azerbaycan'da Insurtech Zirvesi düzenlendi

    Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Azerbaycanlı ve Türk sigortacıların katılımıyla düzenlenen Insurtech Zirvesi'ne Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Reşat Nebiyev, Azerbaycan Merkez Bankası Başkanı Taleh Kazımov ve iki ülkenin sigorta şirketlerinin yetkilileri katıldı. Etkinlikte, finans ve sigorta sektörlerinde dijital transformasyonun önemi vurgulandı ve Türkiye'nin sigorta sektöründeki tecrübesinin Azerbaycan'a katkı sağlayacağı belirtildi.

  • Zonguldak'ta Mali Müşavirlere Enflasyon Düzeltmesi İçin Ücret Ödenmeli
    12:40 Zonguldak'ta Mali Müşavirlere Enflasyon Düzeltmesi İçin Ücret Ödenmeli

    Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri için ücret ödenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. Kahveci, bu işlemlerin mali müşavirlere ek iş yükü getirdiğini ve emeklerinin karşılığını almaları gerektiğini belirtti.

  • Denizlerde 4.5 Ay Sürecek Olan Avlanma Yasağı Başladı
    12:29 Denizlerde 4.5 Ay Sürecek Olan Avlanma Yasağı Başladı

    Av sezonunun son günlerinde Karadeniz somonu ve istavrit balığı bol miktarda avlanırken, fiyatlar düştü. Karadeniz somonunun kilogramı 120 liraya, istavritin kilogramı ise 50 liraya kadar düştü. Deniz canlılarının popülasyonunun artması ve nesillerin korunması amacıyla konulan 4.5 aylık endüstriyel avlanma yasağı dün itibariyle başladı.

  • Samsun Gastronomisi Tanıtım ve Tadım Etkinliği
    12:29 Samsun Gastronomisi Tanıtım ve Tadım Etkinliği

    Samsun Gastronomisi Tanıtın ve Tadım Ekinliği'nde şehrin lezzetleri protokol ve davetlilere sunuldu. Samsun'un yöresel lezzetleri ve coğrafi işaret tescilli tatları tanıtıldı.

  • Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi
    12:26 Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi

    Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, 8 Mart 2024 tarihinde 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programını duyurdu. Programa başvurular, Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi üzerinden ikişer aylık dönemler halinde alınacak. Kadın ve gençlerin istihdam ve girişimcilik odaklı mesleki gelişimini desteklemeyi amaçlayan program, yeni istihdam taahhüdü sunan işletmeler ve kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan başvuruları kabul edecek. Başvuru rehberinde ayrıntılı bilgiler yer alırken, program hakkında bilgilendirme ve eğitim toplantısı düzenleneceği duyuruldu.

  • İstanbul Sancaktepe Belediyesi'nde 2 Milyar TL Borç Asıldı
    12:26 İstanbul Sancaktepe Belediyesi'nde 2 Milyar TL Borç Asıldı

    15 yıl AKP'nin yönettiği Sancaktepe Belediyesi'nde yaklaşık 2 milyar TL borç olduğu ortaya çıktı. CHP Sancaktepe İlçe Başkanı Emre Yılmaz ve Belediye Başkanı Alper Yeğin, borç tablosunu paylaştı.


Advertisement