Türkiye'nin En Büyük Metal Madeninde Greve Gidiliyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin En Büyük Metal Madeninde Greve Gidiliyor

Türkiye\'nin En Büyük Metal Madeninde Greve Gidiliyor

Türkiye’nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmelerinde işveren ve sendika arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 320 işçi 30 Ekim tarihinde greve gidiyor.

23.10.2015 15:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmelerinde işveren ve sendika arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 320 işçi 30 Ekim tarihinde greve gidiyor.

Rize'nin Çayeli ilçesinde First Quantum Minerals isimli yabancı bir firma tarafından işletilen Çayeli Bakır İşletmeleri ile işçi temsilcisi olan Türkiye Maden İşçileri Sendikası arasında 14 Mayıs tarihinden bu yana süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işverenin sıfır oranda zam da diretmesi üzerine grev kararı alındı. 500 işçisi bulunan madende sendikalı olan 320 işçi 30 Ekim tarihinde toplu olarak greve gidiyor. Bugün sendikalı işçiler Madenli Belediyesi önünde toplanarak slogan atıp Çayeli Bakır İşletmelerine yürüdü. İşçiler adına Türkiye Maden İşçileri Sendikası Sivas Şubesi Başkanı Zekeriya Gültekin bir basın açıklaması yaptı. Gültekin açıklamasında, grevin iki tarafa da yarar sağlamayacağını belirterek, son çare olarak greve başvurmak zorunda kaldıklarını ifade edip, "İşveren ile olan toplu iş sözleşmesi görüşmelerimiz maalesef işverenin sıfır zam ısrarından dolayı sonuç vermedi. Bu nedenle 30 Ekim'de greve gitme kararı aldık. Az bir zaman kaldı. İşverenin olumlu bir adım atmasını bekliyoruz. Olumlu bir adım atılmazsa greve gideceğiz" dedi.

Öte yandan işletmenin grev kararının hayata geçirilmesi ile lokavt kararı alıp uygulamaya koyacağı öğrenildi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK METAL MADENİ

Rize'nin Çayeli İlçesi Madenli beldesinde 1983 yılında faaliyetlerine başlayan Çayeli Bakır İşletmelerinin tüm hisseleri 2013 yılında yabancı yatırımcılar tarafından alınmıştı. Yıllık 1.3 milyon ton cevher işleme kapasitesine sahip işletme 134 hektar alanda maden arama ve çıkartma ruhsatını elinde bulunduruyor. Toplam 20 milyon ton cevher işleme kapasitesine ulaşan işletme Türkiye'deki metal madenlerinin 3/1 kapasitesini elinde bulunduruyor. Çayeli Bakır İşletmeleri 2013 yılında gerçekleştirdiği 249 milyon 838 bin dolarlık ihracatla sektörde 1'inci sırada, 100 ihracatçı listesinde de 42'inci sırada yer almıştı.

Çayeli Bakır İşletmelerinde sendikalı işçiler 2 bin 200 TL ile 5 bin TL arasında maaş alıyor. - RİZE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin En Büyük Metal Madeninde Greve Gidiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement