Türkiye'nin En Büyük Savaş Gemisi, Sınıfında Dünyanın En Büyüğü Olacak - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin En Büyük Savaş Gemisi, Sınıfında Dünyanın En Büyüğü Olacak

Milli imkanlarla yapılan LST çıkarma gemisi Bayraktar denize indirilmişti. Geminin silah sistemlerinin montajı ise sürüyor. Bayraktar Türkiye'nin en büyük savaş gemisi.

12.10.2015 14:16  Güncelleme: 17:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2013 yılında yapılmaya başlanan ve tam %70,68 oranında yerli imkanlar ile geliştirilen amfibi harp gemisi Bayraktar kullanıma hazır olarak 3 Ekim'de denize indirildi. Yerli Bayraktar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından İstanbul Tuzla'da Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye yaptırıldı ve yapımında yüzde 70 oranında yerlilik oranı sağlandı.

TÜRKİYE'NİN VE DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

Anadolu Tersaneleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süalp Ürkmez, Bayraktar gemisinin Türkiye'de yapılan en büyük savaş gemisi olduğunu söyledi. Ayrıca LST sınıfı tank çıkarma gemileri arasında dünyada yapılmış en büyük gemi.

LST GEMİSİ NEDİR?

Çogunlukla Amfibiler, Amfibik ya da popüler adı ile timsah taşıma gemisi olarak adlandırılan bu gemiler savaş gemisi sınıfına girerler. Bu tip gemiler kara kuvvetlerinin çıkarma yapması için kullanılırlar ve kara kuvvetlerine lojistik destek sağladıkları gibi denizde operasyonlarda kullanılırlar. Bu vesile ile hem karada hem de denizden gerçekleşen amfibik çıkartma harekâtlarında yoğun ihtiyaç duyulmaktadırlar.

TÜRK MÜHENDİSLERİ YAPTI

Bayraktar tamamen Türk mühendisiliğinin ürünü. Dizaynı 3 sene sürdü. Bayraktar'ın Sancaktar isimli bir de kardeşi yapılıyor. İnşaasında Deniz Kuvvetleri'nden emekli 20 uzman da görev aldı. Geminin teknesi tamamen bitmiş durumda. Donatımları sürüyor.

ÖZELLİKLERİ

-Geminin boyu 140 metre.

-Gemi 20 tank kapasiteli.

-1200 ton yük taşıyabiliyor.

-Çok maksatlı 15 ton elikopter indirme kapasitesine sahip piste de sahip.

-Yapımına 2013'te başlanan ve yüzde 70,68 yerli sanayi desteğiyle üretilen gemi, kendi alanında bir ilki teşkil ediyor. Üst binası balistik korumalı olan gemi, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına sahip.

-Boyu 139, eni 19,60 metre olan ve deplasmanı 7 bin 254 ton olarak dizayn edilen geminin, 2 metreden sığ sulara kapak atma imkanı bulunuyor. Gemi, bin 200 ton yük veya çeşitli tank, zırhlı araç ve diğer araç taşımanın yanında 566 yatak kapasiteli.

-Bayraktar, ikmal yapmadan 30 gün denizde kalabiliyor ve 5 bin deniz milinden fazla yol alabiliyor.

-486 personelin görev yapabileceği gemide, 12 Subay, 51 Astsubay, 66 er ve 17 ortak hareket grup subayı ile 350 Amfibi personeli görev yapacak.

-Gemide, beklenen sürat değerlerini ve manevra kabiliyetini sağlayabilmek üzere her biri 4 adet dizel makine, 2 adet ridakşınger, 2 adet şaft sistemi, 2 adet değişken açılı pervaneden oluşan ana tahrik sistemi kullanılıyor.

SİLAH SİSTEMLERİ

-İçinde iki komuta kontrol merkezi bulunuyor.

-Gemide gerek denizaltılardan, gerek havadan gelebilecek her türlü tehdide karşı ve gerekse karadan gelebilecek saldırılara karşı birçok sensör ve silaha sahip. ASELSAN ve HAVELSAN birlikte silan sistemlerini yerleştirecekler.

-Bayraktar'da ayrıca, iki adet tünel tip baş itici, elektrik üretimi için 4 adet ana jeneratör yer alıyor.

-Bunların dışında gemide yerli üretim olan Komuta Kontrol Sistemi ve Stabilize Makineli Tüfek Platformu (STAMP) ile beraber pek çok elektronik sistem ve silah sistemi bulunuyor.

-Bayraktar, geniş muhabere ve elektronik imkanlarıyla komuta kontrol, harekât ve lojistik görev fonksiyonlarına katkı sağlamanın yanında, gerektiğinde Doğal Afet Yardım görevlerini yerine getirecek imkan ve kabiliyetlere de sahip.

GEMİNİN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ

LST gemisinin en önemli özelliği 90 santim suya kadar yanaşma yapıp, kuru zemine kapak atabiliyor. Boşken saatte 20, tam doluyken 18.5 deniz mili sürat yapabiliyor.

2017'DE GÖREVDE

Bayraktar Şubat 2017'de, ikinci gemi Sancaktar ise Ekim 2017'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda göreve başlayacak.

Türkiye\'nin En Büyük Savaş Gemisi, Sınıfında Dünyanın En Büyüğü Olacak

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin En Büyük Savaş Gemisi, Sınıfında Dünyanın En Büyüğü Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (31)

  • ANTİ AKP: BÜYÜK KIYAMET FİTNECİSİ RANTİYECİ SİYONİST AKP NİN BÜYÜK İSRAİL PROJESİ...İLLUMİNATİ... 39 299 Yanıtla
  • fevzi cakmak: Hani bilale hani bilale bi tanede ona yapin en buyugunden 18 30 Yanıtla
  • dıyarbakırlı : kemalstler gozlernı kapatsın ltfen 29 12 Yanıtla
  • dıyarbakırlı : ınadına akpp lannn 25 15 Yanıtla
  • Türk. : Bunda övünecek hiç birşey yok bildiğin ticari geminin üzerine 2 tane 40mm top koyulan bi gemi. Çıkarma gemisi altı üstü millete yedirebilirsen işte. 14 25 Yanıtla 000: Bu güne kadar niye yapılmıyordu diyen salak sana söylüyorum....askeri limanlar bu gaz tenekeleriyle dolu git bak. 5 0
  • dıyarbakırlı : boyle hırsızlara can kurbann 26 10 Yanıtla
  • TURNA BEŞ : RTE İLE YOLA DEVAM HELAL SİZE 26 5 Yanıtla
  • gs: AKP oldukça bu gelişmeler devam edecek yoksa çadır devleti aklımızı kullanın ey ahali gözlerinizi açın yenilikleri gorun 21 8 Yanıtla
  • koray: yav he he şu atıl tankları mı 1 27 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş., Çorum'da Enerji Altyapısını Güçlendiriyor
    13:56 Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş., Çorum'da Enerji Altyapısını Güçlendiriyor

    Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde hizmet veren yaklaşık 3 milyon kişiye kesintisiz ve kaliteli enerji sağlamak amacıyla Çorum'da dev bir yatırım gerçekleştiriyor. Yatırım kapsamında Çorum Zanaatkarlar Sitesi'nde yapılan çalışmalarla enerji altyapısı tamamlanırken, bölgeye toplamda 165 milyon TL yatırım yapıldı. YEDAŞ'ın bu projeleri desteklemesiyle Çorum'da hizmet veren esnafların tek bir çatı altında toplanacağı modern sanayi projesi tamamlanmış oldu.

  • Emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar sosyal harcamaların en büyük bölümünü oluşturdu
    13:53 Emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar sosyal harcamaların en büyük bölümünü oluşturdu

    TÜİK'in istatistiklerine göre, emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar, sosyal harcamaların en büyük bölümünü oluşturdu. 1 trilyon 267 milyar 924 milyon liralık sosyal yardımların 567 milyar 450 milyon TL'si emekli ve yaşlılar için yapıldı. Sosyal koruma harcaması 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artış göstererek, 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL oldu. Sosyal koruma yardımlarında ise en büyük harcama 567 milyar 450 milyon TL ile emekli/yaşlılara yapılan harcamalar oldu.

  • Emekliler, düşük maaşlara tepki gösterdi
    13:53 Emekliler, düşük maaşlara tepki gösterdi

    Emekliler, düşük maaşlarını artırma taleplerine yanıt vermeyen iktidarın, ulaşım, tarım kredi marketleri, GSM operatörleri, sinema ve tiyatrolarda özel indirim başlatılacağını ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Emekliler, sıkıntılarını ve taleplerini dile getirdi.

  • Karadeniz'de Balıkçılar Sezonu Erken Bıraktı
    13:49 Karadeniz'de Balıkçılar Sezonu Erken Bıraktı

    Karadeniz'de balıkçılar, balık boylarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle erken paydos yaptı. Balıkçılar, sürdürülebilen avcılığın devamı için paydos ederek, gelecek sezon için hazırlıklara başladıklarını söylediler.

  • 2023 Yılında Türkiye Ekonomisi AB Ülkeleri Arasında En Çok Büyüyen Ülke Oldu
    13:47 2023 Yılında Türkiye Ekonomisi AB Ülkeleri Arasında En Çok Büyüyen Ülke Oldu

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tokat'ta yaptığı açıklamada 2023 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4,5 büyüme ile AB ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, işsizlik oranının düştüğü, istihdam oranının yükseldiği ve milli gelirin 1 trilyon doları aştığı bilgilerini paylaştı. Bakan Işıkhan ayrıca, SGK'ya en fazla borcu olan 5 belediyenin 5'inin de CHP belediyesi olduğunu ifade etti.

  • Akçaabat'ta Meyve Fidanı Dağıtımı Gerçekleştirildi
    13:42 Akçaabat'ta Meyve Fidanı Dağıtımı Gerçekleştirildi

    Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi, DOKAP ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat'taki çiftçilere ücretsiz meyve fideleri dağıtıldı. Proje ile tarımsal kalkınma, ürün çeşitliliği ve çiftçi desteklenmeyi hedefleniyor.

  • Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Çay destekleme bedeli bugün çiftçilerin hesaplarına yatırılıyor
    13:34 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Çay destekleme bedeli bugün çiftçilerin hesaplarına yatırılıyor

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çay destekleme bedelinin 363 milyon 608 bin TL olarak belirlendiğini ve bugün çiftçilerin hesaplarına aktarıldığını duyurdu. Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, çiftçilere 530 TL çay destekleme bedelinin ödendiğini belirtti.

  • Çin, Yeşil ve Düşük Karbonlu Kalkınma İle Ekonomik Büyüme Hedefliyor
    13:33 Çin, Yeşil ve Düşük Karbonlu Kalkınma İle Ekonomik Büyüme Hedefliyor

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in yeşil ve düşük karbonlu kalkınmasının ekonomik büyümede devasa bir artış yaratacağını ve her yıl 10 trilyon yuanlık bir yatırım ve tüketim pazarını besleyeceğini belirtti. Zhao, yeşil kalkınmanın Çin'deki yüksek kaliteli kalkınmanın belirleyici özelliği olduğunu vurguladı. Çin, 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını nihai zirve noktasına çıkarıp, 2060 yılına kadar da karbon nötr olma hedefine ulaşmayı hedefliyor.

  • Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer Esnafları Ziyaret Etti
    13:33 Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer Esnafları Ziyaret Etti

    Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, teşkilat üyeleriyle birlikte esnafları ziyaret ederek yeni dönem projeleri ve yatırımlar hakkında bilgiler verdi. Başkan Dinçer, birlik ve beraberlik içerisinde şehir için çalışacaklarını belirtti.


Advertisement