Türkiye'nin En Yüksek Noktası: Meydan Karakolu - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin En Yüksek Noktası: Meydan Karakolu

Türkiye\'nin En Yüksek Noktası: Meydan Karakolu

Türkiye-İran sınırında, ülkenin en yüksek noktası olan 3 bin 55 rakımlı 'Meydan Karakolu'nun bir günü görüntülendi.

28.06.2015 08:55  Güncelleme: 08:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da, İran sınırında 3 bin 55 rakımlı tepede bulunan Türkiye'nin en yüksek noktasındaki askeri 'Meydan Karakolu' kapılarını açtı. 7 gün 24 saat gözünü kırpmadan kaçakçılıkla ve terörle mücadele eden Mehmetçik'in bir günü gözler önüne serildi.

İki yıl önce 'kalekol' tarzında yeniden inşa edilen Van 6. Hudut Alay Komutanlığı 4. Hudut Taburu'na bağlı Meydan Karakolu, Başkale İlçesi'nde bulunuyor. Karakolu, 50'den fazla Mehmetçik koruyor.

Uludağ'ın zirvesinden 512 metre daha yüksekte olan ve bağlı olduğu taburdan 1.5 saat uzaklıktaki karakola ulaşım, kışın eksi 40 dereceye varan soğukta helikopterle sağlanıyor.

İRANLI ASKER SELAM VERİYOR

Van'dan karayoluyla, iyi hava koşullarında karakola 3 saatte gidilebiliyor. En yakın köyse 6 kilometre uzaklıktaki 15 hanelik Erenler Köyü. Yol boyunca Türk ve İran nöbet kuleleri sınır boyunca karşılıklı görev yapıyor. Kulede nöbet tutan İran askerine selam verdiğimizde, el selamıyla karşılık alıyoruz. Karakola, "Kobra" denilen askeri araç eskortluğunda gidiyoruz. Bizi Türkiye-İran sınırında nöbet tutan Mehmetçikler karşılıyor. Karakoldan daha yüksekte ve en uçtaki 405 numaralı kuleye gidiyoruz. 3 bin 124 rakımlı tepedeki kulede, Mehmetçik gözünü kırpmadan nöbet tutuyor. Sınır termal kameralarla 24 saat takip ediliyor. Bir kaçakçı tespit edildiği zaman karakolun Ani Müdahale Mangası yola çıkıyor.

GÖZ SINIRDA PARMAK TETİKTE

Güneşin batmasına yakın saat 19.39'da el tetikte, göz sınırda, kulak ezanda bekliyor Mehmetçik. Bursalı Er Muhammet Mahmutoğlu ile Er Ramazan Süer orucunu kule nöbetinde açıyor. Ramazan orucunu açarken, Muhammet gözünü kırpmadan sınırı gözetliyor. Ramazan, arkadaşı Muhammet'e suyu uzatarak orucunu açmasını istiyor. Zirvenin kartalları sırayla iftar yapıyor.

EKMEĞİNİ YAPAN MEHMETÇİK

Karakola su 5 kilometre uzaktan pompayla ulaştırılıyor. Kışın su boruları donuyor. Elektrik telleriyse sert rüzgârlara dayanmıyor. Elektrik kesintisine karşı karakolda 2 jeneratör bulunuyor. Mehmetçiklere 3 ay yetecek kadar mercimek, kuru fasulye, nohut, pirinç, bulgur, yağ ve salça gibi gıdaların stoklandığını öğreniyoruz. Haftada en az 2 kez yaş erzak geliyor. Kışın yaş erzak askeri helikopterle ulaştırılıyor. Askerler ekmekleri kendileri yapıyor. Yemekleri, "Askere gelmeden önce elma kabuğu bile soyamazdım" diyen Kastamonulu Er Selim Tetik hazırlıyor.

Türkiye'nin 3 bin 55 rakımla en yüksek karakolunun bulunduğu birlikte bir asker iftarını açarken diğeri sınırı izliyordu.

'EL CLASICO REKABETİ

Meydan Karakolu'nda nöbet dışı hayat 06.00'da başlıyor. Gecenin yarısı da olsa, timler alarm düdüğüyle zorlu yollara düşüyor. Düdük kimi zaman bir kaçakçılık ihbarı, kimi zaman da mülteci geçişi için çalıyor. Güne sabah sporuyla başlayan Mehmetçikler, görevlerinden kalan zamanlarını, asker gazinosunda geçiriyor. Playstation'da Barcelona Real Madrid El Clasico rekabeti yaşanıyor. Gazinoda askerler için kütüphane de var. Kütüphanede Türk ve dünya eserlerinin yanı sıra dini kitaplar yer alıyor. Er Mücahit Aydın, Kuran-ı Kerim okurken, Erhan Paça ve Hasan Karademir dünya klasiklerinin sayfalarını çeviriyor. Mehmetçik, spor odasında boks ve ağırlık çalışması da yapıyor.

MEHMETÇİKLER ANLATIYOR

Dursun KUTLU: Sinopluyum. Aralıkta inşallah tezkere alacağım. Burada günler zor geçiyor. Sonuçta sınırdasın. İnsanın aklına her şey geliyor. Burası çıktığında tedirgin oldum. Kabul etmek zor oldu ama sonradan alıştım.

Selim TETİK: Kastamonuluyum, geleli 10 ay oldu. Mutfakta çalışıyorum. Evde elma soyamazdım. Şimdi aşçı oldum. Eve gittiğimde anneme yemek yapacağım. 'Oğluma ne olmuş' diyecek.

Ahmet GÖK: Buraya geldiğimde bazı yemekleri ilk defa yedim. İzmirliyim ilk kez burada kar gördüm. İzmir'den Van'a bir sınırdan diğerine geldim.

Burak GÜMÜŞ: 2.5 yıldır evliyim, 7 aylık kızım var. Onları çok özlüyorum. Bana çok zor geliyor. Kızımı 2.5 aylıkken bıraktım. Burası keyifli. Halamın oğluyla aynı karakoldayım. Kızımın büyüdüğünü göremiyorum. Sadece ona üzülü- yorum.

Erhan PAÇA: Geçtiğimiz günlerde 3 tane deve yakaladık. Kaçakçı bıraktı kaçtı. Ne yapaca- ğımızı bilemedik. Sonunda ipinden tutup çektik. Benim için bir ilkti.

Oğuzhan SÖZBİR: Buranın esas kışını ben çektim. 27 Mayıs'ta kar yağdı. Kış çok zor geçiyor. Eksi 40'ı görüyor. 41 günüm kaldı. Son günler hiç bitmiyor.

Selçuk ALKAN: Bursalıyım. 3 aydır bu karakolda askerlik yapıyorum. En çok yemeklerini seviyorum. 61 kiloydum, 2.5 kilo aldım.

Son Dakika Güncel Türkiye'nin En Yüksek Noktası: Meydan Karakolu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (38)

  • Birol: Allah ayağınıza taş değdirmesin aslan parçaları.. 52 3 Yanıtla
  • KARSLI: ALLAH KORUSUN SIZLERI KARDESLERIM HAYIRLI TESKERELER DILERIM 47 3 Yanıtla
  • hakan ozturk: bu askerler olmasa isid turkiye sinirina kadar gelmisken iceride girerdi Allah askerimizi basimizdan eksik etmesin 45 3 Yanıtla
  • KAHRAMANLARA SELAM...: 10 Toyota pikap dolusu ISID militanı Irak'ın sehirlerinin bir ucundan girdimi öbür ucundan cikiyor..5000 asker direnemeden dağılıp gidiyor .Irak sehirlerindeki bacıları ganimet olarak alıyorlar; kirletiyorlar...cocuklari köle olarak satıyorlar...sizin gibi SINIR KAHRAMANLARI VE DİĞER GÜVENLİK GÜÇLERİ sayesinde bizler buralarda içimiz rahat olarak geceliyoruz....değil 10 pikap dolusu ISID ci, 10.000 pikap dolusu düşman gelse de karakoldaki 50 kahramanin onlarin karşılarina dimdik dikileceklerinden ve bir tanesini bile sinirdan gecirmeyeceklerinden hiç şüphem yoktur...herkese selam... 44 3 Yanıtla
  • aacar: Hudut ta görev yapmak zordur arkadaşlar Allah yardım etsin unutmayın Hudut namustur. HUDUT KARTALLARI 45 0 Yanıtla
  • gurbet 08: ZATEN BU BELLİ BİRŞEYDİR KARTALLAR YÜKSEK UÇAR SİZE CAN KURBAN ASLANLARIM ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN 43 1 Yanıtla
  • SEV: ALLAH KOLAYLIK VERSİN MEHMETİMİZE 41 1 Yanıtla
  • murat mertkol: Allah askerimizi tum dusmanlardan korusun onlar dunyanin en iyi askerdir 40 2 Yanıtla
  • Habip : Mehmetçiklerin gözlerinden öpüyoruz. 39 3 Yanıtla
  • Habip : Ee.fazla da önemli değil. 4 36 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AMD, Ryzen Pro 8000 ve 8040 Serisi İşlemcileri Tanıttı
    17:10 AMD, Ryzen Pro 8000 ve 8040 Serisi İşlemcileri Tanıttı

    AMD, Ryzen 8040 serisi mobil işlemcilerle yapay zeka işlevleri için büyük bir performans iyileştirme imkanı sundu. Şimdi ise aynı işlemcilerin Pro versiyonları ile karşımızda. Aynı zamanda AMD masaüstü için de yeni 8000 serisi Pro işlemcileri tanıttı. İşte yapay zeka entegrasyonu ile karşımıza çıkan yeni AMD Pro 8000 ve 8040 serisi işlemciler.

  • Samsung, 512 GB Kapasiteli USB Flash Bellekleri Duyurdu
    17:10 Samsung, 512 GB Kapasiteli USB Flash Bellekleri Duyurdu

    Samsung Electronics, BAR Plus ve FIT Plus USB 3.2 Gen 1 Flash bellek ailesine 512 GB kapasite seçeneği eklediğini duyurdu. Yüksek kapasite, hızlı veri aktarımı, geniş cihaz uyumluluğu ve güvenilirlik özellikleri ile dikkat çeken bu USB flash bellekler, kullanıcılara veri saklama ve yedekleme konusunda hızlı bir çözüm sunuyor. BAR Plus ve FIT Plus sürücüler, yüksek hız performansı, esnek uyumluluk ve dayanıklı tasarımlarıyla öne çıkıyor. Samsung'un beş yıllık sınırlı garanti ve beş aşamalı koruma özelliğiyle sunulan bu flash bellekler, Titan Grey veya Şampanya Gümüş seçeneklerinde 79.99 dolar fiyatla satışa sunulacak.

  • Kara Ağaç Destanı 8. bölümde neler olacak?
    17:10 Kara Ağaç Destanı 8. bölümde neler olacak?

    Ömer, Merdo'yu kurtarmak için çabalarına rağmen başarısız olur ve Merdo'nun erkene alınan idamı herkesi yıkar. Ömer, Latif Bey'e karşı savaş açar. Sultan, Ömer'in en büyük destekçisi olarak geçmişin karanlık sırlarını ortaya döker ve Latif Bey'e meydan okur. Celal Ağa, oğlunun isminin yazılı olduğu beşiği görünce sırrı çözmek için Asiye ve Naile'ye saldırır. Ayten için konaktaki karmaşa bir fırsattır. Asiye ile Raziye'nin çocuklarını ayırma planında beklenmedik bir gelişme yaşanır. Sultan'ın başına gelen olay her şeyi altüst eder ve Ömer hayati bir kararın eşiğinde sıkışıp kalır.

  • Yalova'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisinin organları nakil için kullanılacak
    17:10 Yalova'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisinin organları nakil için kullanılacak

    Yalova'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Melek Karakaş'ın kalbi, karaciğeri ve böbrekleri nakil için alındı. Kazadan 3 gün önce organ bağışı taahhüdünde bulunan genç kızın organları, farklı hastalara nakledilmek üzere Ankara, Bursa ve Çanakkale'ye gönderildi. Ailesi, Melek Karakaş'ın organ bağışı yaparak başkalarının hayatını kurtarmasının herkese örnek olmasını istedi.

  • Microsoft Store Güncellemesi ile Yeni Uygulamaları Keşfedin
    17:09 Microsoft Store Güncellemesi ile Yeni Uygulamaları Keşfedin

    Microsoft, Windows 11 ve yapay zeka çalışmalarının yanı sıra masaüstü uygulamalarını da ihmal etmiyor. Microsoft Store için yayınlanan yeni güncelleme ile kullanıcılar daha kolay bir şekilde yeni uygulama ve oyunlar keşfedebilecek.

  • Togg CEO'su Gürcan Karakaş, çift motorlu dört çeker T10X, T10F elektrikli sedanın satış tarihi, uygun fiyatlı B-SUV modeli Togg T8X ve firmanın Avrupa çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu
    17:09 Togg CEO'su Gürcan Karakaş, çift motorlu dört çeker T10X, T10F elektrikli sedanın satış tarihi, uygun fiyatlı B-SUV modeli Togg T8X ve firmanın Avrupa çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu

    Togg CEO'su Gürcan Karakaş, çift motorlu dört çeker T10X'in haziran-temmuz aylarında satışa sunulabileceğini, T10F sedanın satış tarihinin Mart 2025 - Nisan 2025 arasında olabileceğini ve uygun fiyatlı B-SUV modeli T8X'in de aynı dönemde tanıtılabileceğini açıkladı. Ayrıca Togg'un Avrupa'daki satış stratejisinin değiştiğini ve doğrudan Almanya, Fransa, İtalya gibi merkez ülkelere girmeyi planladığını belirtti.

  • Metin Akpınar'ın kızının annesinin film görüntüsü ortaya çıktı
    17:09 Metin Akpınar'ın kızının annesinin film görüntüsü ortaya çıktı

    Duayen oyuncu Metin Akpınar'ın evlilik dışı dünyaya gelen ikiz kızlarından biri olan Duygu Nebioğlu'nun annesi Suphiye Orancı'nın, İbrahim Tatlıses, Seda Sayan ve Şehnaz Dilan gibi oyuncuların yer aldığı 'Yorgun Perihan Savaş'lı, 'Yalan' ve Hülya Avşar'lı 'Aşıksın' filmlerinde rol aldığı ortaya çıktı. İbrahim Tatlıses'in ise Orancı'yı hatırlamadığı belirtildi.

  • Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor
    17:09 Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor

    Toshiba, Japonya departmanındaki 5000 çalışanıyla yollarını resmi olarak ayıracak. Bu toplu işten çıkarma kararıyla maliyetleri düşürmeyi hedefleyen firma, gelecekteki dijital projelere kaynak aktaracak. Toshiba'nın finansal durumunu düzeltmek için aldığı bu radikal kararlar, kullanıcıların yararına olmayı umut ediyor.

  • İzmit'te bir market deposunda çıkan yangın kontrol altına alındı
    17:08 İzmit'te bir market deposunda çıkan yangın kontrol altına alındı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir marketin deposunda çıkan yangın, yakındaki binanın çatısına sıçradı. Yangın kısa sürede büyüdü ve kentin birçok noktasından görülecek kadar duman oluştu. İtfaiye, polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. Yangın sırasında sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar etkili oldu. İzmit Belediyesine ait binaya da sıçrayan alevler, çok sayıda ekibin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangında yaralanan olmazken, deponun zarar gördüğü belirtildi.

  • Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için nakledildi
    17:04 Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için nakledildi

    Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kırmızı orman karıncaları, orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele amacıyla Narlısaray Orman İşletme Şefliğine taşındı. Karıncalar, özel sandıklara konularak yeni yuvalarına yerleştirildi ve beslenmeleri için toz şeker döküldü. Nakil operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı ve Narlısaray İşletme Şefi de katıldı.


Advertisement