Türkiye'nin Enerjide Merkez Ülke Olma Arayışı - Son Dakika
Sektörel

Türkiye'nin Enerjide Merkez Ülke Olma Arayışı

Türkiye'nin enerji arz güvenliğinin Katar, Türkmenistan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) gibi alternatif kaynaklara yönelmesiyle güçleneceği belirtildi.

21.04.2016 09:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin enerji arz güvenliğinin Katar, Türkmenistan ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) gibi alternatif kaynaklara yönelmesiyle güçleneceği belirtildi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan "Türkiye'nin Enerjide Merkez Ülke Olma Arayışı" başlıklı raporuna göre, enerji ticaretinde işbirliklerin Rusya, Azerbaycan ve İran ile devam ettiği vurgulandı.

Irak, Türkmenistan ve Doğu Akdeniz ülkelerinin doğal kaynaklarını ihraç etmek için önemli proje ve işbirliklerine yönelik hazırlıklar içinde olduğu belirtilen raporda, enerji politikalarında ciddi bir dönüşüm içine girilen Türkiye'nin temel eksenine "enerji merkezi" olma hedefini koyduğu kaydedildi. Güney Gaz Koridoru kapsamında Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP), Türkiye'nin enerjide merkez olma hedefine katkı sunacağına işaret edilen raporda, "Doğalgaz ithalatının yarıdan fazlasının yapıldığı Rusya ile uçak krizi sonrası Türkiye'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Türkmenistan ve Katar gibi alternatif pazarlara yönelmesi ülkenin enerji arz güvenliğini güçlendirecektir. Ortaya çıkan bu tablo Türkiye'yi, arz ve talep eden ülkelerin de enerji güvenliğini sağlamaya yönelik kritik bir konuma getirmektedir" denildi.

Türkiye'nin enerji kaynaklarına sahip ülkelere komşu olduğu hatırlatılan raporda, ülkenin şu ana kadar jeopolitik konumundan dolayı bundan faydalanmaktan çok yaşadığı coğrafyanın maliyetini yüklenen bir pozisyonda kaldığı da vurgulandı.

Kaynak: enerjienstitusu.com

Son Dakika Sektörel Türkiye'nin Enerjide Merkez Ülke Olma Arayışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Marble İzmir Fuarı Yoğun İlgi Görüyor
    13:16 Marble İzmir Fuarı Yoğun İlgi Görüyor

    Bu yıl 29. kez düzenlenen Marble İzmir Fuarı, dünyanın dört bir yanından binlerce kişinin ilgisini çekiyor. Fuar, doğal taş sektöründe iş bağlantıları ve anlaşmaların yapıldığı bir platform olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca, Türkiye'nin doğal taş ihracatının artmasına da katkı sağlıyor. Fuarın 100 bine yakın ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.

  • KAMİAD Paydaşları İstanbul'da Şehir Toplantıları Etkinliği'nde Bir Araya Geldi
    10:08 KAMİAD Paydaşları İstanbul'da Şehir Toplantıları Etkinliği'nde Bir Araya Geldi

    Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) paydaşları, İstanbul'da düzenlenen Şehir Toplantıları Etkinliği'nde bir araya geldi. Toplantıda, KAMİAD Genel Başkanı Ali Adıgüzel, İstanbul Ticaret Odası'nın meslek komitelerinin başkanları ve birçok müteahhit katıldı. Başkan Adıgüzel, toplantıda inşaat sektörünün önemine ve kamu müteahhitliği sektörünün karşılaştığı sorunlara değindi.

  • Karaman İl Su Kurulu Toplantısı Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim Başkanlığında Gerçekleştirildi
    15:56 Karaman İl Su Kurulu Toplantısı Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim Başkanlığında Gerçekleştirildi

    Karaman İl Su Kurulu Toplantısı, Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim başkanlığında yapıldı. Toplantıda su kullanımı ve sektörel sorunlar ele alındı. Sarıibrahim, yerel yönetimlere, merkezi yönetime ve bölge yönetimlerine önemli görevler düştüğünü belirtti. İlgili kurumlarca sunumlar yapıldı.

  • Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu 4. Dönem Toplantısı Ankara'da yapıldı
    15:34 Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu 4. Dönem Toplantısı Ankara'da yapıldı

    Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. Dönem Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında 4. Dönem KEK Protokolü ve eylem planları imzalandı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve işbirliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Türkiye ve Mali arasındaki ilişkilerin dostluk, barış ve karşılıklı fayda temelinde güçlendirileceği vurgulandı.

  • Türkiye ile Mali arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 255 milyon doları aştı
    14:42 Türkiye ile Mali arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 255 milyon doları aştı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye ile Mali arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 255 milyon doları aştı" dedi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • TÜRSAB, Turizm Haftası kapsamında gençlerin sektördeki rolünü güçlendirmek için etkinlik düzenledi
    16 Nis TÜRSAB, Turizm Haftası kapsamında gençlerin sektördeki rolünü güçlendirmek için etkinlik düzenledi

    Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından Turizm Haftası kapsamında gençlerin sektördeki rolünü güçlendirmek ve genç istihdamı artırmak amacıyla Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde "Turizm Buluşması" etkinliği düzenlendi.

  • Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı Yarın Açılıyor
    16 Nis Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı Yarın Açılıyor

    Bu yıl 29’uncusu düzenlenecek Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, yarın Fuar İzmir’de düzenlenecek törenle kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Türk doğal taşının dünyaya açılan kapısı olan Marble İzmir, 17-20 Nisan 2024 tarihlerinde sektörü bir araya getiriyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Marble İzmir’e 29’uncu kez ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıkları belirterek, “Fuarımızı her yıl biraz daha büyütecek, doğal taş sektörünün geleceğine İzmir’den yön vereceğiz” dedi.

  • Azerbaycan'da Insurtech Zirvesi düzenlendi
    16 Nis Azerbaycan'da Insurtech Zirvesi düzenlendi

    Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Azerbaycanlı ve Türk sigortacıların katılımıyla düzenlenen Insurtech Zirvesi'ne Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Reşat Nebiyev, Azerbaycan Merkez Bankası Başkanı Taleh Kazımov ve iki ülkenin sigorta şirketlerinin yetkilileri katıldı. Etkinlikte, finans ve sigorta sektörlerinde dijital transformasyonun önemi vurgulandı ve Türkiye'nin sigorta sektöründeki tecrübesinin Azerbaycan'a katkı sağlayacağı belirtildi.

  • Türkiye'nin maden ihracatı arttı, ancak doğal taş ve endüstriyel madenlerde sıkıntılar devam ediyor
    15 Nis Türkiye'nin maden ihracatı arttı, ancak doğal taş ve endüstriyel madenlerde sıkıntılar devam ediyor

    Eskişehir Madencilik Kümesi Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üye Metin Çekiç, Türkiye'nin maden ihracatının arttığını ancak doğal taş ve endüstriyel madenlerde sıkıntıların devam ettiğini belirtti. İlk çeyrekte Türkiye'nin maden ihracatı geçen yıla göre yüzde 6,35 artarak 1 milyar 400 milyon dolara yükseldi. Metalik cevherler ihracatında ise yüzde 25'lik bir artış görüldü. Çin, en çok ihracat yapılan ülke oldu.

  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hububat Sektörü İhracatını Artırdı
    15 Nis Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hububat Sektörü İhracatını Artırdı

    Güneydoğu Anadolu bölgesindeki hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, ilk çeyrekte ihracatını yüzde 10 artırarak 836,5 milyon dolara çıkardı. Makarna ihracatı ilk sırada yer alırken, tatlı bisküvi-gofretlerde yüzde 35, kakaolu mamullerde yüzde 45 artış yaşandı. Şekerleme ihracatı ise yüzde 120 arttı. Irak'a getirilen kısıtlamaların etkisiyle ticaret potansiyeli engelleniyor.

  • Hong Kong, Spot Bitcoin ve Ether Borsa Yatırım Fonlarına Onay Verdi
    15 Nis Hong Kong, Spot Bitcoin ve Ether Borsa Yatırım Fonlarına Onay Verdi

    Hong Kong, bölge içinde ilk kez spot Bitcoin ve Ether borsa yatırım fonları (ETF) onayları alarak kripto para dünyasında öne çıkmaya devam ediyor. Bu gelişme, Hong Kong'un bölgesel bir kripto merkezi olarak konumunu güçlendirirken, yerel ve global yatırımcılara yeni kapılar açmayı vaat ediyor.


Advertisement