Dünya Devinden Türkiye'nin Geleceğine 526 Milyon Dolar Yatırım - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Devinden Türkiye'nin Geleceğine 526 Milyon Dolar Yatırım

Darbe girişimi sonrası, Dubai merkezli yatırım şirketi The Abraaj Group Türkiye'ye yapacağı 500 milyon dolarlık yatırım hedefini 526 milyon dolara yükseltti.

26.07.2016 09:32  Güncelleme: 10:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Darbe girişimi engellenmesine, ekonomideki tepkiler cılız kalmasına rağmen kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptığı negatif açıklama ve not indirimi kararlarına en güzel cevap yerli ve yabancı yatırımcılardan geliyor.

Dün erken saatlerde YDA'nın 200 milyon liralık tahvil ihracına 250 milyon liralık talep geldiğini açıklamasının hemen ardından yabancı bir fonun da Türkiye yatırım için 526 milyon dolarlık dev bir fonu hazırladığını duyuracak. Bu fon, son 10 yıldır Türkiye'de yaptığı yatırımlarla dikkat çeken The Abraaj Group'tan başkası değildi. Dubai merkezli şirket Türkiye'ye özel fonuna, ortak yatırım için toplanan 40 milyon doların da eklenmesiyle 500 milyon dolarlık hedefini geçerek 'Abraaj Türkiye Fonu'nun kapanışını gerçekleştirmiş oldu.

Dünya Devinden Türkiye'nin Geleceğine 526 Milyon Dolar Yatırım

Şirket dev fona Abraaj Türkiye Fonu I (ATF I) adını verdi. ATF I'in ardından gelecekte ATF 2 ve diğer fonların da devreye sokulacağına ilişkin önemli bir ipucu aslında. Fon için taahhüt edilen sermayenin yüzde 70'i Avrupalı ve Amerikalı yatırımcılardan gelmiş. Kurumsal yatırımcılar ve ulusal varlık fonları ise taahhüt edilen sermayenin yüzde 78'ini oluşturmuş.

FONU ETKİLEMEDİ

The Abraaj Group Ortağı ve Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu, "Darbe girişimi sonrasına kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları var. Bu darbe girişimi sizi etkilememiş gözüküyor, doğru mu." sorusuna, "Türkiye'de yaşananlar bizi ve bu fonu hiç etkilemedi. Çünkü biz uzun vadede Türkiye'ye inanan yatırımcıyız. Türkiye'nin demografisine, coğrafyasına, ekonomisine en önemlisi insanına inanan yatırımcıyız. Bu uzun vadeli bir yatırımdır.

Biz kısa vadeli değil uzun vadeli düşünüyoruz." Türkiye pazarında, lider olma kapasitesine sahip iyi yönetilen şirketlerin sayısının gün geçtikçe arttırmakta olduğuna dikkat çeken Yorgancıoğlu, "Türkiye pazarı başarılı yatırım fırsatları sunmaya devam etmektedir. Fonun yatırım stratejisi, hem sektör hem de yatırım tipi olarak çeşitlendirilmiş bir portföy sunmak üzere hem uluslararası deneyimimizi, hem de Türkiye'de on yılı aşan piyasa tecrübelerimizi kullanacaktır. Başarılı Hepsiburada ve Fibabanka yatırımlarımızı takiben, hem bölgesel hem de ulusal liderler haline getirebileceğimiz, yüksek büyüme oranına sahip işletmeleri tespit ederek ortaklık kurmayı hedefliyoruz" cevabını verdi.

İNANCIMIZI YANSITIYOR

Abraaj Türkiye Fonu I ile ilgili yorumda bulunan The Abraaj Group Kurucusu ve Grup İcra Başkanı Arif Naqvi, de "İlk özel Türkiye Fonumuzun başarılı bir şekilde kapatılması, Türk ekonomisine olan güçlü inancımızı ve mevcut cazip yatırım fırsatlarını yansıtmakta. Türkiye, genç nüfusu, büyüyen ekonomisi ve artan girişimcilik kültürü ile 2030 yılı itibariyle dünyadaki en büyük 15 ekonomiden biri olma yolunda ilerliyor. Bugüne kadar 800 milyon doların üzerinde çıkış geliri oluşturduğumuz Türkiye'de, büyüyen ekonomiyi güvenilir bir yatırım getirisi kaynağı olarak görüyoruz. Yatırımcılarımıza Türkiye'ye ve Abraaj'a göstermiş oldukları güvenden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

900 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

*Abraaj, 900 milyon doların üzerinde yatırım yaptığı 11 portföy şirketi ile Türkiye'de özel sermaye sektöründe önde gelen yatırımcıları arasında.

*Grubun Türkiye'deki başarılı işlemleri arasında Hepsiburada ve Acıbadem Sağlık Grubu bulunuyor.

*Grup, 2 milyar dolar tutarında 2012 yılındaki dünyada 5'inci büyük halka arzı gerçekleştirerek Acıbadem Sağlık Grubu'ndaki hissedarlığından başarılı bir şekilde çıkış yapmıştı.

* Latin Amerika'dan Güneydoğu Asya'ya kadar uzanan büyüyen pazarlarda ofisleri bulunan Abraaj'ın Türkiye ve Orta Asya yatırımlarını da yönettiği İstanbul ofisi, beş ana merkezinden biri olarak faaliyet gösteriyor.

BİRÇOK SEKTÖR VAR

ATF I, güçlü büyümenin sunduğu fırsatları yakalamak üzere grubun Türkiye'deki yatırım deneyimlerinden fayda sağlayacağı belirtilirken, "Fon, özellikle tüketici ürünleri ve hizmetleri, sağlık hizmetleri, finansal hizmetler, lojistik ve perakende gibi büyüyen yurtiçi tüketimden faydalanan sektörlerde faaliyet gösteren ve de iyi yönetilen orta ve büyük ölçekli işletmeler ile ortak olmayı hedefliyor. ATF I hali hazırda Türkiye e-ticaret sektöründe pazar lideri olan ve bu yıl itibari ile beş milyon aktif müşteri ve 1.8 milyon stok kaleminden oluşan bir ürün yelpazesine sahip olan Hepsiburada ve ticari, kurumsal ve KOBİ müşteri segmentlerine odaklanan ve hızlı büyümesi ile Türkiye'nin en çok dikkat çeken bankalarından biri olan Fibabanka A.Ş.'ye yatırım yapmıştır" denildi.

Dünya Devinden Türkiye\'nin Geleceğine 526 Milyon Dolar Yatırım
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Dünya Devinden Türkiye'nin Geleceğine 526 Milyon Dolar Yatırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement