Türkiye'nin Halı Doktorları Aksaray'da Yetişecek - Son Dakika
Yerel

Türkiye'nin Halı Doktorları Aksaray'da Yetişecek

Dünyanın en önemli halı restorasyon merkezi olarak bilinen Aksaray'ın Sultanhanı beldesinde, ASÜ tarafından açılacak "Geleneksel Tekstillerin Restorasyonu ve Konservasyonu" bölümünde, geleceğin halı doktorları yetiştirilecek ASÜ Rektörü Prof. Dr. Acar: "Yetiştireceğimiz öğrenciler, değerli halıların tekrar hayata kavuşturulmasını, orijinal haliyle diriltilmesini sağlayacak.

21.05.2014 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZKAN BEYER - Aksaray Üniversitesi (ASÜ) tarafından, halı restorasyon merkezi olarak bilinen Sultanhanı beldesinde açılacak "Geleneksel Tekstillerin Restorasyonu ve Konservasyonu" bölümüyle, geleceğin halı doktorlarının yetiştirilmesi planlanıyor.

Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Sultanhanı'ndaki halı atölyelerinde, İngiltere Kraliyet Sarayı, Cumhurbaşkanlığı Köşkü ve Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden gelen tarihi halılar restore ediliyor. Belde, dünyanın en önemli halı restorasyon merkezi olmasına karşın, sektör temsilcileri ara eleman bulmakta zorluk yaşıyor.

Bu durumu fark eden ASÜ yönetimi ve Sultanhanı Belediyesi, beldede ara elaman yetiştirecek bir bölümün açılmasına ilişkin çalışma başlattı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'ndan alınan izinler kapsamında, ASÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) bünyesinde Geleneksel Tekstillerin Restorasyonu ve Konservasyonu bölümünün açılması kararlaştırıldı. Akademik personel ve yer konusunda gerekli çalışmaları sürdüren ASÜ, bölümün faaliyete girmesiyle Türkiye'nin ilk halı doktorlarını yetiştirecek.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki ününü dışarıya taşıyarak, dünya çapında iş yapan halı restorasyon atölyelerinin Sultanhanı beldesinde bulunduğunu söyledi.

Kraliyet Sarayı halılarını restore eden atölyeler var

Atölyelerde değerli halıların aslına uygun şekilde tamir edildiğini dile getiren Acar, şöyle konuştu:

"Beldemizde, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Dolmabahçe Sarayı, hatta İngiltere Kraliyet Sarayı'nın halılarını restore eden atölyelerimiz var. Sektör temsilcilerinin sürekli dile getirdikleri bir sorun vardı. Ara eleman yetersizliğinden yakınıyorlardı. Biz de bu sektöre ara eleman yetiştirmek üzere ASÜ Teknik Bilimler MYO bünyesinde bir bölüm açmaya karar verdik. Gerekli izinleri aldık. Altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz."

Acar, açılacak bölümle ASÜ'nün adeta halı doktoru yetiştiren bir üniversite olacağını belirterek, "Restore edilen halılar 100-200 yıllık. Ancak bu halılar, yıprandığı ve çürüdüğü için değerini yavaş yavaş kaybediyor. Bir anlamda hayata veda ediyorlar. Yetiştireceğimiz öğrenciler, değerli halıların tekrar hayata kavuşturulmasını, orijinal haliyle diriltilmesini sağlayacak. Bu işi yapanlar da bir anlamda doktorluk yapacak" ifadelerini kullandı.

Ara eleman sıkıntısı ortadan kalkacak

Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak da yeni bölümün Türkiye'de tek olduğuna dikkati çekerek, "Birçok ilimizde halıcılığa ilişkin bölümler var. Ancak halı restorasyonuna ilişkin ilk olacak. İlk etapta 30 öğrenci alınacak. Daha sonra artarak devam edecek. Bölümün açılmasıyla ara eleman sıkıntısı ortadan kalkacaktır. Beldemize ve ülkemize hayırlı olsun" dedi.

Halı tamir ustası Süleyman Yumuşak ise bölümün, sektörün geleceği açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

"Önceki yıllarda bu mesleğe sahip çıkılmadığı için sektör geriledi" diyen Yumuşak, halı restorasyon bölümünün açılmasıyla sektörün önemli bir kazanım elde edeceğini ifade etti. - Aksaray

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'nin Halı Doktorları Aksaray'da Yetişecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement