Türkiye'nin İlk ve Tek Jeoparkı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Gündeminde - Son Dakika
Yerel

Türkiye'nin İlk ve Tek Jeoparkı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Gündeminde

Türkiye\'nin İlk ve Tek Jeoparkı Kültür ve Turizm Bakanlığı\'nın Gündeminde

AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ve Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'i makamında ziyaret ederek Avrupa ve Unesco Jeoparklar Ağı tarafından Dünyanın 99, Avrupa'nın 58 Türkiye'nin ilk...

21.11.2013 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ve Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'i makamında ziyaret ederek Avrupa ve Unesco Jeoparklar Ağı tarafından Dünyanın 99, Avrupa'nın 58 Türkiye'nin ilk Jeoparkı olarak İlan edilen Kula Volkanik Jeopark'ı hakkında bilgi vererek Kula'da Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısına katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığında Ömer Çelik'in odasında Ak Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ile birlikte Geçekleştirilen ziyaret hakkında bilgi veren Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, "Son yıllarda Dünya'da ve Türkiye'de Kültür Turizminin öncelik kazanmaya başladığını Kültür ve Turizm Bakanlığının da tarihi, kültürel, doğal ve kendine özgü farklı yapısı bulunan kentlerde 'Marka Kültür Turizmi' çalışmaları başlattığını buna bağlı olarak Volkanları, Peribacaları, Tarihi evleri, hamamları, çeşmeleri, kaplıcaları ile Kula'nın önemli bir kültür turizmine sahip olduğunu Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'le paylaştıklarını söyledi.

Unesco Küresel Jeoparklar Ağı'nın yapısı ve işleyişi hakkında bilgi veren Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın. " 2004 yılı itibarı ile Avrupa sınırları dışındaki sahalarında Jeopark olabilmesi için; dünya üzerindeki tüm Jeoparkların bir üst şeması olacak UNESCO altında UNESCO Küresel Jeoparklar Ağı (GGN-UNESCO Global Geoparks Network) kurulmuştur. Ulusal ölçekte başlatmış olduğumuz doğal ve kültürel miras alanlarımızın korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması, gelecek kuşaklara aktarılması çalışmalarımızı genişleterek; uluslar arası kalite sertifikasına sahip olmak ve UNESCO Küresel Jeoparklar Ağına dahil olmak amacı ile Kula Belediyesi tarafından Kula Volkanik Jeoparkı Araştırma Birimi 2009 yılında kurulmuştur. Kasım 2012 tarihinde Kula tescilli bir Avrupa ve UNESCO GGN Jeoparkı olmak üzere Avrupa Jeoparklar Ağı'na (European Geoparks Network) ve UNESCO Küresel Jeoparklar Ağı (GGN-UNESCO Global Geoparks Network) na başvuru yapmıştır. 13-15 Haziran 2013 tarihinde UNESCO Global Jeoparklar Ağı (GGN) ve Avrupa Jeoparklar Ağı (EGN) denetimi ilçemizde başarı ile tamamlanmıştır. 5 Eylül 2013 tarihinde 12. si düzenlenen Avrupa Jeopark Konferansı'nda Kula Volkanik Jeoparkı Kalite sertifikası alınmış; böylece, Kula Volkanik Jeoparkı Avrupa'nın 58., Dünya'nın 99. Jeoparkı olma ünvanını kazanmıştır. Bu ünvan ile Uluslar arası bilgi ve deneyim paylaşımının da bir aracı olan küresel ağda yer alıp, Kula Bölgesi doğal-tarihi-kültürel ve jeolojik miras öğelerinin, korunup gelecek kuşaklara aktarılması; ayrıca, Türkiye'nin 2023 hedefleri içerisinde yer alan Turizm den hak ettiğimiz payı almamız hedeflenmektedir" dedi.

Aşkın, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e Kula Volkanik Jeopark'ı hakkında bilgilendirme yaptıklarını dile getirerek sözlerine şu şekilde devam etti. " İlçemiz Kula Volkanik oluşumları, Kula Peri Bacaları Tabiat Anıtı, Lav akıntıları, bazalt sütunları, mağaraları, ilkel insan ayak izleri gibi jeolojik miras unsurlarıyla, koruma altındaki Türk- Osmanlı mimari yapısının özgünlüğünü koruyan 2500'ün üzerindeki tarihi yapı, geleneksel el sanatları, kendine has yemek kültürü, yüzlerce yıldır hiç bozulmadan günümüze kadar gelmiş köyleri; sevgi ve hoşgörünün sembolü olmuş Yunus Emre ve Hocası Tabduk Emre'nin Mekanı olan Emre Köyünde başlatmış olduğumuz Yunus Emre Külliyesi, Türbeleri, binlerce yıldır şifa dağıtan Roma döneminden kalma termal suları ile kültürel-doğal-ekolojik ve arkeolojik zenginlikleri Kula Volkanik Jeoparkı ile bütünleştirerek bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını sağlayabilmek adına Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'e ilçemizde yapılacak olan çalışmalar hakkında gerekli olan bilgileri vererek Bakanlığımız'dan destek istedik" dedi.

Ziyaretlerin ardından Ak Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrı verdi ve Kula Belediye Kula Belediye başkanı Selim Aşkın tarafından Türkiye'nin ilk jeoparkı olma ünvanı elinde taşıyan Kula Volkanik Jeoparkı'nı yerinde görmek adına Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'i ilçeye davet ederek kendisine Kula halkı adına Kula Volkanik Jeopark Sertifikası hediye edildi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türkiye'nin İlk ve Tek Jeoparkı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Gündeminde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement