Türkiye'nin İpek Böceği Merkezi Eskişehir - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İpek Böceği Merkezi Eskişehir

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesi Mayıslar Mahallesi'nde bulunan ve Türkiye’nin ipekböcekçiliği üretiminin merkezi halindeki Sınırlı Sorumlu 137 Numaralı Mihalgazi Koza Tarım Satış Kooperatifi’ne, bu yıl çeşitli bölgelerdeki 250 ipekböceği üreticisinden yaklaşık 15 ton koza getirilecek.

27.06.2014 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tesislerinde Kozabirlik Genel Müdürlüğü’nün tohum üretim işletmesinden alınan yumurtalar, Eskişehir’de bulunan tesisteki kuluçkahanede canlandırılıyor. 11 günde canlandırılan böcekler, üreticilerin besleyecekleri miktara göre paketlenerek evlerine teslim ediliyor. 40 günlük beslenme süresi olan böceklerin, ipekböceği kozası haline gelmesinin ardından kooperatif yetkililerince alınarak bu tesiste kurutuluyor. Kilogram başına 35 TL kazancı olan kozalar, yılda sadece bir kez üretilebiliyor.

Sınırlı Sorumlu 137 Numaralı Mihalgazi Koza Tarım Satış Kooperatifi’nin ipekböceği kozası üretimi ve Bakanlık desteği hakkında bilgi veren Kooperatif Müdürü Eyyüp Ceylan, Bolu’nun Göynük ilçesi, Ankara Nallıhan ve Beypazarı ile Eskişehir’in Sarıcakaya, Mihalgazi ve Mihalıççık ilçelerinde 250 ipekböceği üreticisi bulunduğunu söyledi. Bu sayının her yıl değişkenlik gösterdiğini kaydeden Ceylan, bu yıl 15 ton yaş koza elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Geçen yıl kilogramı 24 lira 50 kuruş olan ipekböceği kozasının bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destek artırımı ile 35 liraya yükseldiğini aktaran Ceylan, üreticinin daha fazla ipekböceği üretmesini talep ederek, “Desteklemeler varken üreticiler yararlansınlar. Elimizden geldiğince tüm köylere gitmeye çalışıyoruz. İpekböcekçiliği yapan ya da yapmayan her yere gidiyoruz. Gerekli tebliğleri gönderiyoruz. Bilgilendiriyoruz üreticimizi ancak neden yaptıklarını bilmiyorum. Üreticiler çok da fazla ilgi göstermiyor. İpekböcekçiliği yan gelirdir aslında. Köylünün, üreticinin diğer işlerini aksatmaz. Bu iş diğer işlerin az olduğu döneme denk gelir. Bu bölgede 10 Mayıs ile 10 Haziran arasında yapılan bir faaliyettir ve yılda bir defa yapılır. Yani üreticiler biraz gayret etseler, planlı çalışsalar çok ciddi paralar kazanabilirler” dedi.

İpekböcekçiliği konusunda tüm hizmetleri ücretsiz olarak sağladıklarını dile getiren Ceylan, “Tohumların canlandırılması, evlerin dezenfeksiyonu, kozaların getirilip götürülmesi ve teknik destekleri biz ücretsiz olarak sağlıyoruz. İpekböcekçiliği yapmak için çiftçinin cebinden bir kuruş çıkmaz” diye konuştu.

Bir paket ipekböceğinden yaklaşık 40 kilogram koza elde edilirken, üretim için sadece 30 metrekare büyüklüğünde bir kapalı alan ve 40 civarında dut ağacı gerekiyor. Bir paket ipekböceği üreten kişi ise yaklaşık bin 400 lira gelir elde ediyor.

GÜLÇİN ÖZDEN

ESKİŞEHİR

Türkiye\'nin İpek Böceği Merkezi Eskişehir
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İpek Böceği Merkezi Eskişehir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement