Türkiye'nin İstemediği Senaryo Gerçek mi Oluyor? - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İstemediği Senaryo Gerçek mi Oluyor?

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Türkiye sınırında özerk bir Kürt bölgesi oluşması konusundaki iddialara cevap verdi.

18.06.2016 17:53  Güncelleme: 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken CNN Türk'ten Büşra Arslantaş'ın sorularını yanıtladı. Blinken, ABD Türkiye ilişkileri, Suriye'deki iç savaş ve terörle mücadele konularında açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı, Türkiye'nin güney sınırı boyunca özerk bir Kürt bölgesi oluşması konusundaki iddialarada cevap verdi.

CNN Türk: Sayın Bakan Yardımcısı, IŞİD'le mücadele hakkında konuştuğumuzda bugünlerde dikkatler özellikle Menbiç üzerine yoğunlaşmış durumda. Türkiye'nin ABD'ye Suriye'de Kürtlerin bulunmadığı ortak bir operasyon düzenlenmesi teklifinde bulunduğunu biliyoruz. Washington bunu neden reddetti? Washington sırtını PYD'de yerine Türkiye'ye dayamayı neden kabul etmedi?

Bakan Yardımcısı Blinken: Aslına bakarsanız Menbiç'te beraber çalışıyoruz ve bu çok önemli bir operasyon. Türkiye ile Suriye arasındaki sınırın bir süredir DAEŞ'in kontrolü altında bulunan bir kısmı var. DAEŞ bu bölümü yabancı savaşçıları Suriye'ye sokmak ve savaşçı tedarikini tazelemek için kullanmanın yanında, eğitimlerini tamamlayan söz konusu savaşçıları ve teröristleri Türkiye'de, Avrupa'da ve ABD'de saldırılar düzenlemek üzere Suriye'den çıkarmak için kullanıyor.

BAŞARILI BİR OPERASYON ORTAYA KOYDUK

Bizler, hem batıdan doğuya doğru hareket ederek batı yönünden, hem de kuzeye ve batıya doğru hareket ederek doğu ve güney yönünden bu sınırı kapatabilmek için birlikte bir operasyon ortaya koyduk. Söz konusu operasyon gerçek anlamda başarı elde ediyor ve ABD ile Türkiye arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin bir sonucu.

CNN Türk: Ankara'nın temel endişesi bir Kürt koridoru ve Türkiye'nin güney sınırı boyunca özerk bir Kürt bölgesi oluşması ve bugün Suriyeli Kürtlerin özerk bir federasyon hazırlığında olduğuna dair haberler de gündeme geldi. IŞİD geriletilirse, ABD Kürtleri kendi haline bırakıp, onların kendi devletini kurmasına izin verecek mi?

HİÇBİR GRUBUN SURİYE'DEKİ DURUMDAN YARARLANMASINI DESTEKLEMİYORUZ

Bakan Yardımcısı Blinken: Hiçbir grubun Suriye'nin doğasını değiştirip kendi siyasi çıkarlarını ilerletmek adına Suriye'deki durumdan yararlanmasını desteklemiyoruz. Birleşik, toprak bütünlüğü korunan ve kendi birleşik milli egemenliğine sahip bir Suriye'den yanayız. Hedeflediğimiz amaç bu.

CNN Türk: Yani, Menbiç operasyonunun ardından YPG kuvvetleri burayı terk edecek?

Bakan Yardımcısı Blinken: En önemlisi, ilk olarak, Suriye'de yürütmekte olduğumuz operasyonların DAEŞ'in yenilgisi ve ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanması. Zorluklardan biri bu ve üstesinden gelmek için birlikte çalışıyoruz.Ancak Suriye'de kritik bir başka zorluk daha var, o da Esad rejiminden uzak bir siyasi geçiş dönemi için gerekli koşulları yaratmak. Çatışmaların durdurulması ve daha fazla kişiye insani yardım ulaştırma konularında beraberce bu kadar sıkı çalışmamızın sebebi bu; ki böylelikle müzakerelerin ilerlemesi için gereken koşullar sağlanabilsin. Tüm halkının menfaatlerini temsil eden, ancak toprak bütünlüğü bozulmamış birleşik bir devlet olmayı sürdüren, tamamen egemen, kurumları işlevlerini hala yerine getirebilen bir Suriye'ye bu şekilde ulaşabiliriz. Türkiye ile de ortak hedefimiz bu ve her iki zorlukla da aynı anda uğraşmak zorundayız.

CNN Türk: Aslında, bu federasyon iddiaları Ankara'yı öyle kaygılandırıyor ki, şu sıralar çok geçmeden bu durumun Ankara'yı PYD'ye karşı yavaş yavaş Esad rejimiyle yakınlaştıracak bir stratejik yol ayrımına getireceği bile söyleniyor. Siz böyle bir olasılık görüyor musunuz? Bu söylentiler hakkında ne demek istersiniz? Endişeli misiniz?

Bakan Yardımcısı Blinken: Ortak hedefimiz, Suriyelilerin, geleceklerine dair kendileri için ve özgürce karar alabilmeleri, geleceklerinin neredeyse halkının tamamının haklarını her gün ihlal eden otoriter bir hükümdar tarafından kendilerine dayatılmaması, Esad ya da hatta herhangi bir dış güç tarafından. O nedenle, beraberce yaptığımız şey, Suriyelilerin ülkenin geleceğini belirlemelerini sağlayacak koşulları yaratmak; ancak bunu, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tüm komşuları ve diğer dış güçler tarafından saygı duyulan, birleşik bir Suriye olarak gerçekleştirmek. Ortak hedefimiz bu.

CNN Türk

Türkiye\'nin İstemediği Senaryo Gerçek mi Oluyor?

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İstemediği Senaryo Gerçek mi Oluyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • ANTALYALI YORUK...: Gukdurmeyin adami turkiyenin istemedigi senaryo gercekmi oluyor diye turkiye istiyorki senaryo gercege dogru bop la birlikte hizli adimlarla ilerliyor, yarinlarda cok gec kalinmis olacak ve tarih uzundan ve akp den hesap soracak......cunku bu surece onlar getirdiler....ninnilerle, 34 milyar dolarlik turizmi 3.5 milyon suriyeli icin bitirdiler ve o suriyelilerede 17 milyar dolar harcadilar ve harcamayada devam ediyorlar.... 144 56 Yanıtla
  • koyun: Meeeeee meeeeee. Kuranın içinde süper teknoloji sırlarının şifresini uzman ilahiyatçılar çözecek, bilimde lider olacak türkiye. Her yer imamhatip. Her yer nano teknik... 108 11 Yanıtla Abdullah: koyun dürüst ol diyeceğim ama muhtemelen pek o karakterde gözükmüyorsun.okumanı bi kenara biraktim eline şimdiye kadar hiç kurani Kerim aldinmi 4 1 Abdullah: rumuzu koyun olan mal. sen ya dini, kurani tam olarak anlayamamis öküzün önde gideni mukabilinde birisin yada harbi dinsiz kafir birisin. Eğer sana niye böyle yazdım diye merak ediyorsan eline türkçe mealli bi kurani kerim al 1 saat incele.arapcasini okuyup anlamayacagin aşikar.bi bak bakalim haşa, saçma yanlış bozuk affet Yarabbim aptalca bişey varmı.öküzün önde gideni dürüst ol eline şimdiye kadar hiç kurani kerim aldın mi. 2 0
  • rıze: son sozu soyleyecegız kıyamete kadar savas surecek dınsız abd sızı param arca edecez 32 32 Yanıtla sade vatandas: Yavaş gel :) 35 17 Karadenizli: ABD yi bitirmek için teknoloji lazım doğru eeee hükümet ne yapıyor silahlarını birbir yapıyor hem de yapılamaz da denilenleri birileri karşı çıkıyor hükümeti indirmek peşinde niye çünkü yapılanlar birilerini rahatsız ediyor. Eğer bunları yapmasalardi birileri de indirme peşinde olmazdı herkes doğruyu konuşuyor ama yanlış hedef gösteriyor. Ayrıca dinin iki bin sene geriye götürme gibi saçma bir yorum olamaz. Yeni bir şeyler söylüyorum sanma senin söylediklerini yıllar önce Ebu cehil de söyledi lütfen. Yeter artık dinle ugrasmayin fayda vermez size 19 6
  • sade vatandas: pardon türkiye kim kabile devleti falan mi hangi kitada yer alıyor 42 10 Yanıtla bilge: Bu soruyu abdliler soruo bazen 0 0
  • Kim hain: Bop tikir tikir isliyor. Made by rte. 29 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement