Darbe Girişimi Sonrası, Türkiye'nin Kalbinin Normale Dönmesi İçin Düğmeye Basıldı - Son Dakika
Ekonomi

Darbe Girişimi Sonrası, Türkiye'nin Kalbinin Normale Dönmesi İçin Düğmeye Basıldı

Darbe girişiminin ardından Türkiye'de hızla normale dönüş sağlanması için özel sektör de harekete geçti. Birçok işyeri çalışanlarına gece yarısından itibaren mail atıp işe gelmesini istedi.

22.07.2016 09:01  Güncelleme: 09:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumartesi sabahı AVM'ler açıldı, şantiyeler çalıştı, restoranlar hazırlandı, ofislerde işbaşı yapıldı. Cumartesi günü AVM'lerin girişi yüzde 70 azalırken, mağazaların cirosu yüzde 50 düştü. Ancak pazar gününden itibaren tüm bu rakamlar bir önceki pazar gününe yaklaştı. İnşaat sektörü ise yatırımlarını aksatmadan şantiyeleri çalıştırmaya devam etti. 15 Temmuz gecesinin etkisi sadece bir günde sona erdi.

İNADINA YATIRIM

Bir hafta önce yapılan darbe girişimi yatırımları durdurmadı. Frene basmayacaklarını belirten gayrimenkul sektörü temsilcileri "inadına yatırım" mesajı verdi. Yaz aylarında konut satışlarının daha ağır olduğunu hatırlatan temsilciler, "Darbe girişimi inşaat sektörünün en durgun ayına geldiği için olumsuz etkilenmedik. Ağustos ve eylül ayında işlerin rayına girmesini bekliyoruz. Şantiyelerde çalışmalar tam gaz sürüyor" dedi.

DAHA ÇOK ÇALIŞMA ZAMANI

Konut satışlarında eylül ayında artış beklediklerini belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, "Şimdilerde satış ofislerinde bir canlılık yok. İnsanlar önce olanı biteni izlemek istiyor. Ama bu dönem zaten bizim için sezon değil. Bulutlar dağıldıkça satışlar da rayına girecektir" dedi. Darbe girşiminin birlik ve beraberlikle aşıldığını belirten Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise şunları söyledi: "Satış ofislerimizde 2 gündür ufak da olsa hareketlilik var. Şimdi iş dünyası için daha çok çalışma zamanı. İnadına yatırım yapacağız, inadına mücadele edeceğiz. Yeni projelerimizi hazırlıyoruz. Konut alıcının talebin de önümüzdeki günlerde artış bekliyoruz. Türkiye'nin geleceğine güvenimiz tam."

DARBE KONUTU VURMAZ

Darbe girişiminin başladığı 15 Temmuz günü köprüde olduğunu ve milletçe verilen mücadeleye katıldığını söyleyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Darbecilerin üzerimize kurşun yağdırdığı geceden sonra sabah ofise geçtim ve çalışanlarıma 'İstanbul'daki 3 alışveriş merkezimizi de açıyoruz' dedim. İlk 2 gün ziyaretçi sayısı yüzde 20-30 düşse de şimdi işler rayına girdi. Olayın olduğu hafta sonu dahi 2 daire satışı yapıldı. Ben de o daireleri almak isteyenlere hediye ettim. O insanların bu dönemde satış ofisine gelmesi çok önemli bir mesaj. Gayrimenkulde yaz aylarında zaten satışlar yüksek olmaz. Bu nedenle konutta darbe kaynaklı etkilenme söz konudu değil. En kısa sürede konut satışı da rayına girer. Biz şantiyelerimiz de durmadık, aksine yeni iş için sözleşmelerimizi yapıyoruz" dedi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu düşürmesi ve dolardaki hareketliliği de değerlendiren Elmas, "Topa tanka nasıl karşı durduysak doların da kafasını kırarız. 150 milyar dolar mevduatın yüzde 20'sini TL'ye çevirirsek dolar yere serilir" diye konuştu.

ALIŞVERİŞ HIZLI TOPARLANDI

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin ertesi günü cumartesiyi evde geçirdik. Alışveriş merkezleri açılsa da girişler yüzde 70 oranında düştü. Ancak pazar günü girişler artarken, pazartesi günü bir önceki hafta ile aynı seviyelere geldi. Sektör temsilcileri, "AVM'ler cumartesi günü açıldı. Ancak girişler çok azdı. Pazartesi gününden itibaren normale dönmeye başladı" dedi. Türkiye'de hazır giyim markalarının cirosunun cumartesi günü yüzde 50 düştüğünü anlatan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo da, "Pazar ve pazartesi günü düşüş yüzde 15'lere geriledi. Normale dönüş başladı. Markaların birçoğu yüzde 50 indirimler yapıyor. Bu indirim kampanyalarını bir süre daha uzatabilirler. Ancak şuan için cirolarda çok büyük düşüşler yaşanmıyor. Bu da sektör açısından çok önemli" diye konuştu.

EVDE YEDİK

Dışarıda yeme içme sektöründeki kayıp ise biraz daha fazla oldu. 15 Temmuz gecesinin ertesi restoranlarda ciro kaybı yüzde 90'ı buldu. Konuyla ilgili sektör temsilcileri ise şunları söyledi: "Turizmde yaşanan gelişmeler sektörün cirosunu düşürmüştü. Ancak cumartesi günü yaprak kımıldamadı. Pazar ve pazartesi günü de tüketiciler evde yemeği tercih ettiğini gözlemledik. Şuan için normale dönüldüğünü söylemek zor. Birçok etkinlik iptal edildi. Buna şirket yemekleri de dahil."

MARKETLERE AKIN ETTİK

Darbe girişiminin yaşandığı gece vatandaşın marketlere koştuğunu hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "İnsanlar o gece bir panik havasıyla marketlere koştu. Birçok yerde alışveriş arttı. Vatandaş eski günlerde yaşadığı kuyrukların olabileceğini düşündü. Bazı marketlerde ürünlerin faiş fiyatlarla satıldığı iddiaları da doğru değil. Bize bu konuda her hangi bir şikayet gelmedi ve incelemelerimizde de böyle bir durum ile karşılaşmadık" dedi.

Darbe Girişimi Sonrası, Türkiye\'nin Kalbinin Normale Dönmesi İçin Düğmeye Basıldı
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Darbe Girişimi Sonrası, Türkiye'nin Kalbinin Normale Dönmesi İçin Düğmeye Basıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.


Advertisement