Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önhon Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önhon Açıklaması

Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önhon, İspanya'nın sağ görüşlü ABC gazetesinde bugün yayımlanan mülakatında "AP'de bir çok insan Ermenistan'ın nerede olduğunu bilmeden soykırımı kınıyor" dedi.

18.04.2015 21:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önhon, İspanya'nın sağ görüşlü ABC gazetesinde bugün yayımlanan mülakatında "AP'de bir çok insan Ermenistan'ın nerede olduğunu bilmeden soykırımı kınıyor" dedi.

1915 olaylarına ilişkin Papa Francis'in sözlerini ve Avrupa Parlamentosu'nun kararını eleştiren Büyükelçi Önhon,"Siyasetçilerin ve parlamenterlerin Ermeni soykırımı ile ilgili bir oylama için toplanmasını saygısızlık ve tamamen ciddiyetsiz bir durum olarak değerlendiriyorum. Çünkü kendileri ne uzman, ne tarihçi ne de akademisyenler. Sorsak, bir çoğu ne Ermenistan'ın nerede olduğunu ne de olayların ne zaman ve nasıl gerçekleştiğini dahi bilmezler" şeklinde konuştu.

"Avrupa Parlamentosu'nun aldığı bu saçma karar bizim için yok hükmünde" diyen Büyükelçi Önhon, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu durum bizde şüphe uyandırıyor ve Parlamento'nun kendisini ilgilendirmeyen bir konuyu bugünlerde tartışmak istemesinin nedenini sorgulatıyor. Tek beklentimiz, Avrupa Birliği'nin bize diğer üye ülkelere uyguladığı kriterlerin aynılarını uygulamasıdır. Türkiye bugün üye olsa AB'nin beşinci en büyük ekonomisi olur. Müzakere ettiğimiz konulara baktığımızda ülkemizin gerekli koşulları yerine getirme konusunda bir sıkıntısı yoktur. Şartları yerine getiriyoruz. Büyük bir ekonomiye sahip olmamızın endişe yarattığı veya Müslüman olduğumuz için bize karşı bazı önyargılar bulunduğu yönünde bizde bir takım şüpheler oluşuyor. Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde iki taraf da gerekli koşulları yerine getiriyorsa müzakerelerin ilerlememesi için hiçbir açıklama olamaz"

Öte yandan Papa Francis'in sözleri için de "Bizim için sürpriz oldu" değerlendirmesi yapan Büyükelçi Önhon, "Öncelikle soykırımın hukuki bir terim olduğunu vurgulamalıyım. Bu ifade, herkes veya her durum için bir temele dayanmadan kullanılmaz, yoksa anlamını yitirir. 1948 Sözleşmesine göre bir vahşetin soykırım olarak nitelendirilmesi için konuyla ilgili bir uluslararası mahkeme kararının olması gerekmektedir. Papa'nın toplu katliam olarak nitelediği, ancak soykırım ifadesini kullanmadığı Ruanda ve Bosna olaylarında olduğu gibi. Ermenistan vakasında herhangi bir hukuki temel bulunmamaktadır, hiç bir mahkeme hukuken soykırımı tanımamıştır. Bu olaylar, 100 yıl önce gerçekleşmiştir, bu sebeple tarihi bir olgudur ve bu konuda tarihçilerin bir fikir birliğine ulaşması gerekmektedir. Holokost konusunda böyle bir mutabakat mevcuttur, Ermenistan konusunda değil. 2005 yılında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan, Türkiye ve üçüncü ülke tarihçilerini bir araya getirecek bir komisyon kurmayı önerdi, ancak Ermenistan, bir çok yalanın ortaya çıkacağını bildiği için kabul etmedi" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önhon Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement