Türkiye'nin Mısır ile Taşımacılık Anlaşması Sona Eriyor, Tek Yol İran - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin Mısır ile Taşımacılık Anlaşması Sona Eriyor, Tek Yol İran

Türkiye\'nin Mısır ile Taşımacılık Anlaşması Sona Eriyor, Tek Yol İran

Türkiye Mısır'ın, Ro-Ro ve karayolu transit taşımacılığı anlaşmasını tek taraflı iptal etmesinin gündeme gelmesiyle, ihracatçı İran'a yöneldi. Anlaşmalar tamamlandı.

07.04.2015 07:57  Güncelleme: 08:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2012'de Mısır ile imzalanan taşımacılık anlaşmasının süresi 22 Nisan'da sona eriyor. Nakliyeciler Mısır'la anlaşmanın devamını istiyor. Ancak Mısır'ın henüz konuyla ilgili bir girişimi olmaması ihracatçıları da alternatif güzergahlara yönlendiriyor. Türkiye'den Mısır üzerinden Suudi Arabistan'a, Körfez ülkelerine ve Orta Afrika'ya yapılan taşımalarda alternatif güzergahın İran olduğunu ifade eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, "Ekonomik ilişkileri siyasetin önüne koymak lazım. Biz Mısır'dan ticarete devam etmek istiyorduk. Ancak konuyla ilgili bir girişimin olmaması bizi İran güzergahına yönlendirdi. İran üzerinden ticaret başlayacak" dedi.

YILDA 6 BİN TIR

3 yıldır Mısır'dan taşımacılık yapıldığını anlatan Nuhoğlu, şu bilgileri verdi: "Yılda 6 bin TIR Mısır'dan Körfez ve Ortadoğu ülkelerine gidiyordu. Özellikle İran ile yapılan anlaşma Mısır'ın alternatifi oldu. İran üzerinden yapacağımız ticaret daha ucuza mal olacak. Keşke hem Mısır hem de İran hatlarımız aynı anda açık kalsa. Alternatif yol bizim için çok iyi olurdu. Şimdi saüdece İran üzerinden Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Dubai gibi ülkelere ulaşacağız. İran ile taşımacılıkta yaşanan sorunların çözülmesi bizim için çok önemliydi. İran alternatifsiz kalmanın önüne geçti. Bu ülkeden yapılacak ihracat için testlerimiz 6 TIR ile bu hafta başlayacak. 22 Nisan'dan itibaren ise tüm TIR'lar bu hatta yönlendirilecek."

MISIR'DAN AVRUPA'YA

Mısır'dan yapılan ticaretin önemine işaret eden Nuhoğlu, "Keşke Mısır ile ilişkiyi sürdürebilseydik. Bu Mısır için de çok önemliydi. Onlar da Mersin üzerinden Avrupa'ya açılıyordu. Ekonomik ilişkilerin siyasi ilişkilerin önüne geçmesi gerekiyor. Mısır'dan kalkan Ro-Ro Mersin'e oradan da İtalya ve Almanya'ya ulaşıyordu. Mısır'daki Ro-Ro şirketleri de bu işin sürdürülmesini arzu ediyorlardı" diye konuştu.

ANLAŞMANIN DEVAM ETMESİ ÖNEMLİ

Mısır ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine işaret eden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, henüz Mısır tarafından kendilerine bildirilmiş resmi bir yazı olmadığını belirtti. Mısır'ın, Ro-Ro ve karayolu transit taşımacılığı anlaşmasını devam ettirmesi için birçok neden olduğunu kaydeden Mansfield, şu bilgileri sıraladı:
* Mısır uluslararası taşımacılıkta öne çıkmak istiyorsa her ülkeye eşit mesafede durmalı.
* Mısır yıllardır uluslararası kabul görmüş sözleşmelere imza atan bir ülkedir. Keyfi keder sözleşmeyi iptal edeceğini zannetmiyorum.
* Nüfusunun yüzde 40'ı ortalama 28 yaş olan bir ülkede istihdam çok önemlidir. Bunu göz ardı edeceğini düşünmüyorum.
* Türkiye ve Mısır birbirinin vazgeçilmez ticari partnerleridir.
* Mısır, Doğu Akdeniz'in ticaret ve lojistik açısından öneminin farkında.
* Mısır, transit ticarette bir Belçika olabilir.
* Ticari bir anlaşmada söz konusu ilişkiler siyasetle karıştırılmamalı.

İŞTE YENİ HAT

* Doğubeyazıt sınırından İran'a girecek
* İran'da 3 ayrı rota izlenecek
* Kuveyt ve Suudi Arabistan için ve Abadan Şehri kullanılacak.
* Bahreyn ve Katar için ise Bushehr şehrinden Ro-Ro ile Dammam şehrine geçilecek.
* Birleşik Arap Emirlikleri için ise Bandar Abbas ve Bandar Lengeh şehrinden Ro-Ro taşımacılığı yapılacak.

KÖRFEZ ÜLKELERİNE TAŞIMACILIK NASIL DEĞİŞTİ

* 2002'ye kadar Körfez ülkelerine Irak üzerinden taşımacılık yapılıyordu.
* Irak'ın işgalinden sonra yeni rota Suriye oldu.
* 2011'den sonra Suriye'deki iç savaşın başlamasıyla Mısır hattı oluştu.
* 2012'de imzalanan anlaşmayla Mısır'dan transit taşımacılık başladı.
* 22 Nisan 2015 itibariyle Mısır'ın yeni sözleşmeyi imzalamaması halinde tek yol İran kaldı.
* İran ile yapılan anlaşmalar neticesinde Körfez ülkelerine taşımacılık bu hafta başlıyor.
Hangi ülkeye ne kadar ihracat yapıyoruz (milyon $)
Birleşik Arap Emirlikleri 4.600
Suudi Arabistan 3.047
Ürdün 907
Yemen 643
Kuveyt 372
Katar 344
Sudan 307
Bahreyn 204(Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin Mısır ile Taşımacılık Anlaşması Sona Eriyor, Tek Yol İran - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • hakketti ama: Simdi bizimki eliyle koluyla rabia isareti yaparken , mısirda sisi eliyle yapacagi isareti bilir. 19 6 Yanıtla
  • Karagöz : Sevildiğini sanıyor rte ama yanılıyor onu seviyormuş gibi görünenler menfaatcileridir düştüğün zaman görürsün tarih lânetleyecek.. 17 6 Yanıtla
  • malesef: Ulkenin cikarlarini dusunmeden yapilan her hareket, her soylem ulkeye zarar vermektedir. icerideki herkese ayar vererek yola getirdigini sanan hastalikli zihniyet, dis ulkeleride yola getirecegini sanmakta, isler sarpa sarinca , el altindan ozur dileyerek turkiyenin gurur ve cikarlarini ayaklar altina almaktadir. 17 3 Yanıtla
  • Uğur: cumhurbaşkanı somaliye neden gitti neden ordan devlet liman kiraladı işte mısırın yaptırımlarına karşılık vermek için somaliye ro ro yu götürmek için 9 10 Yanıtla
  • akilli olun: Misir kac paralik devletki tr ye kafa tutacabuna inanan mallar var malesef.mal muhalefetciler.. 8 11 Yanıtla
  • ARABACI: ŞİMDİ BELLİ OLDU. CUM BABANIN NEDEN İRAN A GİTTİĞİ 13 5 Yanıtla
  • akilli olun: Bizde bogazi kapatalim.misir nerden gidecek rusyaya 10 6 Yanıtla
  • pir: Çok merak ediyorum abd iran a uyguladığı ambargonun aynısını türkiye ye uygulasaydı halimiz ne olurdu diye 12 1 Yanıtla
  • melihmert: FİRAVUNLA ANLAŞAMAZSIN 5 3 Yanıtla
  • son: Iran enayi mi 5 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement