Türkiye'nin Tarımsal ve Hayvansal Envanteri Çıkarılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin Tarımsal ve Hayvansal Envanteri Çıkarılıyor

Türkiye\'nin Tarımsal ve Hayvansal Envanteri Çıkarılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Tabletler sayesinde arazide çalışan personelin her adımını aktif olarak izleyebileceğiz.

27.08.2014 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Tabletler sayesinde arazide çalışan personelin her adımını aktif olarak izleyebileceğiz. Ayrıca arazide çalışan personelimizin girdiği bilgiler arayüz üzerinden merkeze aktarılacak. Yani tabletten girilen bilgiler bize aynı anda aktarılmış olacak" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, önümüzdeki günlere hizmete açılacak olan tarım sayım merkezinde incelemelerde bulundu. Tarımsal ve hayvansal verilerin toplanacağı Komuta Kontrol Merkezi'nde konuşma yapan Eker, şuan deneme aşamasında olan Tarımsal Üretim Kayıt Sisteminin (TÜKAS) hayata geçmesiyle güvenilir tarımsal verilere ulaşmada Bakanlık olarak bir devrim gerçekleştireceklerini kaydetti. Kalkınma Bakanlığıyla ortaklaşa yürütülen tablet uygulamasıyla tüm Türkiye'de arazide çalışan personelin uydu üzerinden aktif olarak izlenebileceğini belirten Eker, ayrıca hayvan sayısı, parsel sayısı, bitki çeşitliliği gibi bir çok veriye anlık olarak ulaşabileceklerini söyledi.

10 bin TARGEL personeline tablet dağıtıklarını ifade eden Eker, "Tabletler sayesinde arazide çalışan personelin her adımını aktif olarak izleyebileceğiz. Ayrıca arazide çalışan personelimizin girdiği bilgiler arayüz üzerinden merkeze aktarılacak. Yani tabletten girilen bilgiler bize aynı anda aktarılmış olacak. Biz de böylece doğru bilgiye anında ulaşabileceğiz" açıklamalarında bulundu.

"DOĞRU VERİ OLMADAN DOĞRU POLİTİKA YÜRÜTEMEYİZ"

Tarımın stratejik değerinin yüksek olduğunu ve tarımda bilgi teknolojilerinin daha yoğun kullanılması gerektiğini sözlerine ekleyen Eker, "Biz tarımı iktisadi bir faaliyet alanı olarak gördük. Reformlarımızı bu doğrultuda yaptık. Bu yüzden bilgi teknolojiye ayrı bir önem veriyoruz. Tabletle yerinde kayıt uygulaması da bu kapsamda hayata geçirilecek. Bu projeyle tarımda, hayvancılıkta, bitki çeşitliliğinde doğru veriler elde edeceğiz. Doğru veri olmadan doğru politika yürütemeyiz. Şimdi biz tarımsal verilerde yüzde yüz güvenilir data kullanıyoruz. Bu sistem geçici olmayacak. Tarımı günden güne modernleştiriyoruz. Bu proje bir devrimdir. Bu bizim ve çiftçilerimiz için çok hayırlı bir iştir. Teknik personelin il merkezinde oturmasını istemedik. Çalışanlarımızın bire bir çiftçilerimize rehberlik etmesini istedik. Tablet uygulamasıyla, mühendis arkadaşımız arazide çalışırken çiftçimizin kendisine aktardığı sorunu internet portalı üzerinden aynı anda biz de öğrenebileceğiz. Böylece çiftçinin sorunlarına daha hızlı çözümler üretebileceğiz " ifadelerini kullandı.

"KELEBEKLERİN FOTOĞRAFLARI BİLE KAYIT ALTINA ALINACAK"

Bu sistemle tarımsal ve hayvansal verilerin yanında Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin de kayıt altına alınacağını vurgulayan Eker, "çalışanlarımız arazideyken gördüğü bir kelebeği, bir arıyı ya da herhangi bir kuş türünün fotoğrafını anında merkeze aktarabilecek. Bu türlerin görülme tarihinin bilinmesiyle gelecekte iklim değişikliği çalışmalarında bu verilerin büyük yardımı olacak" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "tabletle tarımsal ve hayvansal verilerin yerinde kayıt uygulaması" tarımla teknolojiyi bir araya getirdi. Bu uygulamayla elindeki tabletlerle anlık veri aktarımı imkanı bulan 10 bin kişilik uzman kadro, çiftçilerin sorunlarını da anında merkeze iletebilecek. Böylece Bakanlık yüzde yüz güvenilir tarımsal ve hayvansal veriye ulaşırken tüm Türkiye'nin tarımsal ve hayvansal envanteri de çıkarılmış olacak.

Bakanlık, genel tarım sayımının yapılması ve kayıt sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanması için önümüzdeki günlerde hayata geçireceği Tarımsal Üretim Kayıt Sisteminin denemelerine başladı. Söz konusu sistem özel mobil uygulamanın yüklendiği 10 bin tablet vasıtasıyla ve TARGEL personeli, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS) sistem sorumlularının katkılarıyla uygulanacak.

Kalkınma Bakanlığıyla ortaklaşa yürütülen proje için Bakanlık köylerde görev yapmak üzere 10 bin TARGEL personeline tablet dağıttı. Tabletler aracılığıyla çiftçiye anında ulaşmayı hedefleyen Bakanlık çiftçiye yönelik tüm yayım hizmetleri, bilgi akışını da tabletler üzerinden sağlanacak.

Söz konusu uygulamayla TARGEL personelinin sahadaki çalışmaları canlı olarak izlenirken tablet üzerinden personelle bağlantılı kurulabilecek. Bu sistemle ekim alanları, alet ve ekipman sayıları, hayvan sayıları rahatlıkla tespit edilecek

Sahada çalışan personel tabletler üzerinde veri girişi yapmanın yanında tarlada, bahçede, köyde gördüğü kelebeğin, kuşun, fotoğraflarını da merkeze iletebilecek. Böylece Türkiye'nin sadece tarımsal ve hayvansal envanteri çıkmayacak aynı zamanda Türkiye'nin biyoçeşitliğinin de envanteri çıkarılmış olacak.

Bu proje kapsamında tarım sayımını etkin bir şekilde takip edebilmek, sahada karşılaşılan sorunları giderebilmek, anlık veri izleyebilmek için Bakanlık tarafından "Komuta Kontrol Merkezi" oluşturulurken bir videowall ile tüm operasyonlar anlık olarak takip edilecek.

Çağrı ve çözüm merkezi gibi çalışacak olan Komuta Kontrol Merkezinde şimdilik 16 uzman personel ve yardımcı 60 kişilik personel çalışacak. Merkeze sahadan iletilen sorunlar anlık değerlendirilip çözüme kavuşturulabilecek. Yine merkeze aktarılan veriler kayıt altına alınıp, tasnif edilip, istatiksel dökümü yapılacak. Herhangi bir yanlışlıkta sahadaki personel anında uyarılacak. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin Tarımsal ve Hayvansal Envanteri Çıkarılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.

  • Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama
    20:40 Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, gıdadaki KDV istismarını önlemek için başlattığı çalışma, sosyal medyada ''Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geldi'' şeklinde yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada ''KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz.'' ifadelerini kullandı.


Advertisement