Türkiye'nin Tek "Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı" Aydın'da - Son Dakika
Yerel

Türkiye'nin Tek "Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı" Aydın'da

ADÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki Türkiye'nin ilk "Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı", 2013 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

30.01.2015 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin tek "Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı" Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde faaliyet yürütüyor.

ADÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güzel Dişçigil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada artan yaşlı nüfusla birlikte sağlık, sosyal ve bilimsel alanda yeni ihtiyaçların ortaya çıktığını, bu konulara yönelik bilimsel çalışmaların üniversitelerin bünyesinde yapıldığını, YÖK'ün onayıyla ilk "Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı"nın 2013 yılında ADÜ bünyesinde oluşturulduğunu bildirdi.

Türkiye'de ortalama 74,5 yıl olan yaşam süresinin 80 yıla ulaşılacağının tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Dişçigil "Bu nedenle sağlık ve sosyal hizmetler kapsamında yaşlı sağlığı daha fazla öneme sahip olmaya başladı. Bunun artarak devam edeceği öngörüldüğünden, sosyal yönler de gözetilerek yaşlı sağlığı ve bakımına yönelik uzman ekip çalışmalarının önemi artıyor. Bu ihtiyaca cevap vermek amacıyla ADÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 'Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı' faaliyete geçti" açıklamasında bulundu.

Dişçigil, kalp-damar, kanserler gibi rahatsızlıkların ölümlerde önemli payı bulunduğunu, bunun yanı sıra fiziksel, duyusal ve bilişsel yetersizliklerin de yaşlılık döneminin önde gelen sorunları olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

"Bu hastalıklar ve yeti kayıpları hem yaşam kalitesinde bozulmaya hem de ciddi boyutlara varan sağlık harcamalarına neden oluyor. Oysa bunları koruyucu önlemler ile azaltmak mümkün. Yetişecek bilim adamları, yaşlılık döneminde sıkça karşılaşılan sorunları en aza indirmek, yaşam kalitelerini en üst seviyeye çekmek için çalışacaklar. Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı ülkemizde tek olup boşluğun giderilmesine öncülük edecektir."

Dişçigil, yaşlı sağlığı bakımı ve doktora programı kapsamında altı öğrencinin eğitim aldığını kaydetti. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'nin Tek 'Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı' Aydın'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement