Başçiftlik Beyazı Tescile Sunuldu - Son Dakika
Güncel

Başçiftlik Beyazı Tescile Sunuldu

Başçiftlik Beyazı Tescile Sunuldu

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz'ın Tokat'ın patatesini tescil ettirmek için 9 yıldır yürüttüğü çalışma kapsamında ürettiği 3 bin tohum tescil denemelerinde kullanılmaya başlandı.

17.08.2014 11:18  Güncelleme: 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz'ın Tokat'ın "Başçiftlik Beyazı" isimli patatesini tescil ettirmek için 9 yıldır yürüttüğü çalışma kapsamında ürettiği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohum Sertifikasyon Merkezine gönderdiği 3 bin tohum, tescil denemelerinde kullanılmaya başlandı.

Prof. Dr. Yılmaz, 2005 yılından bu yana Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde üretilen "Başçiftlik Beyazı" isimli patates üzerine çalışma yürüttüğünü söyledi.

Bu kapsamda Artova ilçesindeki tülle kaplı serada Başçiftlik Beyazı patatesinin tohumunu ürettiğini kaydeden Yılmaz, "Yıllardır bu patates çeşidini ıslah etmek, ulusal patates çeşidine dahil etmek ve tescilini almak için çalışmalar yaptık. Seramızda, tülle kaplı ortamda virüs ve böceklerden koruyarak Başçiftlik Beyazı'nın tohumunu üretiyoruz. Bizim buradaki serada, saksılar içinde elde edeceğimiz yumrular, yani tohumlar Başçiftlik Beyazı'nın temel tohumunu oluşturacak. Ortam hijyenik, herhangi bir hastalık bulaşma olasılığı yok. Saksıda olduğu için direkt toprakla temas etmiyor" diye konuştu.

Serada temel tohumluk üretimini sürdürdüklerini dile getiren Yılmaz, "Burada ürettiğimiz tohumları çoğaltarak devam edeceğiz. Başçiftlik Beyazı'nın temel tohumu burada. Başçiftlik Beyazı'nın yetiştirildiği bütün yüksek rakımlı yerlerdeki bozulmuş tohumları yok edeceğiz. Gerçek sağlıklı Başçiftlik Beyazı ile yer değiştireceğiz. Bir de açık alanda da Başçiftlik Beyazı üretimi yapıyoruz. Orada daha önce patates üretilmemiş ve hastalığı bulaşmamış alana patates ekimi yaptık. Burada üretim yapmamızın amacı, her türlü riske göre önlemimizi alıyoruz. Şayet seradaki üretimimizde bir sorun falan olursa açık alanımız bizim B planımız olacak" ifadelerini kullandı.

"BAŞÇİFTLİK BEYAZI'NI TESCİLE SUNDUK"

"Bu Tokat'ın geleceğidir" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bunlar, Türkiye'nin yerli patates çeşidine katkı sağlayacak temel tohumluklarıdır. Bu sene Başçiftlik Beyazı'nı tescile sunduk. Üretime 150 yumruyla başladık. Geçen yıl sera ortamında 5 bin 500 yumruya çıkardık. Süper elit tohumluklar elde ettik. Tescil almak için 3 bin yumruyu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohum Sertifikasyon Merkezine gönderdik. Tescil denemelerinde kullanılıyor. Geriye kalan 2 bin 500 yumruyu da çoğaltmak için kullanıyoruz."

Yılmaz, "Türkiye'de üretilen yüzlerce patates çeşidi var. Bu çeşitlerin hepsinin tohumu yurt dışından geliyor. İnşallah Başçiftlik Beyazı Türkiye'nin ilk yerli patates çeşidi olacak. Tescil edildiğinde, tescilli ilk yerli çeşidi olacak. Gerek insan beslenmesinde gerekse sanayide, nişasta sanayisinde kullanılacak" dedi.

"GELECEĞİ OLAN BİR ÇEŞİT"

Başçiftlik Beyazı'nın özelliklerine dikkati çeken Yılmaz, "Aroması güzel. Közleme yapılırken dağılıyor. Son derece ekonomik, nişasta kaynağı. Nişasta açısından geleceği olan bir çeşit diyebiliriz" ifadesini kullandı.

"TOHUMLUKTA DIŞA BAĞIMLILIK ORANINI AZALTACAĞIZ"

Türkiye'de patates ıslahına yönelik çalışmaların 1980 yılından bu yana yürütüldüğünü dile getiren Yılmaz, "Ülkemizde 2005 yılından itibaren Ar-Ge üretimine ciddi paralar ayrıldı. Yaklaşık 10 yıl geçti, yeni yeni sonuç almaya başladık. Yıllar önce ülkenin bu çalışmalara ayıracağı bütçesi yoktu. Şimdi bu işle uğraşan kurum çoğaldı. Hükumetimizin destekleriyle bu çalışmaları yapıyoruz. Türkiye patates tohumunda dışa bağımlı. Eğer bizim Başçiftlik Beyazı yerli çeşidimiz olur ve birkaç çeşit daha olursa tohumlukta dışa bağımlılık oranını azaltacağız" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başçiftlik Beyazı Tescile Sunuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement