Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Paçacı Görev Yerine Döndü - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Paçacı Görev Yerine Döndü

Türkiye\'nin Vatikan Büyükelçisi Paçacı Görev Yerine Döndü

Papa'nın 1915 olaylarıyla ilgili açıklaması sonrası Türkiye'ye çağrılan Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, buzları eriten yeni açıklama sonrası tekrar görev yerine döndü.

05.02.2016 04:20  Güncelleme: 08:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, istişareler için 10 aydır bulunduğu Ankara'dan bugün tekrar görev yerine döndü.

VATİKAN'IN AÇIKLAMASI OLUMLU KARŞILANDI

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un geçen yıl nisan ayındaki bir ayinde söylediği sözler nedeniyle gerilen Türkiye-Vatikan ilişkilerinin normalleşmesi kapsamında, dün Vatikan'dan yapılan ve Türkiye tarafından da olumlu karşılanan açıklamanın ardından bugün Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Paçacı, 10 ay aradan sonra Roma'ya geldi.

HAVALİMANINDA TÜRK YETKİLİLER KARŞILADI

Türk Hava Yolları'nın tarifeli seferiyle gece saatlerde, Vatikan'a komşu Roma'nın Uluslararası Fiumicino Havaalanı'na ulaşan Büyükelçi Paçacı'yı, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliği Müsteşarı Celal Doğan ve diğer ilgililer karşıladı.

"PAPA'NIN AÇIKLAMASI SOĞUKLUK YARATMIŞTI"

Roma'da Türk basın mensuplarına konuşan Büyükelçi Paçacı, "12 Nisan'da yapılan ayinde Papa Franciscus'un yaptığı konuşmadan sonra Türkiye-Vatikan ilişkilerinde bir soğukluk yaşadık. Malum sebeplerden ötürü. Ancak dün yapılan açıklama, Türkiye'de bir memnuniyet yarattı. Bu memnuniyetin arkasından ilişkilerin normalleşmesi gerçekleşiyor şu anda" diye konuştu.

"HASSASİYETLERİMİZİ ANLATMAYA ÇALIŞACAĞIZ"

Bundan sonraki çalışmalarının, ilişkilerin daha iyiye götürülmesi yönünde olacağını belirten Paçacı, "Bütün gayretimizle buna çalışacağız ve Türkiye'nin hassasiyetlerini, önem verdiği konuları, daha iyi anlatma ortamları yakalamaya çalışacağız. Görevimiz de zaten bu" dedi.

"10 AYLIK SOĞUK SÜREÇ FIRSATLAR YARATTI"

Büyükelçi Mehmet Paçacı, 10 aylık soğuk bir dönem olmasına karşın bunun aynı zamanda Türkiye'nin hassasiyetle yaklaştığı konuların anlatılması hususunda bir fırsat yarattığını ve bu zemin üzerinde iyi noktalara ulaşacaklarını düşündüğünü ifade etti.

Vatikan'ın dünkü açıklaması hakkındaki yorumları sorulan Paçacı, "Açıklama tabi, Türkiye'nin hassasiyetlerini dikkate alan, onları önemseyen bir açıklamaydı. Dolayısıyla bu, Türkiye'de memnuniyet yarattı. Bunun sonucunda da büyükelçi burada" ifadesini kullandı.

"ORTAK TARİH KOMİSYONU ÖNERİSİ İŞLENİYOR"

Paçacı, söz konusu Vatikan açıklamasına ilişkin değerlendirmesinde, üç konuya dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bir tanesi; 1915 olaylarıyla ilgili olarak nesnel, bilimsel çalışmalara önem verilmesi ki, Türkiye, bu konuda Ortak Tarih Komisyonu önerisini işliyor. Bunun uygun görüldüğü, anlaşıldığı intiba var bildiride. Ayrıca, terörizm kınanıyor ki, Türkiye terör mağduru bir ülke. Son yıllarda, hep bunu yaşadık. Şu anda da devam eden bir mağduriyet söz konusu. Bunun, görüldüğünü görüyoruz. Bu güzel bir şey. Bildiride, şehidimiz değerli diplomatımız Taha Carım'ın isminin zikredilmesi ve terörün kınanması, bu da memnuniyetle karşılandı. Diğer taraftan şu anda dünyanın içinde bulunduğu durum dolayısıyla Müslüman-Hristiyan birlikteliğinin vurgulanmış olması ve ayrılıklar yerine birlikteliğin vurgulanmış olması, bunun görülmesi oldukça önemli."

"CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'LA GÖRÜŞEMEDİM"

Büyükelçi Paçacı, bir soru üzerine, Türkiye'den ayrılmadan önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile kendilerinin yurtdışında olduğunu, yoğun programları nedeniyle görüşme imkanının olmadığını aktardı.

1915 OLAYLARINA İLİŞKİN SÖZLER KRİZ YARATTI

Vatikan'ın Aziz Petrus Bazilikası'nda 12 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen ayinde Papa Franciscus'un 1915 olaylarına ilişkin sarf ettiği sözler, Türkiye ile Vatikan arasında diplomatik krize yol açmıştı.

YENİ AÇIKLAMA KRİZDE BUZLARI ERİTTİ

Vatikan'dan dün yapılan açıklamada ise 1915'deki gelişmelerden "trajik 1915 olayları" şeklinde bahsedilmiş, bu olaylara yönelik Türkiye'nin 2005 yılında yaptığı Ortak Tarih Komisyonu önerisinin takdirle karşılandığı belirtilip, ayrıca 1977 yılında Ermeni terör örgütü ASALA tarafından şehit edilen Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Taha Carım'ın hatırasına yapılan atıfla terör kınanmıştı.

BÜYÜKELÇİ YENİDEN GÖREVE DÖNÜYOR

Türkiye de bunun üzerine Vatikan'ın son açıklamasını müspet bulduğunu ve 10 aydır istişareler için merkezde bulunan Büyükelçi Mehmet Paçacı'nın görevine döneceğini açıklamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Paçacı Görev Yerine Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement