Türkiye Olumlu Katkı Yapma Misyonuyla Hareket Ediyor" - Son Dakika
Güncel

Türkiye Olumlu Katkı Yapma Misyonuyla Hareket Ediyor"

Türkiye Olumlu Katkı Yapma Misyonuyla Hareket Ediyor"

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Çonkar: "(Rusya ile Ukrayna arasındaki siyasi kriz)Meselenin müzakerelerle çözülebilmesi için Rusya ile iyi ilişkilerimizi de değerlendirerek olumlu katkı yapma misyonuyla hareket ediyoruz" "Türkiye, burada dengeleyici ve krizin daha da derinleşmesini engelleyici bir fonksiyon üstleniyor.

25.11.2014 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SİNAN ÖZMÜŞ - TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Rusya ile Ukrayna arasındaki siyasi krizle ilgili, "Bu meselenin müzakerelerle çözülebilmesi noktasında Rusya ile iyi ilişkilerimizi de değerlendirerek, olumlu katkı yapma misyonuyla hareket ediyoruz" dedi.

Çonkar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde Ukrayna'da yaşanan hadiselerin Türkiye-Rusya ilişkilerinin üzerinde bir etki yaptığını söyledi.

Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunduğunu dile getiren Çonkar, Rus mevkidaşlarına da Ukrayna'nın toprak bütünlüğü esasında meselesinin çözülmesini telkin ettiklerini vurguladı.

Uluslararası süreçlerin komplike ve karmaşık olduğunu, Avrupa Birliği'nin, ABD'nin, Rusya'nın ve bölgedeki ülkelerin her birinin katkı vermesi gerektiğini ifade eden Çonkar, şöyle devam etti:

"Çok taraflı meselelerde bu tarz ihtilaflı konularda netice almak zaman istiyor ama en azından doğru bir platformun oluşturulması ve meselenin müzakerelerle çözülebilmesi için Rusya ile iyi ilişkilerimizi de değerlendirerek olumlu katkı yapma misyonuyla hareket ediyoruz. Bunun da etkileri görülüyor. Avrupa'nın, Ukrayna ve Rusya'nın bir barış için ortak noktaya varabilmesi yolunda bazı gelişmeler var. Önemli adımlar atılıyor.  Türkiye, burada dengeleyici ve krizin daha da derinleşmesini engelleyici bir fonksiyon üstleniyor. Bunları önemsememiz gerekir. Çünkü bu tarz krizler kontrol dışına çıkarsa çok daha büyük sıkıntılara neden olabilir. Türkiye olarak sorumlu bir politika izleyerek meselenin zaman içerisinde uluslararası hukuk da göz önüne alınarak çözülmesi için adımlar atıyoruz."

Kırım Tatarlarının durumu

Çonkar, Rusya'nın tek taraflı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ilhak etmesinin ardından burada yaşayan Tatarların ve diğer Kırım halkının olumsuz etkilenmemesi, hak ve hukuklarının korunabilmesi için bir takım girişim ve çabalar içerisinde olduklarını anlatarak, Kırım'da ilhak ve yönetimin değişmesi nedeniyle yaşanan huzursuzluklar bulunduğunu belirtti.

Kırım Tatarlarının yardım talepleri üzerine onlara her türlü katkıyı verdiklerini kaydeden Çonkar, "Kırım Tatarları, zaten çok uzun süre sıkıntı çekmiş. Büyük zorluklar içinde yaşamış bu milletin haklarını elde ederek daha rahat yaşamaları için çaba gösteriyoruz. Rus tarafına da bunu her vesileyle telkin ediyoruz" dedi.

Rusya ile yürütülen ilişkilerde, Kırım Tatar Meclisi'nin ve Kırım Tatarlarının şimdiye kadar elde ettikleri haklarının geriye gitmemesi, daha ileriye gitmesi için çalıştıklarını dile getiren Çonkar, Kırım Tatar liderlerinin Rus idarecilerle veya Kırım içerisinde fiilen yönetime hakim unsurlarla diyalog çerçevesinde sorunları konuşabilmeleri, çözüm yoluna kavuşturulması konusunda Türkiye'nin girişimler yaptığını ifade etti.

Bir heyetin Kırım'da temaslarda bulunmasının gündemde olduğunu bildiren Çonkar, "Bu çerçevedeki çalışmalarla uluslararası dengeleri ve politik ortamı da değerlendirerek en doğru adımları atıyoruz" diye konuştu.

Türkiye-Rusya arasındaki ticaret

Çonkar, Türkiye'nin Rusya ile ticari ilişkilerinin belli bir derinlik kazandığına işaret ederek, özellikle tarımsal ve hayvancılık ürünleri konusunda birçok tüketim malında Rusya ile çok yakın ilişki geliştirildiğini söyledi.

Rusya ile ticaretin her geçen gün arttığının altını çizen Çonkar, şöyle konuştu:

"İki ülkenin birbirini tamamlayıcı özellikleri var. Bu, ikili ilişkiler çerçevesinde elbetteki gelişerek devam edecek. Tek taraflı yaptırımların uluslararası konsensüs oluşmadan sıkıntılı durumlarda çok yapıcı sonuçlar üretmediği zaten görülüyor. Türkiye-Rusya ticareti Avrupa'nın yaptırımlarını etkileyecek veya onu bir anlamda zorlayacak boyutta değil. Avrupa, kendi stratejileri noktasında bir adım atıyor, bunun sıkıntılarını kendi açılarından yaşıyor. Türkiye de kendi ülkesinin menfaatlerini, insanların kurduğu bağların önemini düşünerek, ambargoda kendi politikasını takip ediyor." - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Olumlu Katkı Yapma Misyonuyla Hareket Ediyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement