Türkiye Petrollerinin Yapısal Değişime İhtiyacı Var - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Petrollerinin Yapısal Değişime İhtiyacı Var

Türkiye Petrollerinin Yapısal Değişime İhtiyacı Var

Adıyaman’da gerçekleştirilen “Türkiye’ de Petrol Keşfinin 70. Yılı” konulu sempozyumda konuşan Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Besim Şişman, “Yeni yapılanma ile Türkiye’nin güçlü iki yeni şirketi oluşacak” dedi.

25.10.2016 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman'da gerçekleştirilen " Türkiye' de Petrol Keşfinin 70. Yılı" konulu sempozyumda konuşan Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Besim Şişman, "Yeni yapılanma ile Türkiye'nin güçlü iki yeni şirketi oluşacak" dedi.

Türkiye'de petrolün 70 yıllık yolculuğunun mercek altına alındığı Türkiye Petrol ve Doğalgaz Zirvesi (TROGS) 2016 sempozyumunda "Türkiye' de Petrol Keşfinin 70. Yılı" konulu sempozyum gerçekleştirildi.

Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD), Petrol Jeofizikçileri Derneği (PJFD) ve TMMOB Petrol Mühendisleri Odası (PMO) tarafından gerçekleştirilen sempozyuma Türkiye Petrolleri destek veriyor.

Sempozyumda Güneydoğu Anadolu ve yakın coğrafyasında petrolün jeopolitik ve jeostratejik önemi, bölgenin petrol potansiyeli, arama-üretim faaliyetleri ve geleceği ile petrolcülükte yeni ufuklar ile ilgili konuşmalar yer aldı.

"Stratejimizi değiştirmemiz gerekiyor"

Türkiye'nin enerji stratejisi ve Türkiye Petrollerinin genel yapısıyla ilgili açıklamada bulunan Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Besim Şişman, "Ağırlıklı olarak derinden derine bir din kavgası var. Ama bunu yürütebilmek içinde enerjiye sahip olabilme kavgası var. Dolayısıyla enerji eksenli olan bu çatışmaların Türkiye Petrolleri, Türkiye ister istemez göbeğinde bulunuyor. O zaman bu perspektiften bakıldığında Türkiye Petrollerine düşen çok ciddi bir sorumluluk var.

1954 yılında profesyonel çalışma mantığı ile kurulmuş bir Türkiye Petrolleri var. Ama maalesef 80'li yıllarda ki dezenformasyon Türkiye Petrollerini gerçekten sıkıntılı bir noktaya getirdi. Buna rağmen, elimizin kolumuzun bağlı olmasına rağmen Türkiye Petrollerinin çalışanlarının özverisinden kaynaklı, cesaretinden kaynaklı sebeplerle açıklayabileceğimiz bir dinamizm ile yine yoluna devam ediyor.

Ama bunun sürdürülebilir olmadığını da herkes yakından biliyor. Türkiye Petrollerinin daha aktif bir hale gelmesi daha profesyonel bir hale gelmesi gerekiyor. Biz 4 yıldır çok yoğun bir şekilde Türkiye Petrollerini mevcut durumunun ötesinde nasıl getiririzin üzerinde çalıştık.

Türkiye Petrollerinin görevi Türkiye'nin 700-750 bin varil civarında olan günlük petrol ihtiyacını karşılamaya yönelik, yıllık 50 bin civarında olan doğalgazını karşılamaya yönelik olmalıdır. Petrolümüzün yüzde 92-93'ünü, doğalgazımızın neredeyse tamamını ithal ediyoruz. O zaman bizim burada bir stratejik sorunumuz var demektir. Peki bunu nasıl aşacağız? Bunu aşmak içinde bütün Dünyaya bir baktık, 100'den fazla şirketi detaylı olarak inceledik. Bunların içerisinde 23 tanesini kendimize uygun kabul ettik. Bunların içinde milli petrol şirketleri var. Bizim gibi olup uluslar arası olan şirketler var, birde bağımsız olan dev şirketler var.

Bu şirket bu anlamda bir transformasyona, bir değişime ihtiyacı var. Bunun üzerine çok ciddi bir çalışma yapıldı. Bu çalışmanın sonrasında yeni bir yapı ortaya kondu. Artık her işi kendi yapan şirket kalmadı. Belki Kuzey Kore'de varsa, vardır. Dolayısıyla Türkiye Petrolleri bu aşamada farklı bir yürüyüşe ihtiyacı vardır. Artık Türkiye Petrollerinin her işi kendi yapan bir şirket olmaması lazım. Türkiye Petrolleri arama ve üretim şirketi ise, öyle olması gerekiyor. Oraya konsantre olması lazım" dedi.

"Devletin güçlü iki şirketi olacak"

Genel Müdür Besim Şişman, aramaya konsantre olunması gerektiğini kaydederek, "Enerjimizin büyük bir kısmı operasyonlara gidiyor. Bizim oysa rezerv olarak aramacılığa konsantre olmamız lazım. Mühendislik yapan bir şirket olmamız lazım. Devletin Tpıc ve Türkiye Petrolleri diye iki tane kamu şirketi var. İkisinin de arama üretim lisansları var, ikisi de servis yapıyor. Burada MTA'yı da buna katabiliriz. MTA'da servis işleri yapıyor. Bizim teklifimiz, bunlardan birini servis şirketi olarak yapılandıralım, diğerini arama üretim şirketi olarak yapılandıralım. Doğrusu da budur. Eğer bunu başarı ile gerçekleştirebilirsek ve bundan hiç şüphe duymuyorum, sonunda çok güçlü iki tane devlet şirketi ortaya çıkacak. Biri servis şirketi, biri arama üretim şirketi olacak. Bu işin temeli bu kadar sade bu kadar basittir. Küçük sorunlar ile kendi kendimizi demolorize etmememiz lazım" diye konuştu.

Sempozyumda konuşan Düzenleme Kurulu Başkanı Erhan Yılmaz, Türkiye'de öne çıkan petrol arama ve üretim bölgesi olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesine yapacağı yatırımların ülkemizin bağımlılığını azaltmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye Petrol Jeologları Derneği Başkanı Ahmet Çaptuğ ise konuşmasında, "Hidrokarbon aramacılığı açısından ülkemizin ekonomik anlamda potansiyeli mevcut verilerle en yüksek alanın Güneydoğu Anadolu kesimidir. Bu güne kadar keyfedilmiş petrol sahaları yanında mevcut veri paketleri ve aranmamış alanları da düşündüğümüzde küçük ve orta büyüklükteki şirketler için caziptir" dedi.

Türkiye Petrolleri Adıyaman Bölge Müdür Vekili Bedih Gümüş ise, 2016 yılı Eylül ayı itibariyle Adıyaman Bölgesinde bulunan 36 üretim sahasında 365 üretim kuyusuyla, 2 buçuk milyon varile yakın petrol üretildiğini kaydetti.

MTA Genel Müdür Vekili Cengiz Erdem ise, Türk Petrollerinin yurt içi ve yurt dışı çalışmalarının övgüye değer olduğunu ifade etti.

Adıyaman Valisi Abdullah Erin ise, Adıyaman'ın sosyal yapısından bahsederek, "Adıyaman Güneydoğunun ve ülkemizin barışın, hoşgörünün, kardeşliğin sevginin ve bütün farklılıkların bu kadar güzel bir şekilde bir arada yaşadığı ender şehirlerden, güzide şehirlerden bir tanesidir" ifadesini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma ara verildi. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Petrollerinin Yapısal Değişime İhtiyacı Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yozgat'ta tarım alanlarında hastalık ve zararlı kontrolü yapıldı
    12:12 Yozgat'ta tarım alanlarında hastalık ve zararlı kontrolü yapıldı

    Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde, tarım alanlarının hastalık ve zararlılara karşı kontrol edilmesi amacıyla il ve ilçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından bir dizi çalışma gerçekleştirildi. Şefaatli İlçe Tarım Müdürlüğü personeli ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Sağlığı birimi personellerinin katılımıyla Çekerek ilçesinde bulunan hububat ekili arazilerde detaylı kontroller yapıldı. Yapılan kontrollerde bazı bölgelerde hububat yaprak hastalıklarının görüldüğü tespit edildi ve bu bölgelerden numuneler alındı. Üreticilere, arazilerini düzenli olarak kontrol etmeleri ve hastalık belirtileri olan alanları belirleyip ilaçlama yapmaları konusunda uyarıda bulunuldu.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Mersin özgürlükler kenti
    12:06 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Mersin özgürlükler kenti

    Mersin'in farklı dünya görüşü ve farklı yaşam biçiminden insanların huzur içinde yaşadığı bir kent olduğunun altını çizen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediyenin toplumun her kesimine cevap vermek zorunda olduğunu belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Bal Üreticilerine Arı Kovanı Hibe Ediyor
    12:06 Antalya Büyükşehir Belediyesi Bal Üreticilerine Arı Kovanı Hibe Ediyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde ikamet eden bal üreticilerine bin 398 adet arı kovanı hibe etti. Kadınlara da 29 hamur karma makinesi, ceviz makinesi ve salça makinesi desteği verildi.

  • Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohum Fidelerini Üreticilere Hibe Etti
    11:59 Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohum Fidelerini Üreticilere Hibe Etti

    Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından üretilen atalık yerli tohum fideleri, üreticilere hibe edildi. Dağıtım etkinliğine Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit ve Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci de katıldı.

  • Alaşehir'de çiftçilere erken uyarı için meteoroloji istasyonları kuruldu
    11:45 Alaşehir'de çiftçilere erken uyarı için meteoroloji istasyonları kuruldu

    Alaşehir Ticaret Borsası, tarımsal üretimi etkileyen hava olaylarının zararlarını azaltmak amacıyla 6 noktada meteoroloji istasyonu kurulumu gerçekleştirdi. Kurulan istasyonlar sayesinde çiftçiler, iklim şartlarına bağlı zararları ve hastalıkları daha hızlı tespit ederek müdahale edebilecekler. Ticaret Borsası, çiftçileri bilgilendirme toplantıları düzenleyerek projeyi tanıtıyor. Çiftçiler, meteoroloji istasyonları sayesinde daha verimli bir üretim yapmayı hedefliyor.

  • Hayat Pahalılığı Nedeniyle Restoranlara Boykot Hareketi
    11:44 Hayat Pahalılığı Nedeniyle Restoranlara Boykot Hareketi

    Türkiye'de hayat pahalılığının artmasıyla birlikte dışarda yemek yemek zorlaştı. Fahiş fiyatlar nedeniyle vatandaşlar restoranlara gitmeme kararı aldı. Porsiyonların küçülmesi fiyatları düşürmedi. Vatandaşlar sosyal medyada başlattıkları #boykot hareketiyle tepkilerini gösterdi.

  • ATO Panelinde Enflasyon Düzeltmesi Tartışıldı
    11:39 ATO Panelinde Enflasyon Düzeltmesi Tartışıldı

    Ankara Ticaret Odası'nın düzenlediği panelde enflasyon düzeltmesi uygulamasının avantajları, dezavantajları ve hukuki boyutları ele alındı. ATO Başkanı Gürsel Baran, enflasyonun ticaretin sağlıklı işlemesini engellediğini ve iş dünyasını olumsuz etkilediğini belirtti. Panelde, enflasyon muhasebesinin vergi yükünü azaltacağı ve verginin adaletli hale gelmesini sağlayacağı umuduyla talep edildiği vurgulandı. Ayrıca, panelin iş dünyasının daha fazla bilgilenmesine katkı sağlamayı hedeflediği ve yayın haline getirileceği ifade edildi.

  • VakıfBank, 550 milyon dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracını başarıyla tamamladı
    11:33 VakıfBank, 550 milyon dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracını başarıyla tamamladı

    VakıfBank, 550 milyon dolar tutarında ilave ana sermaye ihracını tamamladı. İhracın uluslararası piyasalardan Türkiye'ye 2,5 milyar dolar kaynak getirdiği belirtildi. VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, işlemin uluslararası piyasalarda gerçekleştirilen ilk ilave ana sermaye tahvil ihracı olduğunu vurguladı.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Orta Koridor'un Ticaret ve Lojistik Potansiyelini Artırmak İçin Çalışmaları Planlıyor
    11:30 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Orta Koridor'un Ticaret ve Lojistik Potansiyelini Artırmak İçin Çalışmaları Planlıyor

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Asya'dan ve Orta Doğu'dan gelecek yüklerin akışını sağlamak için Marmaray'dan sonra Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca Demiryolu Projesi'ni hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca, Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Orta Asya'ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'nin de büyük önem taşıdığını söyledi.

  • Kadın girişimci evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiriyor
    11:24 Kadın girişimci evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiriyor

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiren kadın girişimci Saadet Seray, yoğun talep ve siparişlere yetişemiyor. Saadet Seray, eşinin desteğiyle başladığı mantar yetiştiriciliğini ilçe tarımın desteğiyle büyüterek çevre il ve ilçelere mantar satışı yapmaktadır. İşlerini daha da büyütmek isteyen Seray, destek ve imkanlar sağlandığı takdirde üretim kapasitesini artırmayı hedeflemektedir.


Advertisement