Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600'üncü Yılı Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600'üncü Yılı Konuşuldu

Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600’üncü yılı kapsamında düzenlenen sempozyumda konuşan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, “Bir milletiz, biriz. Başkaları kabul etmese bile biz bir milletiz” dedi.

27.09.2014 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye- Polonya ilişkilerinin 600'üncü yılı kapsamında düzenlenen sempozyumda konuşan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, "Bir milletiz, biriz. Başkaları kabul etmese bile biz bir milletiz" dedi.

Beykoz Belediyesi, Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600'üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen sempozyuma ev sahipliği yaptı. Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyuma Polonya İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski, İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, yurtdışı ve yurtiçinden akademisyenler katıldı. Türkiye'nin tek Polonya köyü olan Polonezköy'de yaşayan Polonyalı vatandaşların da katıldığı sempozyumda iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler ve tarihte yaşanmış olaylar konuşuldu. Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski'nin Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ardından start alan etkinlikler kapsamında yapılan sempozyumda Natalia Krolıkowska, Prof. Dr. Feridun Emecen, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Önal, Michal Polczynskı, Dr. Uğur Demir birer sunum yaptı.

"POLONYA İLE OLAN 600 YILLIK İLİŞKİMİZ ÖRNEK OLMALI"

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Polonya'nın öneminden, Türkiye ile olan ilişkisinden bahsederek, "Bu iki güzel milletin 600 yıllık geçmişinin olması çok manidar. Polonyalılar ile olan ilişkilerimizin 600 yılı diğer milletlere örnek olacak bir tablodur. Adalete, sevgiye, kardeşliğe dayanan insanların ortak noktalarına önemi veren anlayışı hakim kılmaya çalıştık. Bu dünyada nasıl anlamsız kavgaların olduğunu hangi hesaplar ile insanların hayatlarının karartıldığı nasıl insanların öldürüldüğünü, kanlarının döküldüğünü Ortadoğu'da çok çıkar ilişkilerine dayanan insanların nasıl katledildiği, plajda yüzen çocuklara nasıl hayatın dar edildiğini görmenin bahtsızlığını yaşıyoruz. Dünyada zulüm varken, kan, gözyaşı varken, çıkar için diğer insanların hayatlarını yok saymak varken hepimizin mutlu olduğunu düşünmek mümkün değil" dedi.

"600 YILKİ BERABERLİĞİ, GÜZELLİĞİNİ ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Başkan Çelikbilek, Polonya ile kardeş olduklarını belirterek, "Böyle bir dünyada iki kardeş ülkenin, iki kardeş milletin 600 yılki beraberliği, güzelliğini anlatmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla ne kadar gurur duysak azdır. Dünyada bu gün yaşanan olaylara birçok insan ağzını açmazken, söz söylemezken konuşursam ne olur acaba diye rahatsızlık duyarken bütün milletlerin hakkını savunan cumhurbaşkanımızın BM'de yaptığı konuşmanın ne kadar anlamlı olduğunu daha iyi anlıyorum. Bu güzel tarihi birlikte yaşıyoruz. Ortak tarihimiz var, ortak duruş sergiliyoruz. Dünyadaki yanlışlara ortak haykırış gösteriyoruz. Bir milletiz, biriz. Başkaları kabul etmese bile biz bir milletiz. Böyle bir güzelliği 600'üncü yılında taçlandırmak bize yakışırdı" diye konuştu.

Polonya İstanbul Başkonsolosu Grzegorz Michalski ise, "600 yıl boyunca komşu ülke olduk. 600 yıl boyunca kaç defa savaştık. Hesap yaptım. 25 yıl savaş halinde bulunduk. Polonya savaşın manasının ne olduğunu çok iyi biliyor" dedi.

"İNSANLIĞI YOK EDENLERİN SURATINA BİR BARIŞ TOKADIDIR POLONEZKÖY"

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Polonyalıların tarihte verdiği mücadeleden bahsederek, "Coğrafya milletlerin kaderini belirlemede en etkin şeydir. Ortak bir tarihin adıyız. Bu coğrafyada bir ve beraber olmanın ne anlama geldiğinin ifadesiyiz. Tarihimiz bunun en büyük şahidi. Karlofça'dan sonra biz düşmeye başlayınca Polonya'da düşmeye başladı. Bu düşmede mazlumların yanında olmaktan vazgeçmedik. Polonezköy bir beldenin adı değil. İnsanlığı yok edenlerin suratına bir barış tokadıdır Polonezköy" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600'üncü Yılı Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement