"Türkiye Rusya'ya Ukrayna Ve Gürcistan Olmadığını Gösterdi" - Son Dakika
Güncel

"Türkiye Rusya'ya Ukrayna Ve Gürcistan Olmadığını Gösterdi"

Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesi ne anlama gelmektedir?", "Rusya'nın cevabı ne olabilir?", "Suriye sarmalına takılan Türk-Rus ilişkilerinin Türkiye'de, bölgede ve dünyada nasıl algılandığı" konuları tartışıldı.

28.11.2015 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Şehir Üniversitesi Modern Türkiye Çalışmaları Merkezi ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen "Suriye Sarmalında Türkiye-Rusya İlişkileri" başlıklı panele katılan İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Muzaffer Şenel, "Türkiye hava sahasını ihlal eden Rus uçağının Türk F16'ları ile düşürülmesi Putin'in imajını çizdi. Rusya, Türkiye'yi sınamaya kalktı. Türkiye, kendisinin ne Ukrayna, ne Gürcistan olmadığını gösterdi" diye konuştu.

Moderatörlüğünü İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Muzaffer Şenel'in yaptığı panele, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Mesut Özcan, Rusya Dış Politikası ve Türk-Rus ilişkileri üzerine çalışmalarıyla tanınan Emre Erşen ile Rusya İç-Dış Siyaseti, Avrasyacılık çalışmalarıyla tanınan Vügar İmanbeyli konuşmacı olarak katıldı. Rus uçağının düşürülmesi ile Türkiye'nin sınırlarını korumaya yönelik tavrını net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Muzaffer Şenel, "Bu olayla Türkiye, 'Ben ülkemin sınırlarını koruyacağım" diyor. Bundan daha doğal birşey olamaz. NATO'dan beklediğimiz dayanışmaydı. Bu karşılığı da aldık" dedi.

"Rusya YPG ile karşılık verecek"

Rusya'nın Türkiye'ye askeri açıdan doğrudan bir karşılık vermeyeceğini belirten Şenel, şunları söyledi; "Proxy'ler aracılığıyla bunu yapacağını ve PKK'yı kullanmayacağını düşünüyorum. YPG'nin Esed ile bağlantısı nedeniyle YPG'yi kullanarak bir karşılık verebilir. Fakat YPG'ye verilen silahlar PKK'nın eline geçebilir. Bunun en büyük örneğini Cizre ve Silvan'da gördük. Bu durum, ABD için de bir ders olmuştu. Bu olaydan sonra Türkiye'nin İŞİD ile mücadelesinin daha sıkı bir şekilde devam edeceğini göreceğiz."

"Putin bu krizi planlı bir şekilde tırmandırıyor"

Rusya'nın son 3 gündür iç kamuoyunda Türkiye karşıtı kampanya yürüttüğünü belirten Rusya İç-Dış Siyaseti uzmanı Vügar İmanbeyli, "Putin, kendi iktidarını devam ettirmek ve Rusya ekonomisinde küçülmeyle ilgili sorunlar nedeniyle ülkesini savaşa sokuyor. Bu krizi planlı bir şekilde tırmandırma yoluna gitmekte. Bunu muhtemelen hesaplamışlardır" dedi. Yaşanan olayların kısa dönemde Türkiye için çok zarara neden olabileceğini belirten İmanbeyli, "Orta ve uzun vadede Rusya için çok daha ciddi sonuçlara yol açacaktır. Rusya son yıllarda, Gürcistan, Ukrayna ve AB ülkeleri ve Türkiye ile karşı karşıya geldi. Bu daha çok Rusya'yı zora sokacaktır. Türkiye tırlarının durdurulduğunu ve tamamen arandığını, malların gözden geçirildiği haberlerini alıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Türkiye Rusya'ya Ukrayna Ve Gürcistan Olmadığını Gösterdi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement