Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kuruluyor - Son Dakika
Politika

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kuruluyor

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kuruluyor

TÜSEB Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

11.06.2014 23:08  Güncelleme: 08:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıya göre, TÜSEB'in gelirleri, genel bütçeden yapılacak yardımlar, faaliyet gelirleri, taşınır ve taşınmazlardan elde edilecek gelirler, şirketlerin ve teknoparkların karlarından elde edilen gelirler, ulusal ve uluslararası Ar-Ge fonları ve işbirliklerinden elde edilen gelirler, fikri haklardan elde edilen gelirler, bağış ve vasiyetler, müşavirlik hizmetlerinden elde edilecek gelirler ve gelirlerin nemalarından oluşacak.

TÜSEB'in genel bütçeden elde ettiği gelirlerin en fazla yüzde 25'i personel harcamalarına ayrılacak.

TÜSEB'in görevleriyle ilgili  yaptığı  faaliyetlerden elde  ettiği   gelirleri  dolayısıyla   kurumlar   vergisi   açısından   iktisadi işletme oluşmuş sayılmayacak.

TÜSEB'e makbuz karşılığında yapılan nakdi bağış ve yardımlar, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu hükümleri çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde, gelir veya kurumlar  vergisi  beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla beyan edilen gelirden veya kurum kazancından indirilebilecek.

Başkanlık, Harçlar Kanunu ile Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınan vergi ve harçlardan ve katılma payından,  damga vergisinden, kendisine yapılan bağış ve yardımlar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden, sahip olduğu  taşınmazları dolayısıyla emlak vergisinden muaf olacak.

TÜSEB, ihtiyaç duyduğu hizmetleri hizmet satın alma sözleşmeleri ile yaptırabilecek.

Başkanlık,  yapacağı  araştırma  ve incelemeler  için hiçbir ilmühaber,  ruhsatname  veya imtiyaz almak zorunda olmayacak.

-Devlet malı hükmünde olacak-

TÜSEB,  Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi olmayacak.

Başkanlığın malları, devlet malı hükmünde olacak.

Yükseköğretim kurumlarıyla yapılacak protokoller çerçevesinde; yüksek lisans, doktora, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi ile doktora  sonrası bilimsel  çalışma yapanlar,  bu  eğitim ve çalışmalarını enstitülerde yapabilecek.

TÜSEB, Sağlık Bakanlığı'nca Kamu Özel İş Birliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde  Değişiklik  Yapılması Hakkında  Kanun hükümleri  çerçevesinde; tesis yaptırabilecek, mevcut tesislerini yenileyebilecek, bu işler için alınacak danışmanlık, Ar-Ge hizmetleri ile ileri teknoloji ya da yüksek mali kaynak gerektiren hizmetleri gördürebilecek.

Başkanlık, görevleri kapsamında Ar-Ge konuları için gerekli gördüğü her türlü bilgiyi, kamu kurum ve kuruluşları ile vakıflara ait olanlar dahil tüm yükseköğretim kurumlarından talep edebilecek. Kendilerinden bilgi talep edilenler, bu bilgileri vermek ve gereken kolaylığı göstermekle yükümlü olacak. Bu şekilde elde edilen bilgilerden gizli mahiyetinde olanların gizliliğine riayet edilecek.

-Doçentlik sınavını Yükseköğretim Kurulu yapacak

Kanunun yürürlüğe  girdiği tarih itibariyle,  anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlarından,  yoğun bakım yan dal uzmanlık eğitimi yapmakta olanlar iki yıllık eğitim süresini ve çekirdek eğitim müfredatını tamamlamış olmaları şartıyla uzmanlık sınavına girmeye hak kazanacak.

Kanunun yürürlüğe  girdiği  tarih  itibariyle en  az  3  yıl  süreyle  yoğun bakım ünitesinde fiilen çalışmış olan  anesteziyoloji ve  reanimasyon  uzmanları,  bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde yoğun bakım uzmanlık belgesi almak için Sağlık Bakanlığı'na başvurabilecek.

"Yoğun  Bakım" uzmanlık yan dalının eğitim süresi, anesteziyoloji ve reanimasyon  uzmanları için üç yıldan iki yıla indiriliyor.

Döner sermaye hesabı, her bir kamu hastane birliği bazında yapılabilecek.

Aile sağlığı  merkezleri  ile toplum  sağlığı  merkezlerinde  nöbet tutan  personele  de ücret ödenmesine imkan sağlanıyor.

Doçentlik sınavları, Üniversitelerarası Kurul yerine Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılacak.

Öğretim elemanları, yurtdışı görevlendirmelerinde, Yükseköğretirn Kurulu'nun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın görüşünü alarak belirleyeceği öncelikli alanlarda araştırma yapacak.

Yeni kurulan devlet üniversitelerinde ortaya çıkan öğretim üyesi açığının kapatılmasına katkıda bulunmak amacıyla, öğretim üyelerinin geçici görevlendirmeleri devlet üniversitelerine yapılacak.

-Öğrenim süreleri ve sınav hakları

Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere,  her  dönem   için  kayıt  yaptırıp yaptırılmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami  4 yıl, öğrenim süresi 4 yıl olan lisans programlarını azami 7 yıl, öğrenim süresi 5 yıl olan lisans programlarını azami 8 yıl, öğrenim süresi 6 yıl olan lisans programlarını azami 9 yıl içinde tamamlamak zorunda olacak.

Hazırlık eğitim süresi azami iki yıl olacak. Azami süreler içerisinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi  nedeniyle öğrencilerin  ilişikleri  kesilmeyecek.

Öğretim dili tamamen Türkçe olan programlarda mesleki yabancı dil dersleri dışında zorunlu yabancı dil eğitimi verilemeyecek, ancak isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimi verilebilecek. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin  programdan ilişiği kesilecek. Öğretim dili tamamen   veya  kısmen  yabancı dil olan programların hazırlık sınıfından ilişiği kesilen öğrenciler kendi yükseköğretim  kurumlarında  öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilecek. Ayrıca, bu öğrenciler kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunda eşdeğer program  bulunmaması   halinde  talep  etmeleri  durumunda,  Ölçme, Seçme  ve  Yerleştirme Merkezi Başkanlığı  tarafından  bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı  yıl itibarıyla, öğrencinin  üniversiteye  giriş puanının, yerleştirileceği  programa kayıt yaptırmak  için aranan taban  puanından  düşük olmaması  şartıyla  öğretim  dili  Türkçe  olan  programlardan   birine merkezi olarak yerleştirilebilecek.

Ancak bu süreler sonunda  kayıtlı olduğu öğretim  kurumundan  mezun olabilmek  için son sınıf  öğrencilerine,  başarısız  oldukları  bütün dersler  için iki ek sınav  hakkı  verilecek.

Bu sınavlar  sonunda  başarısız ders sayısını  beş derse indirenlere  bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl; bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın  sınırsız, başarısız oldukları dersin sınavına girme hakkı tanınacak.

İzledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde yönetmeliklerinde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebiyle  ilişikleri  kesilme  durumuna  gelen  son dönem  öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız  sınav hakkı tanınacak.

Açılacak sınavlara,  üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim  yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş  sayılacak ve  bu haktan  yararlanamayacak.  Sınırsız  hak  kullanma   durumunda   olan öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam edecek. Ancak  bu  öğrenciler,  sınav  hakkı  dışındaki  diğer  öğrencilik haklarından yararlanamayacak. Açık öğretim öğrencileri, öğrencilik haklarından yararlanmak kaydı ile bu sürelerle kısıtlı olmayacak.

Diploma programlarının  hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere, iki yıllık önlisans ve  dört,  beş  ve  altı  yıllık  lisans  programlarından   bu  süreler sonunda  mezun  olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde elli fazlası ile hesaplanarak alınacak.

Lisans düzeyinde ikinci bir yükseköğretim yapan öğrenciler, katkı payı ve öğrenim ücretini yüzde elli fazlasıyla ödeyecek.

Lisansüstü eğitim yapmak isteyenler, Üniversitelerarası Kurul yerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslara göre seçilecek.

Lisansüstü  eğitim  ilişkin  usul  ve esasların  Yükseköğretim Kurulu tarafından yönetmelikle belirlenecek.

- TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 1 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak
    13:36 1 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak

    Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) tarafından 1 Mayıs programına ilişkin Beşiktaş'ta basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, '1 Mayıs'ta Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak, milyonlarca kalp Taksim 1 Mayıs alanında atacak' denildi.

  • Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, Ziyaretçilerini Ağırlıyor
    13:34 Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, Ziyaretçilerini Ağırlıyor

    Serdivan Belediye Başkanı Osman Çelik, seçildikten sonra ziyaretçilerini kabul etmeye devam ediyor. AK Parti Serdivan İlçe Başkanı Yusuf Haldızoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, RATED Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Adıyaman ve diğer isimler Çelik'i ziyaret ederek tebriklerini iletti. Çelik, ziyaretçilerine teşekkür ederek, projelerini hayata geçirmek için çalışacaklarını belirtti.

  • Torbalı Belediyesi'nde Müdürlüklerde Değişiklik
    13:34 Torbalı Belediyesi'nde Müdürlüklerde Değişiklik

    Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, belediyedeki birim ve müdürlüklerde değişikliklere gitti. Belediye bünyesindeki 29 müdürlüğün 19'una yeni isimler atayan Demir, belediye yönetiminde de kendi ekibini kurarak; değişime belediye birimlerinden başladı. Öte yandan, yapılan atamalarda yeni atanan müdürlerin yarısının 40 yaş altında olması dikkat çekti.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Türkiye Barış ve İstikrara Önemli Katkılar Sağlamaktadır
    13:30 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Türkiye Barış ve İstikrara Önemli Katkılar Sağlamaktadır

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak devletin ilgili kurumları ile koordineli ve eş güdümlü olarak komşular ve müttefiklerle iyi niyet çerçevesinde küresel güvenlik, barış ve huzurun tesisine yönelik çabalarını artan bir gayretle sürdüreceklerini belirtti. Türkiye'nin stratejik yaklaşımıyla uluslararası güvenlik, barış ve istikrara önemli katkılar sağladığını vurgulayan Bakan Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çevredeki kritik gelişmelere profesyonel, teknik ve kontrollü bir duruş sergileyerek sorunların kalıcı çözümüne yönelik adımlar attığını ifade etti.


Advertisement