Türkiye-Umman İş Konseyi Ortak Toplantısı" - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Umman İş Konseyi Ortak Toplantısı"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ve Umman arasında siyasi ilişkilerin çok iyi olduğunu belirterek, "Ancak ticaret ve yatırım hacmi istediğimiz boyutta değil" dedi.

01.10.2015 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ve Umman arasında siyasi ilişkilerin çok iyi olduğunu belirterek, "Ancak ticaret ve yatırım hacmi istediğimiz boyutta değil" dedi.

Türkiye-Umman İş Konseyi Ortak Toplantısı'nda konuşan Vardan, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin iyi ancak ticaret hacminin yeterli olmadığını söyledi.

Bu etkinliğin herkes için son derece önemli olduğunu vurgulayan Vardan, "Hepimiz aynı noktadayız. Kardeşliğimiz var. Aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki siyasi ilişkilerimiz çok iyi. Ancak ticaret ve yatırım hacmi istediğimiz boyutta değil. Bu program, amaca hizmet etmek için var. Eğer amaca hizmet etmezse bu bir başlangıç olsun. Daha sonra daha fazlasını yapacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin birçok yerinde ve Umman'da da organizasyonlar gerçekleştirilebileceğini ifade eden Vardan, şunları kaydetti:

"127 İş konseyinin 120'si bölgesel olarak ülke bazlı, 5 sektörel ve 2 özel amaçlı iş konseyi bulunmaktadır. Eğitim ekonomi iş konseyi mevcut. Şu anda Türkiye'de 70 bin öğrenciyi ağırlıyoruz. Amacımız 250 bin öğrenciyi ağırlamak. Türkiye'de şu anda PPP projeleri var. Proje kapsamında şehir hastaneleri yapılacak. Enerji ve Lojistik Konseyleri de var. Türkiye'nin 500 milyon dolarlık yatırım hedefi için ülkelerin yatırım yapması önemli. Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini geliştirmek için çalışıyoruz. Ülkeler arasındaki yatırımların gelişmesi için aktif olunması gerek. DEİK'in network'ünden dünyanın her yerindeki iş adamlarına ulaşılabilir. Sizin un ve suyunuz var sadece ekmek yapabilirsiniz ama birlikte helva yapabiliriz."

Umman Ticaret ve Sanayi Odaları (OCCI) Başkanı Said Saleh Al Kiyumi ise ekonomik alanda büyük  başarı katetmiş bir ülke olarak, Singapur ve Güney Kore'yi örnek gösterirken, son 5-10 yıldır artık yeni bir ekonomi modeli olarak, Müslümanlar açısından Türkiye modelinin ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye ve güçlü ekonomisinden övgüyle bahsedildiği vurgulayan Kiyumi, "Müslüman ve Türk kardeşlerimizin katetmiş olduğu bu gelişme bizi sevindiriyor. Hangi ülkede ekonomik gelişme varsa o ülkede güvenlik, siyaset ve sosyal alanlarda ilerleme de var. İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler geliştiriliyor. Ekonomik anlamda daha büyük beklentimiz var, büyük ticari anlaşmaların gerçekleşmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İki ülke ekonomisinin ortak ekonomi olmasını arzu ettiklerini belirten Kiyumi, daha çok projeyle Türk ve Ummanlı iş adamlarının arasındaki işlerin geliştirilmesinin istendiğini aktardı.

Kiyumi, "60 Türk şirketi kayıtlı olarak Umman'da çalışıyor. Şirketler 54 milyon Umman Riyali kapasitesine sahip. Ummanlı iş adamları yeni ve stratejik ortaklıklar kurmak için toplantıya geldi. Aramızda halihazırda Türk ortaklıkları olan iş adamları var. Gelecekte ortaklık kurmak için gelen iş adamları da var" diye konuştu.

Toplantıya ayrıca Türkiye-Umman İş Konseyi Başkanı Tevfik Öz ve Umman'ın en büyük 100 firmasıyla Türkiye'den 120 firma da katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Umman İş Konseyi Ortak Toplantısı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement