Türkiye ve Azerbaycan Hava Kuvvetlerinden 'Turaz Şahini' Tatbikatı - Son Dakika
Güncel

Türkiye ve Azerbaycan Hava Kuvvetlerinden 'Turaz Şahini' Tatbikatı

Türkiye ve Azerbaycan Hava Kuvvetlerinden \'Turaz Şahini\' Tatbikatı

Türkiye ve Azerbaycan hava kuvvetleri unsurlarının katıldığı 'TURAZ Şahini-2015' tatbikatının Seçkin Gözlemci Günü, Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk ve Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Ramiz Tahirov'un katılımıyla Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirildi.

31.03.2015 18:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ve Azerbaycan hava kuvvetleri unsurlarının katıldığı 'TURAZ Şahini-2015' tatbikatının Seçkin Gözlemci Günü, Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk ve Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Ramiz Tahirov'un katılımıyla Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirildi. İlk olarak Üs Komutanlığı'nda tatbikatla ilgili brifing alan komutanlar daha sonra Türk ve Azeri uçakların hazırlanan senaryolar eşliğinde uçuşlarını ve atışlarını izledi.

Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı Ereğli karayolu üzerinde bulunan atış poligonunda gerçekleştirilen Türk ve Azeri hava kuvvetleri unsurlarının katıldığı tatbikatta ilk olarak F-16 ve F-4 uçaklarından MK 82 genel maksat bombası ve top atışları yapıldı. Ardından da uçaklar bombadan kaçış manevraları gerçekleştirdi. Tatbikatın son bölümün de Muharebe Arama Kurtarma Ekipleri helikopterler eşliğinde düşman sahasında kalan bir askerleri kurtardı.

Türkiye ve Azerbaycan hava kuvvetleri unsurlarının katıldığı TURAZ Şahini-2015 tatbikatı 2 Mart tarihinde başladı ve yaklaşık bir ay sürdü. Tatbikata Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nden 6 uçak, 4 helikopter ve 104 personel iştirak etti. Türkiye'den ise 6 uçak ve 7 helikopter olmak üzere 11 hava unsuru katıldı. Tatbikatla ilgili bilgi veren Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Filo Komutanı Yarbay Hasan Saffet Çeliker, tatbikatta hem akademik eğitimler verildiğini hem de uluslararası tatbikat usullerine göre icra edildiğini söyledi. Yarbay Çeliker şöyle konuştu:

"Tatbikatta sistem farklılıkları bulunan doğu ve batı bloğu uçaklarının birlikte emniyetli uçmalarını sağlayacak yöntemler geliştirildi. Paket görev planlama unsurları çalışıldı. Hava-hava ve hava-yer görevlerinde karşılıklı tecrübe paylaşımı sağlandı. Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanlığı pilotlarının Işık tatbikatlarına hazırlanmaları sağlandı. Çevre tarama ve uçak kullanma karakteristikleri, önleme, temel av manevraları, hava muharebesi, silahlı keşif, deniz atışı, su üstü ve kara üstü arama kurtarma görevleri ile çok uçaklı taarruz görevleri planlandı. Uçuşların ve uçucuların daha iyi görev yapabilmesi için bu tatbikata özel bir uçuş takip programı geliştirildi. 248 sorti uçuş planlandı. 168 tanesi icra edildi. Bunun nedeni de meteorolojik şartlardır. Karşılıklı bilgi alışverişinin sağlanması için Azeri pilotlar bizim uçaklarımızda Türk pilotları da Azerbaycan uçaklarında toplam 89 sorti çapraz uçuş icra etti. Sonuç olarak 2 devlet tek millet kavramı ile birleşen Türk ve Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nin başlattığı müşterek tatbikat ve eğitimler iki ülke arasındaki bağı daha da güçlendirecektir."

2014 yılında tatbikatın Azerbaycan'da 'TURAZ Kartalı' olarak icra edildiğini anlatan Çeliker, "Bu yıl da ilk kez Türkiye'de icra edildi. Bu tatbikatın bizim için çok büyük. İlk defa Azerbaycan Hava Kuvvetleri unsurları Türkiye'de bir tatbikata katıldı. Bu bizim için çok önemli ve tarihi bir an. Bu faaliyet her yıl Eylül ayında Azerbaycan'da 'TURAZ Kartalı' adıyla, Mart ayında Türkiye'de 'TURAZ Şahini' adı altında devam edecek" diye konuştu.

Çeliker, 'TURAZ Şahini' tatbikatına katılan Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nin bugün itibariyle başlayan Uluslararası Işık Tatbikatı'na da katılacağını Anadolu Kartalı eğitimleri için de ileriki dönemlerde de Azerbaycan Hava Kuvvetleri jet uçaklarının katılması öngörüldüğünü söyledi. - Konya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye ve Azerbaycan Hava Kuvvetlerinden 'Turaz Şahini' Tatbikatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement