Türkiye, Yargının Silah Olarak Kullanıldığı Bir Süreci Yaşadı" - Son Dakika
Yerel

Türkiye, Yargının Silah Olarak Kullanıldığı Bir Süreci Yaşadı"

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Metin Yandırmaz, "Bir yargı mensubunun illegal bir hiyerarşi içerisinde yer alması, başka yerlerden aldığı emir ve talimatları uygulayarak kendisinden olmayanı dışlaması, mensubiyet hissiyle hareket etmesi kabul edilebilir bir şey değildir" dedi.

17.04.2015 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Metin Yandırmaz, "Bir yargı mensubunun illegal bir hiyerarşi içerisinde yer alması, başka yerlerden aldığı emir ve talimatları uygulayarak kendisinden olmayanı dışlaması, mensubiyet hissiyle hareket etmesi kabul edilebilir bir şey değildir" dedi.

Yandırmaz, Türkiye Adalet Akademisi tarafından bir otelde düzenlenen, "Etkin Soruşturma Yöntemleri" konulu seminerde, İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında şehit olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet diledi.

Yargıda memnuniyet endeksinin yüzde 52, yargıya güven endeksinin ise yüzde 20 civarında olduğunu belirten Yandırmaz, ortaya çıkan bu tablonun ise iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Durumun vahameti göründüğünden daha fazla"

Yoldaki seyyar satıcının bile telefonlarının dinlendiğine dair paranoya yaşadığını anlatan Yandırmaz, şöyle konuştu:

"Türkiye, geçen birkaç yılda yargının silah olarak kullanıldığı bir süreci yaşadı. Birçok siyasetçi, üst düzey bürokrat ve kamu görevlileri terör örgütü mensubu olduğu iddiasıyla dinleniyorsa yoldaki seyyar satıcının da çok haksız olmadığı anlaşılıyor. İnanın durumun vahameti göründüğünden daha fazla. Her geçen gün ortaya çıkan bilgiler bir dönem yapılanların yargı görevi ifa etmenin ötesinde yargının silah olarak kullanıldığını biraz daha gözler önüne seriyor. Bir kısım meslektaşlarımızın kendilerinden olmayanı ötekileştiren uygulamaları, liyakati gözetmeyen atama ve terfi işleriyle tarafsızlık ilkesini ihlal eden uygulamalarının yoğun şikayetle anıldığı bir dönem yaşanmış olması da ortaya bu acı tablonun çıkmasında en önemli etken olmuştur."

"Yargıyı bu hale düşürenleri vicdanlara havale ediyorum"

Yandırmaz, hakim ve savcıların görev ve sınırlarının kanunlar ve diğer mevzuatlarda belirlendiğini anımsattı.

Bir kısım yargı mensuplarının sistematik olarak kanun dışı uygulamalar içinde olmasının kabul edilemeyeceğini anlatan Yandırmaz, "Yargı mensubunun illegal bir hiyerarşi içerisinde yer alması, başka yerlerden aldığı emir ve talimatları uygulayarak kendisinden olmayanı dışlaması, mensubiyet hissiyle hareket etmesi kabul edilebilir bir şey değildir. Yargıyı bu hale düşürenleri sizlerin vicdanına havale ediyorum. Vicdanlara havale etmek yapılan şeylerin bir karşılığı olmadığının anlamına da gelmez. Her kim olursa olsun kanun dışına çıkmışsa bunun hukuk devletinde karşılığı vardır ve olacaktır" şeklinde konuştu.

Yandırmaz, millet adına adil, güvenilir ve bağımsız bir yargı için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil de meslektaşları için çeşitli programlar düzenlediklerini ifade etti.

Şanlıurfa Valisi İzzetin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, HSYK üyeleri ile hakim ve savcıların katıldığı program 3 gün devam edecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye, Yargının Silah Olarak Kullanıldığı Bir Süreci Yaşadı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement