Edirne'de Türkiye'ye Hoş Geldiniz Etkinliği Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Edirne'de Türkiye'ye Hoş Geldiniz Etkinliği Düzenlendi

Eğitim için Edirne'ye gelen yabancı öğrenciler için Türkiye'ye Hoş Geldiniz programı düzenlendi.

10.12.2014 11:52  Güncelleme: 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'de eğitim görmeye başlayan yabancı öğrenciler için "hoş geldiniz" etkinliği gerçekleştirildi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının (YTB) Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlediği programda, memleket hasreti içerisinde eğitim alan öğrencilerin kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamanın en önemli görevlerinden olduğunu söyledi.

Yurt dışında eğitim aldığı sırasında ağır bir hasret yaşadığını belirten Şahin, "Size en iyi şekilde ev sahipliği yapmak istiyoruz ama hedefe ulaşmak güllük gülistanlık yollardan geçmez. Ben de yurt dışında kaldıktan sonra Türkiye'ye döndüğümde Kapıkule'de toprağı öpmüştüm" dedi.

Yabancı öğrencilere zamanlarını verimli kullanmaları yönünde tavsiyede bulunan Vali Şahin, şöyle konuştu:

"Bu yıllar sizin için altın yıllar, altın değerinde olan yıllar. Bir büyüğümüz, 'Kıymetli zamanlar, kıymetli yerlerde harcanır' der. Zaman bizim için çok önemli, lak lakla, birbirinizle münasebetinizde uygunsuz kelimelerle değil, adam gibi olarak ve çalışarak, başararak, gezerek, dolaşarak, ilminizi artırarak ülkenize gittiğinizde, sizler Türkiye'nin büyük elçileri olacaksınız. Eflatun'a sormuşlar 'Sen bu kadar bilgiyi nasıl kafanda tutabiliyorsun' diye. Eflatun başını sallayarak, 'Sizin gündüz içtiğiniz kadar ben gece gaz kullanıyorum' demiş. Demek ki çok çalışmak lazım, zamanı verimli kullanan kişiler ilme ulaşır."

" Fatih Sultan Mehmet'i TÜ mezunu sayabiliriz"

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük de Türkiye'de yabancı öğrencilere en fazla eğitim veren ilk 3 üniversite içinde olduklarını söyledi.

Yabancı öğrencileri insanların birbirinden farkı olmadığı için yabancılıktan öte konuk öğrenciler olarak nitelediklerini ifade eden Yörük, şöyle konuştu:

"Sadece pasaportunuzun rengi ve üzerindeki damgalar farklı. Onun dışında hiçbir farkımız yok. Sizler evrensel bilgiyi almaya geldiniz. Biz de elimizden geldiğince sizleri alanınızda yetiştirmeye gayret ediyoruz. Bu bilgileri ülkenize döndüğünüz zaman yine ülke insanlarınız için kullanacaksınız. Sonuçta sizler sayesinde 50'den fazla ülkeye bilgi ihracı yapıyoruz. Öyle bir şehirde yaşıyorsunuz ki, Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu ve eğitim aldığı bir kenttesiniz. Bu yüzden Fatih'i Trakya Üniversitesi mezunu olarak sayabiliriz."

Yörük, TÜ'de başka ülkelerinden gelen bin 800'ün üzerinde öğrencinin eğitim aldığını kaydetti.

YTB Daire Başkanı Serdar Gündoğan da ülkelerin gündeminde öğrenci hareketliliğinin son zamanlarda yerini almaya başladığını belirtti.

Dünya üzerinde 4,5 milyon öğrencinin ülkesi dışında eğitim gördüğünü ifade eden Gündoğan, "Bu hareketliliğin 2023 yılında 10 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. Son zamanlarda öne çıkan kamu, kültürel demokrasi yani yumuşak güç alanı çok daha etkin olarak ortaya çıktı, uluslararası öğrenci hareketliliği ülkelerin üzerinde ehemmiyetle durması gereken bir konu" dedi.

Gündoğan, Türkiye'de 150 ülkeden gelen 54 bin öğrencinin eğitim aldığını vurguladı.

YTB Trakya Koordinatörü Fatih Ot ise "Türkiye'ye hoş geldiniz" programını Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale'de de gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

Program öğrencilerin hazırladığı skeçlerin sunumu, mini konser ve tanışma kokteyliyle son buldu. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Edirne'de Türkiye'ye Hoş Geldiniz Etkinliği Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement