Türkiye'ye Ortadoğu'da Strateji Uyarısı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'ye Ortadoğu'da Strateji Uyarısı

Türkiye\'ye Ortadoğu\'da Strateji Uyarısı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (Botaş) İkmal Dairesi Başkanı Semih Yüksek, Türkiye’nin enerji denklemlerinde açıkta kalmamak için yeni stratejiler belirlemesi gerektiğini söyledi.

04.05.2015 17:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (Botaş) İkmal Dairesi Başkanı Semih Yüksek, Türkiye'nin enerji denklemlerinde açıkta kalmamak için yeni stratejiler belirlemesi gerektiğini söyledi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda düzenlenen "Türkiye'nin Enerji Başkenti Adana'nın 2023 Hedefleri Ne Olmalıdır?" konulu konferansta konuşan Yüksek, petrolün keşfedildiği günden beri ülkelerin hem iç, hem dış siyasetinde en önemli etken olduğunu vurguladı. Bugün Ortadoğu'daki karışıklıkların büyük bir sebebinin petrol üreticilerinin ürettikleri petrole, tüketicinin hakim olma ve güvenli yollarla kendi ülkelerine bunu çekme konusundaki mücadelesi olduğunu anlatan

Yüksek, şöyle konuştu: "Bu mücadele Sykes Picot Antlaşması ile başlamıştır. Bu anlaşma ile ortaya çıkan sınırların, Ortadoğu'daki bu gelişmeler kapsamında tekrar değişeceği çok aşikar. 1936 yılında Winston Churchill İngiltere'de Avam Kamarası'nda; 'Bir damla petrol, bir damla kandan daha değerlidir' diyor. Bunu idrak ettiğimizde bugün petrol üreticisi ülkelerin neden bu halde olduğu, neden ekonomik ve siyasi istikrara kavuşamadıkları herhalde daha anlaşılır oluyor. Bizim hedefimiz insanların mutluluğu, Ortadoğu'nun barış ve huzura karışması ve bir damla dahi kan akmamasıdır. Ancak, bugünkü dünya düzenine baktığımızda bunun kolay kolay sağlanamayacağı gözüküyor."

"ÜLKEMİZ ENERJİ KÖPRÜSÜ DURUMUNDA"

Dünyada en çok enerji kaynağı üretiminin Hazar havzası, Orta Asya ve Ortadoğu'da olduğunu hatırlatan Yüksek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemiz bu üretici bölge ile asıl anahtar tüketici olan Avrupa arasında bir enerji köprüsü durumundadır. Bu da Türkiye'nin büyük roller oynaması için bir hedeftir. Türkiye'nin bu kapsamda özellikle petrol üretici ve tüketicileri arasında bu konumunu Ortadoğu'daki bu karışıklıklardan sonra oluşacak yeni enerji denklemlerinde açıkta kalmamak için strateji belirlemesi ve mutlaka denkleme müdahil olması gerekiyor."

Türkiye'nin Körfez krizinden sonra dünyaya güvenilir bir enerji transfer ülkesi olduğunu ilan ettiğine dikkat çeken Yüksek, şunları aktardı:

"1989 yılında Irak-Türkiye ham petrol boru hattı 70.9 milyon ton dizayn rezerve olmasına rağmen değişik kimyasal katkı kullanılarak 82 milyon ton nakil gerçekleştirilmiştir. Çok büyük bir nakildir bu. Bundan taşıma, depolama, ihracat, denizcilik ve liman hizmeti ücreti ile ülkemize büyük katkı sağlamakta. Asrın projesi olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis- Ceyhan (BTC) hattından 1.2 milyon varil kapasiteye çıkartıldı ve şuan 1.2 milyon varil üzerinden sevkiyat gerçekleştirmekte. Sadece Irak-Türkiye petrol boru hattında gerek 1. Körfez Krizi, gerek 2. Körfez Krizinden sonra maalesef Ortadoğu'daki karışıklıklardan dolayı tam kapasiteye geçiş olmadı. Bu aralar yapılan ikili görüşmelerde boru hatlarımızın tam kapasite çalışabilmesi için çalışmalar devam etmekte. Bu iki boru hattımızın sadece taşıma, liman ve depolama hizmetlerinde tam kapasite çalışmadığı halde 2015 yılının ilk 4 ayda Ceyhan'dan 34 milyon varil petrol taşındı. Bizim hattın kapasitesi 70.9. yani şuanda hemen hemen yüzde 50 kapasiteyle çalışmaktadır. Bizim Ceyhan işletme müdürlüğümüz bu düşük taşımaya rağmen 2014 yılında 643 milyon TL bir hasılata erişmiştir. Ceyhan işletme müdürlüğümüz bu yıl için 40 milyon TL yatırım öngörmekte. Bu 40 milyon TL yatırım sonuçta bu bölgelerimize coğrafi anlamda çok büyük katkı sağlayacak."

'Bir terminal olarak Türkiye' olma hedeflerinin bulunduğunu kaydeden Semih Yüksek, 2020'lerde 200 milyon ton petrolün akmasını hedefleyen bazı projeler olduğunu söyledi.

"BOĞAZLARIMIZ, PETROL TRAFİĞİNİ KALDIRACAK DURUMDA DEĞİL"

Semih Yüksek, dünyanın en büyük petrol boru hattının boğazlar olduğunun altını çizdi. Dünyanın günlük petrol üretiminin yüzde 4'e yakınının boğazlardan geçtiğini belirten Yüksek, şöyle konuştu:

"Meksika'da körfez kirliliğini düşündüğümüz zaman 96'da 60 milyon ton olan, 2020'de de 200 milyon tonu bulması muhtemel olan boğaz geçişindeki bu tankerlerin olası bir facia, herhangi bir sızıntıda insan, çevre ve ekolojik yapıya vereceği zararı tahmin etmek bile istemiyorum. Meksika'daki sızıntının dünya sigortacılığına negatif etkileri olmuştur. Birçok sigorta havuzlarındaki para tükenmiştir. Primler yükselmiş ve dünyadaki enerji şirketlerinin sigortalanmasında büyük primler istenmeye başlanmıştır. Bu kapsamda boğazlarımızın ivedilikle by-pass edecek projenin geliştirilmesi gerekiyor. Boğazlarımızın jeolojik yapısı bu kadar gemi trafiğini güvenli bir şekilde kaldıracak durumda değil." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'ye Ortadoğu'da Strateji Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • ÖMER TEKINER: RABİM BU ÜLKEDE SIZIN GIBI DEYERLERINIZI DAIM ETSIN SIZIN HABERINIZI OKUDUM VE ŞU KANIYA VARDIM AK PARTI HÜKÜMETİNİN BAŞARILARININ SEBEPLERI SIZ VE SIZIN GIBI BIROKRATLARIN SAYESINDE OLDUĞUNA INANDIM RABİM YARDIMCINIZ OLSUN BBÜYÜK BAŞKAN 2 0 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement