Türkiye'ye Sığınan Suriyeliler Mallarını da Getirmek İstiyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'ye Sığınan Suriyeliler Mallarını da Getirmek İstiyor

IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınanlardan bazıları geri dönünce bulamamaktan endişe ettikleri için, mallarını da getirmek istiyor.

22.09.2014 10:59  Güncelleme: 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye- Suriye sınırı yoğun günlerinden birini daha yaşıyor. Sınırın Türkiye tarafında askerler, Suriye tarafında ise IŞİD saldırılarından kaçan Kobani sakinleri bekliyor. Kimisi Türkiye tarafına geçiyor, kimisi ise beklemeye devam ediyor. Sınırın öbür tarafında sadece insanlar yok, tarım makineleri, otomobiller ve canlı hayvanlar göze çarpıyor.

Bekleyenler, askerlere Kürtçe, Arapça karışık bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Kobanili Ali Abbas da tel örgülerin arkasından sesini duyurmaya çalışıyor. Abbas’ın derdi kendisini değil, arabasını ve tarım makinelerini karşıya geçirmek.


(Araçlarıyla sınıra gelen Kobani sakinleri, araçlarıyla birlikte geçmek için günlerdir bekliyor.)

"GETİRMEZSEK IŞİD ALIR"

Ali Abbas, sahip olduğu şeylerin IŞİD’in eline geçmesinden endişe ediyor:
"Eğer mallarımızı geçiremezsek IŞİD gelir ya yakar ya da alıp götürür savaşta kullanır. Türkiye, sınırın öbür tarafında geçirsin ya kendine alsın ya da orda bir yer bulup oraya alsın ki yakılmasın. Bu insanlar yıllardır emek harcayıp bu malları aldı, hepsi boşa gidecek".

HEM HAYVANLARINI HEM ARAÇLARINI SOKMAK İSTİYOR

Abdullah Nebo’nun ise hem araçları hem hayvanları var. Nebo da biçerdöverini, traktörlerini Türkiye'ye sokmak istiyor:
"Bunları alabilmek için yıllarımı verdim şimdi elimden gidecek. IŞİD gelip yakacak hepsini. Üç gündür bekliyoruz, hayvanlarımızı bırakmıyorlar. Onları da bıraksınlar. Biçerdöverleri getirdik, traktörleri getirdik almıyorlar.”

"NE ZAMAN OLSA GERİ ALIRIZ"

Sınırdaki tel örgülerin diğer tarafındaki araç kuyruğu uzadıkça uzuyor. Kuyruktaki biçerdöverinin başında bekleyen Fethi Kadir’in talebi de aynı. Kadir de tarım araçlarını Türkiye’ye getirmek istiyor, ”Buraya getirmesek IŞİD götürür, burası daha güvenli. Burada bir şey olmaz, ne zaman olursa geri alırız.” diyor.

Ancak Kobanililerin tüm ısrarlarına rağmen şimdilik sadece insan geçişine izin veriliyor. Sahipleri, hayvanlarıyla birlikte sınırda sabahlıyor.

TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPAN SURİYELİ SAYISI 130 BİNE ULAŞTI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD), Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye 19 Eylül’den itibaren yoğun bir göç hareketi başladığını bildirdi. 22 Eylül itibariyle Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli misafirlerin sayısının 130 bine ulaştığı duyuruldu.



AFAD ekiplerinin gerekli insani yardım malzemeleri ile birlikte daha önce hazırlanan risk analiz raporları kapsamında 18 Eylül’den itibaren bölgeye sevk edildiği kaydedildi. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınında AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'ın katılımıyla yapılan çalışmalar kapsamında sahada bulunan resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri arasında sorumluluk paylaşımı yapıldığı ve gerekli görevlendirmelerin yapılarak uygulamaların sahadan yürütülmesine devam edildiği bildirildi.

Türkiye'ye giriş yapmak isteyen Suriyeli misafirler için Yumurtalık mevkiinde AFAD koordinasyonunda kurulan Kayıt Merkezi'nde güvenlik ve sağlık taramasından geçirildiğini kaydeden AFAD yetkilileri, bu merkezde acil gıda ve su yardımı yapılmakta ve son olarak misafirlerin kayıtları oluşturulabildiğini açıkladı. 22 Eylül itibariyle Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli misafirlerin sayısı 130 bine ulaştığı duyuruldu.

Merkezde kayıt işlemlerini tamamlayan misafirlerin, Türkiye'de akrabaları bulunması durumunda ailelerine teslim edildiğini ya da AFAD tarafından bölgede kurulan geçici barınma merkezlerine sevk edildiği kaydedildi.

Türkiye\'ye Sığınan Suriyeliler Mallarını da Getirmek İstiyor
Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Türkiye'ye Sığınan Suriyeliler Mallarını da Getirmek İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • YARGIÇ: G. Doğuyu Türkiye den kopartmak için K. ıraktaki kürtler, ışid tarafından sınırlarımız içerisinde sığınmaya zorlanıyor, olay gayet net ve açık, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin derhal önlem alması lazım. . . 37 9 Yanıtla
  • GELECEGI.GORUN: Böyle bişey varmıya, Ükemiz yol gecen hanına döndü ? Dünyanın neresine böyle elini kolunu sallayarak giriyorsun. . İleride büyük sıkıntılar çıkacak ? 38 5 Yanıtla
  • MUSTAFA1: ADAMLAR TEMELLİ GELİYOR SANKİ, MALLARINIZ ORADA KALSIN YOKSA BİR DAHA GERİ DÖNMEZSİNİZ 34 5 Yanıtla
  • Deli: Türkmenler pasaportları yok diye alınmamıştı. . Bunların hepsinin pasaportu var mı şimdi? 23 8 Yanıtla
  • SEDAT: YAHU KARDEŞİM BU NE YA AVRUPADA MÜLTECİ KANPINDA TUTULURLA BURDA HEMEN ŞEHRE SALIYOLAR NE OLACAK BİZİM HALİMİZ YA EN GÜZEL ŞEHİRLERE GELİYOLAR YERLER TÜKÜRÜK İÇİNDE 26 4 Yanıtla
  • edirneli: bence trükiye sınırları kapatmalı ülkesinde savaştan kaçıyorlar neden savaşmıyorlar toprakları için benim atam savaşmış kaçmamış canakkaleden 13 9 Yanıtla
  • as-tim: OLDU BİDE VATANDAŞLIK VEREK GELİN VERGİ DE VERİN . . işid işini halledene kadar kalın sonra topraklarınıza defolun bu kadar net. . 9 9 Yanıtla
  • tax: Merak ediyorum bu ampul partisini ampül secmenleri bu ise ne diyor Türk devleti tehlike altindadir ey Türkler ve Türkiyeliler. 13 5 Yanıtla
  • Deli: Bakalım bu işin sonu ne olacak. 9 0 Yanıtla
  • ali avşar: işte size yeni türkiye 5 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Sultanbeyli'de Otomobilin Çarptığı 5 Yaşındaki Kız Çocuğu Yaralandı
    08:52 Sultanbeyli'de Otomobilin Çarptığı 5 Yaşındaki Kız Çocuğu Yaralandı

    Sultanbeyli'de annesiyle yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki kız çocuğuna otomobil çarptı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansırken, çarpmanın etkisiyle kız çocuğu metrelerce havalandı ve yere çakıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan çocuğun durumu ağır. Sürücü olay yerinden kaçarken, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Mahalle sakinleri, yetkililerin önlem almasını ve benzer kazaların yaşanmaması için trafik düzenlemelerinin yapılmasını istedi.

  • Sultanbeyli'de otomobilin çarptığı kız çocuğu metrelerce savruldu, kaza anı kamerada
    08:52 Sultanbeyli'de otomobilin çarptığı kız çocuğu metrelerce savruldu, kaza anı kamerada

    Sultanbeyli'de annesiyle yolun karşısına geçmeye çalışan 5 yaşındaki kız çocuğuna otomobil çarptı. Kaza anı bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansırken, çarpmanın etkisiyle kız çocuğu metrelerce havalandı ve yere çakıldı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri minik kız çocuğuna müdahale ederken, sürücü kaçtı. Polis ekipleri sürücüyü gözaltına aldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı
    08:39 Hacılar Erciyesspor, Erzincan Ulalarspor maçında berabere kaldı

    Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta mücadele veren Hacılar Erciyesspor, sahasında Erzincan Ulalarspor ile 1-1 berabere kalarak haftayı galibiyetle tamamlayamadı. Antrenör Emin Altındağ, üzüntüsünü dile getirirken, takımın pes etmeyeceğini ve liderliği korumak istediklerini belirtti.

  • Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı
    08:33 Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı

    Kara yollarında yapım, bakım ve onarım çalışmaları devam eden kesimlerde sürücülerin yavaş gitmeleri ve trafik işaret ve işaretçilerine uymaları gerekmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yol durumu bültenine göre, birçok otoyol ve yol kesiminde üstyapı onarımı, yenileme çalışmaları, şev kayması, bağlantı yolu yapımı ve diğer çalışmalar nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlanmaktadır. Sürücülerin bu kesimlerde dikkatli olmaları ve trafik kurallarına uymaları önemlidir.

  • MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek
    08:31 MrBeast, Amazon Prime Video için yarışma programı çekecek

    YouTube fenomeni MrBeast, Amazon Prime Video ile anlaşma yaparak bir yarışma programı çekeceğini duyurdu. Programda 1000'den fazla yarışmacı olacak ve kazanan kişiye 5 milyon dolar ödül verilecek.

  • Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli
    08:31 Türkiye'de E-ticaretin Büyümesi ve Potansiyeli

    Türkiye'de e-ticaretin hızla büyüdüğüne dair veriler, son yıllarda dikkat çekici bir artışı gösteriyor. Pandemi döneminde e-ticaretin ivme kazanması, bu alandaki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gösterdi. Türkiye'de e-ticaretin geçmişe yönelik bir analizi ve gelecekteki potansiyelini SDN Kurucusu Hakkı Alkan, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Ender Özgün ve Pazarlama Grup Direktörü Görkem Dereli ile konuştu.

  • İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı
    08:31 İzmir'de PKK/KCK-YPG/PYD Terör Örgütüne Yönelik Operasyonda 5 Şüpheli Yakalandı

    İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda İzmir İl Jandarma Komutanlığı ve MİT Başkanlığı ekiplerinin düzenlediği operasyonda, PKK/KCK-YPG/PYD terör örgütüne üye olan ve bu örgütlerin sosyal medya üzerinden propagandasını yapan 5 Suriye uyruklu şüpheli gözaltına alındı.

  • vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı
    08:31 vivo TWS 4 Bluetooth Kulaklık Modeli Tanıtıldı

    Çinli teknoloji şirketi vivo, Pad 3 Pro tableti ile birlikte TWS 4 Bluetooth kulaklık modelini tanıttı. vivo TWS 4, Hi-Fi desteği, aktif gürültü engelleme özelliği ve uzun kullanım süresi ile dikkat çekiyor. Qualcomm S3 ses platformu ile desteklenen kulaklıkların fiyatı ve ülkemizde satışa sunulup sunulmayacağı henüz belirsiz.

  • İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı
    08:25 İzmir'de 2 Organize Suç Örgütü Çökertildi, 25 Şüpheli Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 organize suç örgütünün çökertildiğini, 25 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Operasyonlarda ele geçirilenler arasında silahlar, uyuşturucu madde ve diğer suç unsurları bulunuyor.

  • İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı
    08:19 İzmir'de MİT destekli PKK operasyonu: 5 gözaltı

    İzmir'de jandarma ekipleri tarafından PKK terör örgütüne yönelik MİT destekli şafak operasyonunda 5 şüpheli gözaltına alındı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, terör örgütüne üye olmak ve sosyal medya üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edilen 5 Suriye uyruklu şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarma karakoluna götürüldü.

  • İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi
    08:15 İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi.


Advertisement