Türkiye, Yeni Bir Reform Sürecine Hazır" - Son Dakika
Güncel

Türkiye, Yeni Bir Reform Sürecine Hazır"

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Hükümet programında enerji sektörüne özel önem verilmesini çok olumlu buluyoruz.

26.11.2015 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Hükümet programında enerji sektörüne özel önem verilmesini çok olumlu buluyoruz. Türkiye, yeni bir reform sürecine ve dört yıllık kesintisiz uygulama dönemine hazır" dedi.

Güler Sabancı, "Enerjisa, Türkiye'nin Enerjisi" sloganıyla yeni marka kimliğini tanıtmak üzere düzenlenen basın toplantısında, enerji sektörünün, Türk özel sektörünün katkısıyla son yıllarda büyük bir dönüşümün yaşandığını söyledi.

Sabancı, bunun getirdiği sorumlulukla, Enerjisa olarak liberalleşen elektrik piyasasında, müşteriyi işin odağına alan yeni bir döneme girdiklerini belirterek, eskiden, müşteri odaklılıktan konuşurken, şimdi ise müşteriyi odağa alan yeni bir dönemden bahsettiklerini anlattı.

Bugünün dünyasında, en önlenemez trendlerden birinin şehirleşme ve bununla birlikte ortaya çıkan, elektrifikasyon ve dijitalleşme olduğunu dile getiren Sabancı, şöyle devam etti:

"Toplumların yaşam kalitesi ve ekonomilerin sağlıklı işleyişi bakımından stratejik önemde olan enerji, dünya genelinde başlıca gündem maddelerinden birisi olma özelliğini koruyor. Bu ay sonunda Paris'te başlayacak ve dünyamızın geleceği bakımından çok önemli olan iklim toplantılarının gündeminde de enerji sektörünün oldukça ağırlıklı bir yeri olacak.

Elektriğin artan önemi, bizleri daha iyi bir enerji geleceğine ulaşmak yönünde, yeni teknolojiler, uygulamalar ve iş modelleri üzerinde daha fazla yoğunlaşmaya yöneltiyor. Enerjide tüketicinin rolü ve önemi artıyor, tüketiciyi 'işin merkezine alan' yeni yaklaşımlar ve uygulamalar yaygınlık kazanıyor."

Sabancı, Türkiye'ye bakıldığında ise son 10 yılda çok büyük bölümü özel sektör tarafından olmak üzere, kurulu gücün yaklaşık iki kat arttığına işaret etti.

Çeşitli üretim ve tüm dağıtım özelleştirmelerinin gerçekleştirildiğini vurgulayan Sabancı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK'nın liderliğinde elektrik piyasasının liberalleşmesinde çok önemli adımlar atıldığını ifade etti.

Sabancı, elektrik sektörüne son 10 yılda yaklaşık 60 milyar dolar yatırım yapıldığının altını çizen Sabancı, bunun 11 milyar dolarlık kısmını, Sabancı Holding olarak, ortakları E.ON ile birlikte Enerjisa'nın gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu yatırımlarla, büyük bir dönüşüm yaşandığını ve yepyeni bir sektör doğduğunu aktaran Sabancı, "Bu sektöre yapılan yatırımlarda, enerji politikalarına, uygulamalarına ve bu sektörü yönetenlere olan güvenin çok büyük bir rolü olmuştur" dedi.

"Düzenlemeleri yapmak için çok önemli bir fırsat var"

Güler Sabancı, şimdi, bu sektörde "liberalleşme" adımlarının hızlandırması, daha ileriye taşınması ve daha tüketici lehine olan bir piyasaya kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Bunu sağlamak üzere, enerji piyasalarındaki düzenlemelerin, piyasanın rekabetçiliğini, şeffaflığını ve öngörülebilirliğini artıracak şekilde güçlendirilmesini beklediklerini vurgulayan Sabancı, şunları kaydetti:

"Bunları yapmak için de çok önemli bir fırsat olduğunu görüyoruz. Dün Sayın Başbakanımızın açıkladığı programda enerji konusuna özel önem verildiğini görmekten büyük memnuniyet duyduk. Hükümet programında enerji sektörüne özel önem verilmesini çok olumlu buluyoruz. Enerji verimliliği, rekabetçi piyasanın oluşması, yerli ve yenilenebilir kaynaklara önem verilmesi, dolayısıyla vatandaşın sürekli kaliteli, güvenli ve asgari maliyette enerjiye kavuşması hedeflerini memnuniyetle karşılıyoruz.

Bu programın detay uygulama planlarını ve özellikle ilk yüz gün kapsamında atılacak adımları bekliyoruz. Bu vesileyle de başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, yeni kurulan hükümetimizi, bakanlarımızı kutluyor, hayırlı uğurlu olsun diyoruz. Yeni bir reform sürecine ve dört yıllık kesintisiz uygulama dönemine Türkiye hazırdır."

Sabancı ve Enerjisa olarak, işlerinin özünün "insan ve insana hizmet etmek" olduğunu açıklayan Sabancı, insanın her şeyin en iyisine layık olduğuna inanarak çalıştıklarını dile getirdi.

Hedeflerinin, insanlara yüksek dünya standartlarını sağlamak ve buna uygun olarak, hayat kalitesini yükseltmek olduğuna dikkati çeken Sabancı, "Bu perspektifte enerjinin çok önemli bir yeri olduğuna inanıyoruz. Daha 'iyi bir enerji geleceği' için çalışıyoruz. Bu yüzden de Enerjisa'ya 'Türkiye'nin Enerjisi' diyoruz. Enerjisa, üretimden dağıtıma, ticaretten perakendeye tüm iş alanlarında yenilikçi uygulamaları ile tüm paydaşlarına Türkiye'nin Enerjisi olarak değer yaratmaya devam edecek. Hepinize burada bizimle olduğunuz için teşekkür ediyor, Türkiye'nin enerjisinin hiç eksilmemesini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye, Yeni Bir Reform Sürecine Hazır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement