Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Bozdoğan Açıklaması - Son Dakika
Spor

Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Bozdoğan Açıklaması

Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğan, doğru yolda olduklarını ancak hedefledikleri noktaya gelmek için biraz sabra ihtiyaçları olduğunu söyledi.

30.12.2015 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğan, doğru yolda olduklarını ancak hedefledikleri noktaya gelmek için biraz sabra ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Bozdoğan, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, rekorlarla dolu bir yıl geçirdiklerini, buna rağmen istediği hedeflere tam olarak ulaşamadıklarını belirterek, "Avrupa Şampiyonası'nda Viktoria Zeynep Güneş'ten altın madalya, Emre Sakçı ve Beste Samancı'dan ise mutlaka derece bekliyordum. Doğru yoldayız ama hedeflediğimiz noktaya gelmek için biraz sabra ihtiyacımız var" diye konuştu.

Rekorların artık saliselerle değil 3 saniye gibi farklarla geçildiğini dile getiren Bozdoğan, "Bunlar güzel gelişmeler ama Avrupa arenasında yetmiyor. Özellikle kısa kulvarda gerideyiz çünkü kısa kulvar, su altında tekniğe, kuvvete dayalı bir dal. Mekaniği iyi olan bir kaç sporcumuz var. Yakın zamanda daha iyi olacak. Uzun kulvarda ise çok iyi gidiyoruz. Daha da iyi olacağız" ifadelerini kullandı.

2016 Rio Olimpiyatları'nda, bugüne kadarki en yüksek katılımı gerçekleştirmek istediklerini anlatan Ahmet Bozdoğan, "Rio'da madalya umudumuz var. Asıl hedef 2020 olimpiyatları, o zaman bir iki değil bir çok madalya umudu sporcumuz olacak" dedi.

"Bowman, 2020 için çok iddialı konuşuyor"

Bozdoğan, milli takımları çalıştıran ABD'li antrenör Bob Bowman'ın 2020 olimpiyatları için çok iddialı konuştuğunu belirterek, "Artık Avrupa ve Balkanlar'da yüzecek sporcu istemediğini söylüyor. Rekorları umursamadığını, bundan sonra 2020'de madalya alacak sporcu istediğini söylüyor. Yeniden gelip sporcu seçecek" şeklinde konuştu.

Altyapılarda çok yetenekli sporcular olduğunu vurgulayan Bozdoğan, 13-14 yaş grubunda dünya standartlarında yüzücülerin bulunduğunu belirterek, önemli olanın, bu sporcuları üst yaş gruplarına taşımak için çalışmalar yapmak olduğunu kaydetti.

"Tesis var ama sistem sıkıntılı"

"Son 3 yılda yüzme havuzu olmayan il kalmadı" diyen federasyon başkanı, şöyle devam etti:

"Üst düzey organizasyon yapabileceğimiz bir havuza daha ihtiyacımız var. 5 tane olimpik merkez açtık, bunu 10'a çıkartacağız. Tıpkı ağaç yetiştirir gibi bunun meyvelerini 5-10 sene sonra alacağız. Tesis var ama sistem sıkıntılı. Yüzmede sporcu günde çift antrenman yapar. Bir bakıyorsun bir ilde, 6 günlük bayram tatilinde tesis kapatılmış. Halbuki sporcu en çok sömestr ve bayram tatillerinde  çalışır. ya da bazı illerde halka açık havuzlarda milli takıma sadece 1 saat süre veriliyor, bu yetersiz. Sistemdeki bu tür aksaklıkları gidermemiz gerek."

Antrenör eğitimine de değinen Bozdoğan, antrenör sayısının yeterli olduğunu ancak eğitimleri arttırmaları gerektiğini söyledi. Bozdoğan, "Ne kadar seminer yapsak da yetmiyor. Çok değerli antrenörlerimiz var ama henüz istediğimiz seviyeye gelemedik" diye konuştu.

"Atlama kulesinde sayı yetersiz"

Atlama branşında Rus bir antrenörle anlaştıklarını ve yurt dışında kamp yaptıklarını kaydeden Bozdoğan, atlama kulesinde sayının yetersiz olduğunu, Samsun ve Trabzon'daki tesislere Bolu'da açılacak olimpik tesis de eklenince biraz daha rahatlayacaklarını dile getirdi.

Eskiden hiç esamesi okunmayan branşlarda şimdi olimpiyatlara hazırlandıklarını, bunun mutluluk verici olduğunu dile getiren Bozdoğan, "Atlama kulesinde, 15 yaşındaki Kıvanç Gür ile Orhan Candan, olimpiyatlara hazırlanıyor. Artık senkronize yüzmede bile olimpiyat kotası için mücadele ediyoruz. Bunlar yüzme tarihimizde yoktu" dedi.

Viktoria Zeynep Güneş ile Nezir Karap'ın Rio için kota aldığını hatırlatan Bozdoğan, gelecek yıl mayıs ayındaki Avrupa Şampiyonası'nda kota sayısının 5'i bulmasını beklediklerini söyledi.

Rekorlarla dolu bir yıl oldu

Federasyon verilerine göre Türk sporcular 2015 yılı içinde, erkekler ve kadınlardaki çeşitli yaş gruplarında, yurt içi ve yurt dışında, toplam 300 Türkiye rekoruna imza attı.

Milli sporcu Viktoria Zeynep Güneş, Dünya Gençler Şampiyonası'nda, kadınlar 50 metre kurbağalamada altın madalya alarak, Türkiye'ye, şampiyonadaki ilk madalyasını kazandırdı.

17 yaşındaki Ukrayna asıllı sporcu, 50 metre kurbağalamanın yanı sıra, 100 ve 200 metre kurbağalama ile 200 metre karışıkta da altın madalyanın sahibi oldu. Viktoria Zeynep, kadınlar 200 metre kurbağalamada, 2: 19.64 ile tarihin en iyi 3. derecesine imza atarak dünya gençler rekorunu kırdı. Milli yüzücü 200 metre karışıkta da 2: 11.03 ile dünya gençler rekoruna imza attı.

Turkcell Açık Yaş Kısa Kulvar Türkiye Yüzme Şampiyonası'nda erkekler 50 metre kurbağalamada yarışan Emre Sakçı, 26.67'lik zamanıyla gençler dünya rekorunun yeni sahibi oldu.

Aynı şampiyonada Emre Sakçı, erkekler 50 metre serbestte final yüzerken, Ege Başer, Emre Sakçı, Erge Can Gezmiş ve Kaan Özcan'dan kurulu 4x100 metre karışık bayrak takımı da finalde yarışma hakkı elde etti. Türk takımı, final mücadelesini 3: 44.99 ile Türkiye rekoru kırarak 7. sırada tamamladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Bozdoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement