Türklerin Gürcistan'daki Yatırımı 1 Milyar Doları Geçti - Son Dakika
Ekonomi

Türklerin Gürcistan'daki Yatırımı 1 Milyar Doları Geçti

Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Türk firmalarının Gürcistan'daki yatırım miktarının 1 milyar doları geçtiğini söyledi.

13.02.2016 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAYRAM SARAYOĞLU - Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Türk firmalarının Gürcistan'daki yatırım miktarının 1 milyar doları geçtiğini söyledi.

Temizkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Gürcistan'ın dost ve kardeş iki ülke olduğunu belirterek, iki ülke arasında her alanda üst seviyede olan ilişkilerin artarak devam ettiğini ifade etti.

Gürcistan'da en büyük yatırımcı yabancı ülkenin Türkiye olduğuna işaret eden Temizkan, "Özellikle Acara Özerk Cumhuriyeti'nde özel yatırımların tamamına yakınını Türk iş adamları gerçekleştirmiştir. Gürcistan'da 350 civarında Türk firmasının 550 milyon dolarlık devam eden, 500 milyon dolarlık da tamamlanmış olmak üzere 1 milyar doların üzerinde yatırımı mevcut. Bunun yanı sıra 450 milyon dolarlık tamamlanan, 550 milyon dolarlık da devam edenler olmak üzere 1 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti mevcuttur. Toplam olarak bugüne kadar 35 bin civarında istihdam sağlanmıştır" dedi.

Türkiye'nin, Gürcistan'a en fazla turist gönderen ülke konumunda olduğunu anlatan Temizkan, "Aynı şekilde Gürcü vatandaşlar da yoğun biçimde Türkiye'yi ziyaret ediyorlar. 2007 yılından bu yana Türkiye, Gürcistan'ın en büyük ticaret ortaklarından biridir" diye konuştu.

Gürcistan ile Türkiye arasında yüksek siyasi, kültürel ve sosyal ilişkilerin en üst seviyede olduğuna dikkati çeken Temizkan, "Türk vatandaşları, kimlik kartıyla 2011 yılından itibaren Gürcistan'a giriş yapabiliyor. Aynı şekilde Gürcü vatandaşları da Türkiye'ye giriş yapabiliyor. Bu durum Türk vatandaşları bakımından, Kıbrıs'tan sonra ikinci yoğun ilişkilerimizin boyutunu göstermesi açısından da önemli örnek teşkil ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Gürcistan, istikrarlı bir ülke olma yolunda ilerliyor"

Başkonsolos Yasin Temizkan, Türkiye ile Gürcistan'ın, Batum Uluslararası Havaalanı'nı ortak kullandığını anımsatarak, şöyle devam etti:

" Türk Hava Yolları, iç hat uçuşlarını Batum'a yapabiliyor. Bu uygulama da ikili ilişkilerde örneklerine ender rastlanan uygulamalardan biridir. Yani Türkiye ile Gürcistan'ın ikili ilişkileri her alanda üst seviyededir. Bu mevcut ilişkilerin daha ileriye götürülmesi için iki taraf makamlarının da yoğun çalışmaları var."

Gürcistan'ın güvenli bir ülke olduğunu belirten Temizkan, "Gürcistan, istikrarlı bir ülke olma yolunda ilerliyor. Batı ile bağlarını güçlendirmeye çalışıyor. Gürcistan'ın, Avrupa Birliğine girme ve NATO'ya üye olma gibi amaçları var. Ekonominin geliştirilmesi, halkın refah seviyesinin yükseltilmesi, komşu ülkelerle ve dünya sistemiyle uyumlu hareket edilmesi yönünde atılan adımlar sayesinde, önümüzdeki yılların Gürcistan için daha da iyi olacağını umuyoruz ve bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türklerin Gürcistan'daki Yatırımı 1 Milyar Doları Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor
    16:05 Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU) tarafından yürütülen "Mardin İçmesuyu Projesi" çalışması sürüyor. Kasımiye-1 ve Kasımiye-2 su depo çalışmalarında incelemelerde bulunan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Tuncay Akkoyun, projenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 30'u geçtiğini belirtti. Projenin tamamlanmasıyla Mardin'in günlük insani kullanım su ihtiyacı karşılanacak.

  • Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı
    15:40 Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Balıkesir'de ocak ayında ihracat yüzde 14 azalarak 73 milyon 100 bin dolar, ithalat yüzde 9,2 azalarak 55 milyon 700 bin dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 14, ithalat yüzde 26,5 oranında azaldı. Ocak-Şubat döneminde ise ihracat yüzde 8,5 artarken, ithalat yüzde 16 azaldı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor
    15:35 Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Yeşilhisar ilçesinde yeni yerleşim yerleri için 6 milyon 850 bin lira maliyet ile içme suyu yatırımının devam ettiğini açıkladı. Büyükkılıç, altyapı yatırımlarının şehrin geleceğini sağlıklı bir şekilde taşımak için hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

  • Tiryakilere kötü haber! Seçim sonrası sigaraya 10 TL zam geleceği iddia edildi
    15:35 Tiryakilere kötü haber! Seçim sonrası sigaraya 10 TL zam geleceği iddia edildi

    31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimler sonrasıyla ilgili ekonomik anlamda çok sayıda iddia ortaya atılırken, bunlara bir yenisi daha eklendi. Sigaraya 1-10 Nisan tarihleri arasında 10 TL'lik dev bir zam geleceği iddia edildi.

  • Adana'da Çiftçilere Hibe Destekli Soya Tohumu Dağıtıldı
    15:32 Adana'da Çiftçilere Hibe Destekli Soya Tohumu Dağıtıldı

    Adana'nın 9 ilçesinde yürütülen 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi' kapsamında, 64 üreticiye 2 bin 200 dekar tarım arazisi için 22 ton hibe destekli soya tohumu dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, dağıtım programında yaptığı konuşmada, Adana'daki üreticinin üreterek 85 milyonu doyurma gibi bir sorumluluğu olduğunu vurguladı ve desteklerin gelecek yıllarda da devam edeceğini belirtti.

  • Özgür Karabat:
    15:20 Özgür Karabat: "İşinize Gelince Faiz Haram Diyorsunuz. Çiftçiden Alınca mı Helal Oluyor?"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP'nin çiftçilere verilen Çiftçi Destek Kredilerini esnek faize çevirdiğini ve çiftçilerin yüksek faizle mağdur olduğunu belirtti. Karabat, AKP'nin çiftçilere yönelik tutarsız politikalarını eleştirdi.

  • Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi
    15:15 Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi

    Şırnak Belediyesi, 2 arazöz, kamyon ve kanal görüntüleme aracı minibüsünü filosuna kattı. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, araçları inceledi. Yarka, halka daha kaliteli hizmet verebilmek için filolarına 4 yeni araç kazandırdıklarını söyledi. Şırnak Belediyesi'nin araç sayısı 140'a yükseldi.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Marmaris ve Fethiye'de deniz dibi taramalarını başlattıklarını açıkladı
    15:13 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Marmaris ve Fethiye'de deniz dibi taramalarını başlattıklarını açıkladı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Marmaris ve Fethiye körfezlerinde deniz dibi taramalarını başlattıklarını belirterek, Marmaris'te 15 bin metreküp balçık biriktiğini ve temizleme çalışmalarının üçte birinin tamamlandığını söyledi. Bakan Uraloğlu, Fethiye Körfezi'nin temizlenmesine yönelik çalışmaların da en kısa sürede başlayacağını ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolüyle gerçekleştirilen taramalar sonucunda Marmaris İçmeler mevkisinde büyük oranda balçık birikmesine rastlandığı ve temizleme çalışmaları için gemilerin bölgeye gönderildiği belirtildi. Bakan Uraloğlu, doğanın korunması ve temiz bir çevre bırakılması için çalıştıklarını vurgulayarak, yaz aylarına kadar hem Fethiye hem de Marmaris denizinin pırıl pırıl hale getirileceğine inandığını söyledi.


Advertisement