Türkmen Gelenekleri Kaz Dağları'nda Yaşatılıyor - Son Dakika
Güncel

Türkmen Gelenekleri Kaz Dağları'nda Yaşatılıyor

Balıkesir ve Çanakkale'nin Kaz Dağları'nın eteklerinde yer alan köylerinde yaşayan Türkmenler, her yıl ağustos ayında olduğu gibi bu yıl da atalarının yaşadığı bölgedeki yatırların yakınlarında çadır kurarak konaklamaya başladı.

22.08.2016 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SERHAT BUĞRA ŞENKÖKÇÜ - Balıkesir ve Çanakkale'nin Kaz Dağları'nın eteklerinde yer alan köylerinde yaşayan Türkmenler, her yıl ağustos ayında olduğu gibi bu yıl da atalarının yaşadığı bölgedeki yatırların yakınlarında çadır kurarak konaklamaya başladı.

Yüzyıllardır geleneklerini yaşatan Türkmen aileleri, ağustos ayında, yatırların olduğu Edremit'in Eybek ve Havran'a bağlı Kapanca mevkilerine akın ediyor. Buradaki yatırları ziyaret eden Türkmenler, dualar eşliğinde adak olarak oğlak kesiyor.

Ataları ağaç ustalığı ve oymacılık gibi mesleklere sahip olduğu için "Tahtacı Türkmenleri" diye tanınan topluluk, her yıl bu geleneklerini, Kaz Dağları'nda yaşayan ve bu bölgelere defnedilen atalarına olan saygı ve bağlılığı göstermek için sürdürüyor.

Türkmen kadınları, 15 gün boyunca kuzinede ya da mangalda ekmek ve yemek pişirirken, "bin pınarlı" Kaz Dağları'nın soğuk suları ve diğer nimetlerinden faydalanılıyor. Erkekler ise gündüz odun toplayıp, oymacılıkla ilgileniyor, yaptıkları toplu sohbetlerle çocuklarına Türkmen kültürünü aktarıyor.

Yöresel kıyafetleri ve mutfaklarındaki farklı lezzetleriyle yıllardır araştırmalara ve belgesellere konu olan Türkmenler, Kaz Dağları'nın eşsiz doğası içinde sağlık ve huzura kavuştuklarını belirtiliyor.

Yüksek rakımlı bölgede rüzgar ve soğuk havaya aldırış etmeyen Türkmenler, gelenek ve göreneklerine sahip çıkarak, kültürel miraslarını gelecek nesillere taşımanın mutluluğunu yaşıyor. 15 yıl öncesine kadar ağaç dalları ve keçi tüylerinden yapılan çadırlarda konakladıkları aktaran Türkmenler, günümüzde ise daha yaygın olan hazır çadırları kullanıyor.

Kapanca Yaylası'ndaki "Kapanca Dedesi Türbesi"nde ateş yakıp dualar eden Türkmenler, her gün defalarca burayı ziyaret ediyor.

Mustafa Oğuz, buraya Çamcı ve Hacıaslanlar köylerinde yaşayan Türkmenlerin geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Yüzyıllardır Eybek bölgesine ve 70-80 yıldır da Kapanca Yaylası'na çıkıp geleneklerimizi yaşamaktayız. Burada adak kurban kesip, dualar ediyoruz ve şenlik yapıyoruz. Kaz Dağları'nın zirvesine çıkan Türkmenler de oluyor. Kapanca bölgesi Havran ilçemize bağlı ve buraya çıkarken izin alıyoruz. Etkinliklerimize günübirlik katılan Türkmenler de oluyor. Etkinliklerimiz herkese açıktır. Doğada yaşamak güzel." dedi.

Çamcı köyü sakini Hüseyin Afacan ise atalarına olan bağlılığın ifadesi olarak her yılın ağustos ayında 15 gün boyunca atalarının mezarlarının yakınında konakladıklarını anlatarak, "İki hafta burada geleneklerimizi yaşatıyoruz. Atalarımızın mezarlarının yakınlarında çadırlarda konaklıyor, sık sık türbe ziyaretleri yapıyoruz. Burada dualar ediyoruz. Bu gelenek yüzyıllardır sürdürülüyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkmen Gelenekleri Kaz Dağları'nda Yaşatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement