Türkmendağı'nda Olup Bitenler Türkmenleri Yıkmayacak' - Son Dakika
Güncel

Türkmendağı'nda Olup Bitenler Türkmenleri Yıkmayacak'

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Suriye Türkmenlerinin Beşşar Esed rejimine karşı fedakarca mücadele verdiğini ve coğrafyaları üzerinde oyunlar oynandığını ancak bu durumun onları yıldırmayacağını belirtti.

29.01.2016 10:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Suriye Türkmenlerinin Beşşar Esed rejimine karşı fedakarca mücadele verdiğini ve coğrafyaları üzerinde oyunlar oynandığını ancak bu durumun onları yıldırmayacağını belirtti.

Salihi, Suriye Türkmenlerinin maruz kaldığı Esed rejimi ve Rus saldırılarıyla ilgili başkent Bağdat'ta AA muhabirine konuştu.

Türkmenlerin Suriye'de rejime karşı verdiği mücadeleye değinen Salihi, "Suriye'de Türkmenlere karşı siyasi operasyonlar devam edecek. Türkmenlerin karamsar olmaması ve topraklarını savunmaya aynı kararlılık ve dirençle devam etmeleri gerekiyor" dedi.

Iraklı Türkmen lider Salihi, Irak Türkmen coğrafyasında oynanan oyunların Suriye'de tekrar edildiğini vurgulayarak, "Türkmendağı'nda olup bitenler Türkmenleri yıkmayacak ve yıldırmayacak" ifadelerini kullandı.

Salihi, Irak ve Suriye Türkmenlerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirmek ve çözüm yollarını aramak için ortak konferans düzenlenmesi yönünde çağrıda bulundu.

Rusların ilk adresi Türkmendağı'ydı

Rusya'nın Suriye'de yaklaşık 4 aydır süren hava saldırıları sonucunda Türkmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı Türkmendağı'nın dörtte üçü Esed rejiminin kontrolüne geçti. Çatışmalar, bölgenin doğusunda Türkmenlerin elinde kalan son köylerde devam ediyor. Rus savaş uçaklarının desteğiyle kara operasyonu başlatan rejim güçleri Türkmendağı'nın dörtte üçünü ele geçirdi.

Rejim halihazırda, Türkmen birliklerinin batı sahil kesimiyle kuzey hattındaki son nokta olan Acısu Kavşağı, Türkiye'ye 5 kilometre mesafedeki Kızıldağ, bölgenin güney hattındaki Gimam, Zuveyk köyleri ve Zuveyk'in kuzeyindeki Burc el-Kasab Tepesi'ni kontrol ediyor.

Suriye'de halk hareketlerinin başladığı Mart 2011'den bu yana ılımlı muhaliflerle birlikte hareket eden Bayırbucak Türkmenleri, 1 yıl içinde bölgenin Türkmendağı olarak adlandırılan "Bayır" kısmının kontrolünü ele geçirmişti. Yaklaşık 3,5 yıldır rejimin saldırılarına karşı bölgeyi korumaya çalışan Türkmenler, Rusya'nın savaşa dahil olmasının ardından oldukça zor duruma düştü.

Rusya'nın Suriye'de düzenlediği ilk saldırıların adresi olan Türkmendağı, hava ve denizden atılan füzelerin yanı sıra karadan da İran, Irak ve Hizbullah milislerinin hedefi oldu.

Türkmen köylerinden bazılarının adeta haritadan silindiği saldırılarda, rejim geçen hafta birçok mevziden aynı anda saldırı başlattı. Suriye rejimi, 23 Ocak'ta 10'a yakın Türkmen köyünü ele geçirerek, Türkmendağı'nın merkezinde yer alan Gebelli köyüne ulaştı. Bu gelişmeyle Türkmendağı'nın dörtte üçü rejimin eline geçmiş oldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkmendağı'nda Olup Bitenler Türkmenleri Yıkmayacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement