Türkmenistan El Yazmaları Enstitüsü Uzmanlarına Ciltleme ve Restorasyon Eğitimi - Son Dakika
Güncel

Türkmenistan El Yazmaları Enstitüsü Uzmanlarına Ciltleme ve Restorasyon Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı işbirliğinde Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğünde, Türkmenistan Milli El Yazmaları Enstitüsü uzmanlarına ihtisaslarının yükseltilmesine ve kurumun geliştirilmesi kapsamında düzenlenen kitap ciltleme, restorasyon, kataloglama ve sayısallaştırma eğitimi tamamlandı.

01.09.2014 17:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı işbirliğinde Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğünde, Türkmenistan Milli El Yazmaları Enstitüsü uzmanlarına ihtisaslarının yükseltilmesine ve kurumun geliştirilmesi kapsamında düzenlenen kitap ciltleme, restorasyon, kataloglama ve sayısallaştırma eğitimi tamamlandı.

Türkmen halkının yüzyıllardır elde ettiği zengin kültür mirasından günümüze kadar ulaşan el yazması eserleri toplamak, muhafaza etmek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan Türkmenistan Milli El Yazmaları Enstitüsü bünyesinde 10 binden fazla Arapça, Farsça, Osmanlıca ve Türkmence el yazması eser bulunduruyor. Bu çerçevede Türkmenistan Milli El Yazmaları Enstitüsü uzmanlarının ihtisaslarının yükseltilmesine ve kurumun geliştirilmesine yönelik olarak TİKA ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı işbirliğinde Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğünde, kitap ciltleme, restorasyon, kataloglama ve sayısallaştırma konularında verilen eğitim tamamlandı.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yazma ve Nadir Eserler Dairesi Başkanı Hüseyin Kutan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkmenistan'dan Türkiye'ye gelen uzmanların Konya'da 15 günlük hızlandırılmış eğitim aldıklarını söyledi.

Daha önce de TİKA ile işbirliği yaparak Azerbaycanlılara da eğitim programı uyguladıklarını belirten Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yazma ve Nadir Eserler Dairesi Başkanı Kutan, "Başkanlığımızın ana görevlerinden biri olarak milli hafızayı bünyemizde barındırıyoruz. Maalesef ülkemizden yurt dışına kaçmış binlerce hafızamızı oralarda da tespit etmeye çalışıyoruz" dedi.

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yazma ve Nadir Eserler Dairesi Başkanı Kutan, tespitini yapmış oldukları eserlerin dijital görüntülerini veya bizzat kendilerini Türkiye'ye getirmeye çalıştıklarını vurgulayarak, "Başkanlık olarak bizler, hafızamız dediğimiz bu milli servetimizi çeviri yayınlarını gerçekleştirerek halkımıza sunuyoruz. Halkımızın elinde bulunan el yazması eserleri Türkiye Yazma Eserler Kurum Başkanlığına bağlı kütüphanelerde değerlendirmek üzere satın alıyoruz. 2014 yılının ilk çeyreğinde bin 195 el yazması eseri başkanlığımıza bağlı kütüphanelerimizin koleksiyonuna kattık. Halkımız, elinde mevcut bulunan eserleri Yazma Eserleri Başkanlığımıza getirerek değer tespiti yaptırabilir. Biz herkesin elinde bulunan yazma eserlere talibiz" dedi.

"HİÇBİR ZAMAN KÖKLERİMİZDEN KOPMAMIŞIZ"

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin de ülkelerin gelişmişliklerinin ürettikleri kültür ve medeniyet değerleriyle ölçüldüğünü ifade etti.

Bilgi, hikmet ve irfana dayalı değerlerin birinci derecede kaynaklarının da el yazmaları olduğuna dikkati çeken Şahin, "Türkmenistanlı kardeşlerimizle 15 gün süren güzel bir çalışma yaptık. Bu program çerçevesinde Türkmenistan'dan gelen arkadaşlarımız ve burada çalışan arkadaşlarımız bilgi paylaşımında bulundu. Program esnasında gördük ki biz hiçbir zaman köklerimizden kopmamışız. Türkmenistan ile yediğimiz, içtiğimiz ve kullandığımız kelimeler hala aynı. Kursumuz, tekrar buluşma ve tanışmamıza vesile oldu" diye konuştu.

Konuşmaların sonunda uzmanlara protokol üyeleri tarafından sertifikaları verildi. Törene, TİKA yetkilileri, Türkmenistan Milli El yazmaları Enstitüsü Restore Etme ve Muhafaza Laboratuvarı Müdürü Alma Süleymanly, uzmanlar ve çok sayıda davetli katıldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkmenistan El Yazmaları Enstitüsü Uzmanlarına Ciltleme ve Restorasyon Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement