Türkmenistan'ın Elyazmalarına Türkiye'den Destek - Son Dakika
Güncel

Türkmenistan'ın Elyazmalarına Türkiye'den Destek

TİKA ile Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmalar Enstitüsü arasında işbirliği çalışmaları başladı.

03.04.2014 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmalar Enstitüsü arasında Milli Elyazmalar Enstitüsünde toplanan eserlerinin yeniden kütüphanelere kazandırılması amacıyla işbirliği başladığı bildirildi.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, gerçekleştirilecek işbirliği kapsamında ilk olarak, Türkmen halkının alim şairi Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 290. yılı münasebetiyle 2014'te yapılacak kutlama ve etkinliklere hediye olarak büyük şairin şiirlerinin derlendiği nadir kitaplardan olan "Mollanepes"'in elyazma nüshasının tıpkıbasımı yapılacak. Söz konusu işbirliği kapsamında, ilgili eserin Türkmen uzmanlar ile birlikte basıma hazırlanması, Milli Elyazmaları Enstitüsü uzmanlarının eğitimi, kitapların muhafazası, dijitalleştirilmesi ve kataloglanması konularında işbirliği imkanlarını görüşmek ve programlamak amacıyla Kültür Bakanlığı Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin'in TİKA tarafından Türkmenistan'da görevlendirildiği belirtildi.

Bu kapsamda TİKA Aşkabat Koordinatörü Ali Muslu, Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsü Başkanı Annagurban Aşirov ve Şahin arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede, enstitü hakkında bilgi veren Aşirov, Firaki'nin şiirlerinin 15 dile tercüme edildiğini, Türk ve Türkmen dillerinde ayrı ayrı cilt halinde hediyelik kitap olarak bastırıldığını dile getirdi.

Aşirov, 2014'ün "Mahtumkulu Yılı" olarak ilan edilmesinden sonra Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde konferansların tertip edileceğini ve Türkmenistan'da Mahtumkulu Yılı kutlamaları kapsamında 14-15 Mayıs 2014 arasında, 50 ülkeden bilim insanının katılmıyla Uluslararası bir Konferansın yapılacağını ifade etti.

Görüşme sonrasında, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Şahin, Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsü'nün Restorasyon, Kataloglama ile Cilt Atölye bölümlerini ziyaret ederek, bu bölümlerin uzmanlarıyla üzerinde çalışmakta oldukları işlerle ilgili bilgi aldı ve tecrübe paylaşımında bulundu. Ziyaretin ikinci gününde enstitüdeki incelemelerine devam eden Şahin, Mollanepes'in sözkonusu elyazmasının dijitale aktarılmasına da danışmanlık yaptı.

Türkmenistan'da 1895'ten itibaren koruma altına alınmaya başlanan eserler Türkmenistan Milli kütüphanesinin temelini oluşturan Zakaspiy Vilayet Cemiyeti Kütüphanesi'nde toplanmasına başlanmış, zaman içerisinde şahsi kütüphanelerden temin edilen el yazma eserlerin de kütüphaneye kazandırılmasıyla birlikte Doğu Elyazmaları Bölümü açılmıştı. Sonrasında ise tüm el yazma eserler Milli El yazmalar Enstitüsü'nde toplandı. 1994 yılında kurulan Enstitü'de yaklaşık 10 bin Arap harfli el yazması ve 2 bin Arap harfli nadir matbu kitap bulunuyor. Bunlardan 801 eserin Türkçe olduğu belirtilerek, eserlerin tanıtımının yapıldığı bir katalog hazırlanmış olup Türkmen dilinde basıldı.

Enstitünün ihtiyaç duyduğu alanlarda 2014 içerisinde TİKA'nın eğitim ve ekipman desteğinde bulunacağı bildirildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkmenistan'ın Elyazmalarına Türkiye'den Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement