Türkmenler İçin Sınırda Sahra Hastanesi Kuruldu, Türkiye Teyakkuzda - Son Dakika
Güncel

Türkmenler İçin Sınırda Sahra Hastanesi Kuruldu, Türkiye Teyakkuzda

Türkmenler İçin Sınırda Sahra Hastanesi Kuruldu, Türkiye Teyakkuzda

Suriye'de Esad güçlerinin karadan, Rusya'nın da havadan ve denizden saldırıları karşısında zor durumda kalan Bayırbucak Türkmenleri için, Sağlık Bakanlığı'nca Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin karşısında Suriye sınırında sahra hastanesi kuruldu.

22.11.2015 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de Esad güçlerinin karadan, Rusya'nın da havadan ve denizden saldırıları karşısında zor durumda kalan Bayırbucak Türkmenleri için, Sağlık Bakanlığı'nca Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin karşısında Suriye sınırında sahra hastanesi kuruldu. Yayladağı'nda ayrıca olası bir göçte kaç kişinin gelebileceği üzerinde çalışılıp, buna göre çadırkent kurulabilecek barınma yerleri de belirlendi.

Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin karşısında Suriye toprakları üzerinde yaşayan Bayırbucak Türkmenleri, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı birliklerin karadan, Rusya'nın da havadan ve denizden düzenlediği saldırılar nedeniyle zor günler geçiriyor. Saldırılar nedeniyle evleri ve köylerini terk eden Türkmenlerin 10 günden bu yana Türkiye sınırına doğru kaçışları sürerken, gelen aileler Yayladağı İlçesi'nin Aşağıpulluyazı Mahallesi'nin karşısındaki, Suriye sınırı içinde kalan Yamadı, Zeytincik ve Robin köyleri ile Kızılçat Mahallesi'nin karşısında Sellur Köyü'ne sığınıyor.

HATAY'A GETİRİLEN YARALILARDAN 12'Sİ ÖLDÜ

Saldırılarda yaralanan bazı Türkmenlerin, Hatay'daki hastanelerde tedavileri sürerken son 10 günde bu yaralılardan 12'si yaşamını kaybetti. 56 yaralının tedavilerinin devam ettiği belirtilirken, bunlardan 22'sinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

TÜRKİYE, TÜRKMENLERİN YANINDA

Saldırıların şiddetlenmesiyle birlikte Türkiye'de ilgili makamlar acil önlemler oldu. İlk olarak bölgeye Türk Kızılayı gitti. Hatay Valisi Ercan Topaca, Kızılay ekibinin dün itibariyle bölgeye ulaştığını söyledi. Kendisi de dün akşam saatlerinde bölgeye giderek incelemeler yapan Vali Topaca'nın açıklaması, sınırımıza gelenlerin sayısını da netleştirdi.

Topaca, "Yaklaşık bin 500 Türkmen sınır bölgemize gelmiş durumda. Kış şartları başlıyor. Süratle çadır ihtiyaçlarını, battaniye ihtiyaçlarını ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tedbirlerimizi aldık. 575 çadır kendilerine ulaştırıldı. 4 bin 200 adet battaniye ihtiyaç olan tıbbi malzemeler, yiyecek anlamında 20 bin civarında konserve, 2 bin adet kit şeklinde yiyecek malzemesini ulaştırdık."

SAHRA HASTANESİ HİZMETTE

Saldırıların artmasının ardından harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve AFAD ile birlikte çatışmada ve saldırılarda yaralanan Türkmenler için Suriye tarafında sıfır noktasında sahra hastanesi kurdu.

Bayırbucak Türkmenleri bölgesine kurulan sahra hastanesinde yeteri kadar doktor ve sağlık personeli de görevlendirildi. 7 gün 24 saat hizmet verecek olan hastanede bölgeden gelecek yaralılara gerekli ilk müdahale yapıldıktan sonra, öncelikle durumu ağır olanlar hazır bekletilen ambulanslar Hatay'daki hastanelere götürülecek.

"İSTEDİĞİ YERİ KIZILDAĞ'DAN VURABİLİR"

Saldırılar sonucunda Türkmenler için önemli olan bölgelerden biri olan Kızıldağ'ın, rejim askerlerinin kontrolüne geçtiği haberleri geldi. Rusya uçaklarının ağır bombardımanı sonunda Esad'a bağlı helikopterlerin asker indirdiği Kızıldağ'ın savunması sırasında Türkmen komutan Zekeriya Abdullah'ın şehit olduğu da kesinlik kazandı.

Sultan Abdülhamit Tugayı Temsilcisi Tahsin Hoşkar, DHA'ya bilgiler verirken Esad güçlerinin eline geçen Kızıldağ'ın, Türkmenler için çok kritik ve stratejik bir yer olduğuna dikkat çekti. Böylesine önemli bir yerin Esad'a bağlı birliklerin eline geçmesinin çok önemli olduğunu belirten Hoşkar, "Kızıldağ'ı Esad aldı ve şimdi oraya yığınak yapıyor. Kızıldağ'dan istediği Türkmen köyünü vurabiliyor. Kızıldağ, Türkmenler için çok stratejik bir yerdi ve elimizde onların silahına karşı silah yoktu, çok şehit verdik ve mecburen çekilmek zorunda kaldık" diye konuştu.

"KASAP TEPESİ DÜŞERSE TÜRKMENDAĞI DA DÜŞER"

Rusya'nın bölgeye gelmesiyle birlikte Beşşar Esad'ın Türkmenlere yönelik saldırılarının daha da arttığını kaydeden Tahsin Hoşkar, şunları söyledi:

"Son bir aydır, özellikle Rusya'nın bölgeye gelmesiyle ağır saldırı altındayız. Esad rejimi önce bizi hedef alamıyordu ancak Rusya bizi net hedef alıyor ve o nedenle biz Kızıldağ'ı kaybettik. Rusya olmasa; Esad hayatta Kızıldağ'ı alamazdı. Rusya'nın ağır bombardımanı sonucunda bu oldu. Esad şimdi Kasap Tepesi, Türkmendağı ve Kürt Dağı'na saldırıyor. Özellikle Kasap Tepesi'ne yoğun bir saldırı var ve orada şu an çatışma devam ediyor. Eğer orası da düşerse Türkmendağı'nı da, Kürt Dağı'nı da tamamen kaybederiz. Bayırbucak'da durum çok kötü. Saldırılar nedeniyle kardeşlerimiz Yayladağı'nın karşısındaki Sellur, Zeytincik, Yamadı ve Robin köylerine sığınıyorlar. Şu anda o köylerde 20 bin civarında sivil ve var bunların 8 bini Türkmen, diğerleri Arap kardeşlerimizdir. Türkiye'den o köylere çadır ve battaniye geldi. Bölgede Türkmenlere yönelik saldırılar devam ediyor."

"ÖNCE ALLAH'A, SONRA TÜRKİYE'YE TEVEKKÜL ETTİK"

Türkiye sınırına yakın köylerde toplanan Türkmenler için Türkiye'nin çadır, battaniye ve yemek konusunda gerekli tüm yardımları yaptığını belirten Tahsin Hoşkar, saldırı altındaki Türkmen birliklerin de ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Birliklerin çok acil ağır silahlara ihtiyaç duyduğunu kaydeden Hoşkar, "Bizim ne yemeğe ne de yatağa ihtiyacımız var. Biz orada ot ile de yaşarız. Bir tek ağır silahlara ihtiyacımız var. Silah olsun bize yeter. Bu olaylar başlayınca Türkmen olarak bizler önce Allah'a sonra Türkiye'ye tevekkül olduk. Türkmen olarak kim bize sahip çıkacaktı? Türkiye'den başka kim sahip çıkar ki bize?" diye konuştu.

Tahsin Hoşkar ayrıca, bölgeye kurulan sahra hastanesinin Türkmenler açısından da çok önemli olduğunu söyledi. Bu arada Hatay'ın bazı ilçelerinde de Bayırbucak bölgesine yardım toplanıp ulaştırılmaya çalışılıyor. - Hatay

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkmenler İçin Sınırda Sahra Hastanesi Kuruldu, Türkiye Teyakkuzda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türk Bilim İnsanları, Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Bulunduğunu Ortaya Koydu
    11:20 Türk Bilim İnsanları, Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Bulunduğunu Ortaya Koydu

    Gazi Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel çalışma, günlük yaşamda kullanılan plastik ürünlerin Alzheimer, MS, inme gibi hastalıklarda etkili olup olmadığını araştırıyor. Çalışmada, beyin hücrelerinde mikroplastiklerin bulunduğu tespit edildi ve bu durumun sağlık üzerindeki etkileri incelenecek. Araştırmanın sonuçları, farklı uzmanlık alanlarında yeni çalışmalara ışık tutacak.

  • Didim'de Terör Örgütü Propagandası Yapan Şahıs Yakalandı
    11:19 Didim'de Terör Örgütü Propagandası Yapan Şahıs Yakalandı

    Aydın'ın Didim ilçesinde terör örgütü propagandası yapmak suçundan aranması bulunan A.Ç. isimli şahıs, jandarma ekipleri tarafından yakalandı. Hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs, adli işlemlerinin ardından Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.

  • Artvin Valisi Cengiz Ünsal, İl Genel Meclisi Başkanı ve üyelerini kabul etti
    11:19 Artvin Valisi Cengiz Ünsal, İl Genel Meclisi Başkanı ve üyelerini kabul etti

    Artvin Valisi Cengiz Ünsal, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından göreve başlayan İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Makar ve üyelerini makamında kabul etti. Vali Ünsal, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İl Genel Meclisi üyelerini tebrik etti ve başarılar diledi. İl Genel Meclisi Başkanı Makar ise Vali Ünsal'a teşekkür ederek, ilin kalkınması ve gelişmesi için çalışacaklarını belirtti.

  • Hatay'ın Dörtyol ilçesinde aranan şahıs yakalandı
    11:18 Hatay'ın Dörtyol ilçesinde aranan şahıs yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri, aranan şahısların yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Dörtyol ilçesinde 1 ay hapis cezası ile aranan E.E. gözaltına alındı ve cezaevine gönderildi.

  • Büyükelçiler, AA'nın İsrail'in Gazze'deki savaş suçlarını ortaya koyan belgeselini tebrik etti
    11:18 Büyükelçiler, AA'nın İsrail'in Gazze'deki savaş suçlarını ortaya koyan belgeselini tebrik etti

    Anadolu Ajansı'nın (AA) İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarını ortaya koyan 'Kanıt' belgeselinin galasına katılan büyükelçiler, AA'yı tebrik ederek, Gazze'deki insani krize dikkati çekti. Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin ve Dominik Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Elvis Antonio Alam Lora, 'Kanıt' belgeselinin gala gösteriminde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

  • Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde muhtarlar mazbatalarını aldı
    11:18 Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde muhtarlar mazbatalarını aldı

    Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında mahalle veya köy muhtarlığı seçimlerini kazanan muhtarlar mazbatalarını aldı. Şuhut'un Bademli köyünde gerçekleştirilen yerel seçimlerde, Arife Başyiğit tarihi bir başarıya imza attı ve köyün ilk kadın muhtarı oldu. Başyiğit, mazbatasını alır almaz köyünün yol ve güvenlik kamerası sorunlarını çözmek için çalışmalara başladı.

  • Arnavutköy'de minibüs ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı
    11:16 Arnavutköy'de minibüs ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı

    Arnavutköy'de servis minibüsü ile bir otomobilin kafa kafaya çarpıştığı kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi ise yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Boğazköy - Bolluca yolu uzun süre trafiğe kapalı tutuldu.


Advertisement