Türkmenler Yardım Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Türkmenler Yardım Bekliyor

Türkmenler Yardım Bekliyor

Irak Türkmenler'nin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için İzmir'de düzenlenen toplantıya katılan Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi Sadık, Türkiye'nin bölgeye bin tır yardım gönderdiğini belirterek, yardımların devam etmesini istedi.

19.01.2015 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Türkmenler'nin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için İzmir'de düzenlenen toplantıya katılan Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi Sadık, Türkiye'nin bölgeye bin tır yardım gönderdiğini belirterek, yardımların devam etmesini istedi.

Türk Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından Konak Best Western Otel'de düzenlenen toplantıda Irak Türkmenleri'nin son dönemde yaşadığı sorunlara dikkat çekildi. Toplantıya Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi Sadık, Irak Türkmen Cephesi Selahaddin- Tuzhurmatu İl Başkanı Heysem Haşim Muhtaroğlu, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Tütüncü katıldı.

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi Sadık, 'Kerkük bizimdir bizde kalacak diye çalışmalar yaptık ama bugüne kadar Irak'ta güçlü olmak için ya silahlı olacaksın ya da güçlü medyan olacak bu ikisinden yoksun olursan senin sesini kimse duymaz. Kerkük'te Türk varlığını yok etmek için herkes elinden geleni yapıyor. Biz Irak'ta varız, gücümüz sesimiz var ta ki altı ay öncesine kadar İŞID olaylarına kadar. İŞID olayları başladıktan sonra en fazla göçe maruz kalan Türkmenler oldu" dedi.

'BİZ YALNIZ KALMIŞIZ"

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi Sadık, Türkiye'den Türkmenlere bugüne kadar bin tır yardım geldiğini belirterek, başka hiçbir ülkenin yardım etmediğini vurguladı. Sadık, şöyle konuştu:

'Bizim yaşadığımız bölge Irak'ın tam ortası. Araplar'ın ve Kürtler'in arasındayız. Irak'ta 650 bin Türkmen yerinden edilmiştir. Irak'ta devlet hükümet yasa, sivil toplum kuruluşları yok. Düzensiz bir devlet, hükümet. Saddam zalim bir insandı ama o zaman Türk, Kürt, Arap, Sünni Şii ayrımı yoktu. Biz biraz yalnız kalmışız. Bize son altı ayda yardım eli uzatan Türkiye Devleti'nden başka kimse olmadı. İnsani yardım anlamında kimse yardım etmedi. Şu ana kadar Türkiye'den bin tır yardım geldi. Devlet örgütler, partiler tüm kuruluşlar bize gönderdi. Bu olmasaydı orada insanlar açlıktan ölürdü. Irak'ta Türkmen varlığı var ve Türkiye'de herkesten destek bekliyoruz, siyasi destek ve insani destek bekliyoruz. Irak'ta petrol Türkmenler'in kendi arazisinde çıktı. 2003'ten sonra bizim arazilerimizi Saddam, Araplara dağıttı. Sonraki hükümet döneminde arazilerimizi geri almak yerine kalan arazilerimizi de Kürtler aldı. Kerkük Kürdistan'a mı bağlansın yoksa Irak'ta mı kalsın diye referandum olması lazım. Bunda Türkiye'nin etkili olması gerekir. Etkisi az mıdır çok mudur tartışılır ama Türkiye'nin ismi bize yeterlidir. Türk siyasetindeki anlaşmazlık bizi üzüyor biz güçlü bir Türkiye istiyoruz. Gerekirse biz yok olalım ama Türkiye kalsın. Biz istiyoruz ki yardımlar daha düzenli ve sistemli gelsin."

'İKİNCİ SINIF VATANDAŞLIĞI KABUL ETMEYİZ"

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Tütüncü, Irak Türklerinin yaşadıklarına kayıtsız kalındığını öne sürerek şunları söyledi:

'Türkiye'nin, Irak, ABD, AB, BM ve yerel Kürt yönetimi başta olmak dünyaya, Irak'ta, Türkmenlere tam eşitlik sağlamayan bir yönetimi tanımayacağım, bu haksızlığın giderilmesini, düzeltilmesini talep edeceğiz haklı talebinden hiç vazgeçmeyeceğini, bütün bunların gerçekleşmediği Türkmenler direnişe geçerse, Türkiye'nin onlara her açıdan destek olacağını anlatması gerekmektedir. Türkmenlerin ikinci sınıf Irak vatandaşı durumuna düşürülmesini, Kürt veya İŞİD yönetimine terk edilmesini ne Türkiye ne de Türkmenlerin kabul edemeyeceğini, böylesine büyük bir haksızlığın, demokrasiye de insan haklarına da aykırı olduğu üstüne basa basa vurgulamalıdır. Irak genelinde Kürtlerin ve İŞID'in sindirme ve zorla göç ettirme operasyonuna engel olunmalı ve buna karşın Türk beldelerine Kürt göçleri olabildiğince engellenmelidir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkmenler Yardım Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement