Türkonfed 38. Girişim ve İş Dünyası Konseyi - Son Dakika
Ekonomi

Türkonfed 38. Girişim ve İş Dünyası Konseyi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Başkanlık sistemi veya yarı başkanlık sistemi ya da partili cumhurbaşkanlığı sistemi, güçlendirilmiş cumhurbaşkanlığı, güçlendirilmiş parlamento, ikili sistem, iki turlu, adına ne derseniz deyin bunu çözmek zorundayız. Bunu çözmediğiniz zaman bu fasit daireden çıkmak mümkün değildir" dedi.

28.05.2016 16:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Başkanlık sistemi veya yarı başkanlık sistemi ya da partili cumhurbaşkanlığı sistemi, güçlendirilmiş cumhurbaşkanlığı, güçlendirilmiş parlamento, ikili sistem, iki turlu, adına ne derseniz deyin bunu çözmek zorundayız. Bunu çözmediğiniz zaman bu fasit daireden çıkmak mümkün değildir" dedi.

Zeybekci, Denizli'de Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonunca (TÜRKONFED), 38. Girişim ve İş Dünyası Konseyi çerçevesinde düzenlenen, "Orta Demokrasi Tuzağından Çıkışta Özel Sektörün Rolü" konulu toplantıda, hızlı hareket eden bir devlete ihtiyaç konusunda öz eleştiri yapılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'de 1,5 yıl önce konuşulan bir konunun hala problem olarak devam ettiğini anlatan Bakan Zeybekci, yeni hükümet programında buna ilişkin düzenlemeler yapmak istediklerini kaydetti. Zeybekci, "Fakat emin olun ki biz bunu yapmaya çalıştıkça sistem bir yerlerden kendini savunmaya alıyor. Onun için bu sistemi aşmak lazım. Başkanlık sistemi veya yarı başkanlık sistemi ya da partili cumhurbaşkanlığı sistemi, güçlendirilmiş cumhurbaşkanlığı, güçlendirmiş parlamento, ikili sistem, iki turlu, adına ne derseniz deyin bunu çözmek zorundayız. Bunu çözmediğiniz zaman bu fasit daireden çıkmak mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Dinamik Türkiye'nin sıkıntılı elbisesinin rahatlatılması gerektiğini vurgulayan Nihat Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bu elbisenin rahatlatılmasıyla ilgili sizlerin beklentisi olan kurumlarda sıkıntı var. Türkiye'nin önünü açalım, bu sistemi rahatlatalım. Sistem yine kuvvetler ayrılığının en güçlü olduğu şekilde, denetim ve şeffaflık mekanizmalarının, hesap sorabilme mekanizmalarının en güçlü olduğu şekilde olsun. Ama orada şöyle deniyor 'öyle bir sistem gelecek ama sen orada olmayacaksın'. Nefis buna razı olmaz, siz zorlayacaksınız. Buna siz zorlayacaksınız, bu millet zorlayacak. Sivil toplum kuruluşları bu ülkede tavsiyede bulunmayacak, yüksek sesle zorlayacak. Çünkü başka Türkiye yok. Başka ülkemiz, başka vatanımız yok. Bu ülke bunları başaracaktır."

"Türkiye'nin endişe edecek bir şeyi yoktur"

Ekonomi Bakanlığına geldiği günden bu yana Türkiye'nin varlıklarına, bilançonun aktiflerine baktığında "Türkiye'nin endişe edecek hiçbir şeyi yoktur" açıklamasında bulunduğunu kaydeden Bakan Zeybekci, "Toplam dış borçlarının varlıklarıyla kıyaslamasını defalarca yaptık. Önceden olduğu gibi kimse ağzını sulandırmasın, Türkiye'nin tefecilerin eline düşmeyeceğini herkes biliyor." dedi.

Kurla ilgili spekülasyon yapıldığını ancak bu spekülasyonların Türkiye'nin gerçekleriyle bağdaşmadığını dile getiren Zeybekci, "Merkez Bankasına şunu söyledik, 'müdahale etmeyin, piyasa kendisi çözecektir'. Spekülasyon amaçlı gidenler de Merkez Bankasının oyuna girmesini istiyorlar. Türkiye'nin böyle bir kaygısı yok." diye konuştu.

Zeybekci, kurla ilgili endişe edecek bir durumun, gerekçenin bulunmadığını belirtti.

"Türkiye, ekonomik anlamda AB'ye entegre"

Türkiye'nin Şili, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya olmadığını, bu nedenle endişe edecek bir durum da bulunmadığını anlatan Zeybekci, "Türkiye farklı, çünkü yüzde 45'lik ihracatını AB'ye yapıyor. Türkiye'ye 13 senede gelen 175 milyar dolarlık doğrudan yatırım var. Türk kağıtlarına, senetlerine, borsasına gelen paradan bahsetmiyorum, ekonomik anlamda AB'ye entegreyiz. Dünyada AB ile Gümrük Birliği ilişkisi olan tek ülkeyiz. Onun için Amerikan Merkez Bankasının aldığı kararlardan çok daha fazlasıyla biz AB Merkez Bankası kararlarından etkileneceğiz. Onun için endişeye girmeyin, rahatsız olmayın diyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin AB ile vize problemi yoktur"

Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere de değinen Zeybekci, "Türkiye'nin AB ile bir vize problemi yoktur. AB'nin Türkiye ile bir vize problemi vardır. Biz 54 yıldan beri AB ile tam üyelik yürüyüşünü gerçekleştiriyoruz. Asla bu yoldan dönmeyeceğiz. Hedefimiz AB pasaportu almak değil, AB'de serbestçe dolaşmak değildir. Bizim yatırımcımızın, halkımızın AB standartlarında bir Türkiye'de yaşama hakkına sahip olduğuna inanıyoruz" dedi.

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu ise Türk iş adamlarının küresel ekonomideki gelişmeleri iyi gözlemleyerek riskler karşısında gerekli önlemleri alması ve fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Bazı olumsuzlara rağmen Türkiye'nin, 2015 yılında Çin ve Hindistan dışarıda bırakılırsa gelişmekte olan ülkeler içinde en hızlı büyüyen ülke konumunda bulunduğunu anlatan Zeybekci, "Reformlar ve mültecilerin geri kabul anlaşması sırasında AB ile geliştirilen ilişkiler sürmeli. AB ile ilişkilerin tam üyeliğe kadar devam etmesi, komşularımızla iyi ilişkilerin kurulması konusunda ekonomi yönetimimize önemli işler düşmektedir" diye konuştu.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk de küresel ekonomide Çin ve ABD'den kaynaklı gelişmelere işaret ederek, Türkiye'de ekonomik reformlara her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu savundu.

Ünlütürk, Türkiye'nin 2015 yılındaki yüzde 4'lük büyümesinde yatırımların etkisinin olmadığını ileri sürerek, "Yatırımların büyümeye katkısı 2014 yılında beri yok dencek kadar az. Köklü reformların yapılması için çalışmalıyız. Reformlardan büyüme kısa sürede olumlu etkilenir. Bu da ekonomimizin çok önemli bir özelliği. Türkiye ile AB arasında devam eden vize serbestisi sürecinin kısa sürede tamamlanmasını arzu ediyoruz. Kıbrıs konusunda sürdürülen müzakerelerde de olumlu bir aşama alınırsa sadece mikro ekonomide değil makro ve bölgesel ekonomide de önemli mesafe kat edilir ve yeni bir iklim yakalanır" ifadelerini kullandı.

Güney Ege Sanayiciler ve İşadamları Federasyonu (GESİFED) Başkanı Gültekin Okay Salgar ise Nihat Zeybekci'nin sanayici ve ihracatçı kimliği ile iş dünyasının sorunlarını bildiğini, bu nedenle kabinede yer almasından mutluluk duyduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Zeybekci'ye plaket sunuldu, "Orta Demokrasi Tuzağından Çıkışta Özel Sektörün Rolü Paneli" yapıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkonfed 38. Girişim ve İş Dünyası Konseyi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement