Türsab Başkanı Ulusoy ve Süper Star Ajdan Pekkan'dan Haydi Sen de Gel, Tarihine Sahip Çık Mesajı - Son Dakika
Güncel

Türsab Başkanı Ulusoy ve Süper Star Ajdan Pekkan'dan Haydi Sen de Gel, Tarihine Sahip Çık Mesajı

Türsab Başkanı Ulusoy ve Süper Star Ajdan Pekkan\'dan Haydi Sen de Gel, Tarihine Sahip Çık Mesajı

Haber: Taner YENER - Kamera: Özgür ARSLAN - İSTANBUL DHA Turizm haftası kapsamında; "Çağıran, Karşılayan, Ağırlayan Müze' anlayışı çerçevesinde; süper star Ajda Pekkan ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy 'Haydi Sen de Gel, Tarihine Sahip Çık" 'mesajını vermek ve işitme engelliler için toplumsal duyarlılığın altını çizmek üzere bir araya geldi.

14.04.2015 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: Taner YENER - Kamera: Özgür ARSLAN - İSTANBUL DHA

Turizm haftası kapsamında; "Çağıran, Karşılayan, Ağırlayan Müze' anlayışı çerçevesinde; süper star Ajda Pekkan ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy 'Haydi Sen de Gel, Tarihine Sahip Çık" 'mesajını vermek ve işitme engelliler için toplumsal duyarlılığın altını çizmek üzere bir araya geldi. Ulusoy, görme engelliler için hazırlanan kabartma alfabeli özel kitapçık ile işitme engelliler için düşünülen görüntülü el cihazını tanıttı.

Ulusoy, gazetecilerin müze önlerindeki uzun kuyruklarla ilgili bir sorusuna, ' Louvre'da, Londra'da, İngiltere'de kuyruklar 2-3 saat varsa. Eyfel kulesini 3 saat bekliyorsanız müsaade edin de Ayasofya'yı Topkapı'yı, Sultanahmet'te de 2 saat beklesinler. Çünkü 5 milyonu aşan bir ziyaretçi Topkapı'da var. 3 saat Eyfel'de bekleyen 2 saat Topkapı'da bekleyecek" dedi.

HEPİNİZİ TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ

İstanbul Arkeoloji Müzeleri bahçesindeki basın toplantısı öncesi Pekkan ve Ulusoy müzenin bir bölümünü gezerek İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan ve yardımcısı Rahmi Asal'dan eserler hakkında bilgi aldı. Daha sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Ajda Pekkan, şunları söyledi:

'Dünya'nın en güzel müzelerinden biri olan Arkeoloji Müzesi'nde TÜRSAB başkanı sayın Başaran Ulusoy ile herkesi müzelerimize davet etmek, tarihimizi öğretmek ve gelecek nesillere tarihi aktarmak adına yapmış olduğumuz işbirliğimizi duyurmak istedik. Bilim, Kültür ve Sanat Forumu olarak, bizler için büyük önem taşıyan yerlerin başında gelen müzelerimizde vatandaşlar arasında farklılıkları ortadan kaldırmayı, onlarla bambaşka bir deneyim yaşamayı ve yaşatmayı arzuluyoruz. Dünyada ve özellikle Türkiye'deki işitme engelli insanlarımız için hepimiz biliyoruz ki yaşam alanları oldukça kısıtlı. Biz Başaran Ulusoy ile özel insanlarımız için hayatın içinde daha fazla var olabilmeleri adına çalışmalar yapmayı kendimize görev bildik. Dünyada eşi benzeri bulunmayan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Ayasofya Müzesi, Dolmabahçe Sarayı gibi pek çok müzeye bu topraklarda ev sahipliği yapmaktayız. Biz tarihimize sahip çıkmak adına bu önemli yapılara erişimin herkes için eşit ve rahatlıkla olmasını temenni ediyoruz. İşitme engelli insanlarımızın da müzelerimizi rahatlıkla gezebilmeleri amacıyla TÜRSAB ile işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu sosyal sorumluluk projesi ile herkesi müzelerimize davet ediyoruz. Turizm camiasıyla yapmış olduğumuz bu seferberlik projemizin büyüyerek ilerleyeceğine delalettir. Bu amaç doğrultusunda çağıran, karşılayan, ağırlayan müzelerimize herkesi bekliyor, hepinizi tarihimize sahip çıkmaya davet ediyoruz. '

SANATINIZ, KÜLTÜRÜNÜZ YOKSA VE ONA BAKMIYORSANIZ MEDENİYETTEN BAHSETMEYE HAKKINIZ YOK

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise Arkeoloji Müzesinin restorasyon, teşkil ve tanzim çalışmalarının TÜRSAB tarafından karşılandığını belirterek, şöyle konuştu:

'Çağıran, karşılayan, ağırlayan müze anlayışını getirmeye çalıştık. Şimdi ise 'Tarihine sahip çık gezin görün...' 5 milyonu aşkın müze kartımızla vatandaşlarımıza özel fiyatlarla müzelerimizin kapılarını açtık. Evet sanatınız yoksa kültürünüz yoksa ve ona bakmıyorsanız medeniyetten bahsetmeye hakkınız yok. Bugün sanata karşı olan duyarlılığını yaşamında sanata ön plana alan, kültürü ön plana alan, bir değerli sanatçımızı ağırlamaktan duyduğum mutluğunu bir kez daha ifade ediyorum. Eğer medeniyetinize sahip çıkmıyorsunuz Avrupa Birliği'nde olmaya hakkınız yok. İşte medeniyet burada bu eserleri yüz üstüne çıkarmaya çalışıyoruz. Karşı tarafta olan darphane binalarımızı da onarıp restore edip, depolarda yüz yıldır açılmayan eserleri gün ışığına çıkarmak istiyoruz. Milyonu aşkın eserin olduğu bir Arkoloji müzesi. Burası müze olarak yapılmış ve o günkü zor şartlarda yapılmış. Biraz önce size gösterilen eserin nasıl Konya'dan taşındığını hala biz çözmüş değiliz. O günkü şartlarda nasıl çözülmüş. Bugün 50 milyon ziyaretçiyi ağırlamaya başladığımız, 50 milyar dolar döviz getirmeye çalıştığımız bir turizm hareketi içinde müzeler bizim sermayemiz, turizmimiz, ticaretimiz. Sermayemizle ticaretimizi buluşturmaya çalışıyoruz"

GÖRME ENGELLİLER İÇİN ÖZEL KİTAPÇIK İŞİTME ENGELLİLERE EL CİHAZI

Görme engelliler için hazırlanan kabartma alfabeli özel kitapçık ile işitme engelliler için düşünülen görüntülü el cihazını tanıtan Ulusoy, '2016 yılında bir aksama olmazsa müzemizin tamamının teşhir ve tanzimi bitmiş olacak ve dünya uygarlığına açmış olacağız. Sizin gelmenizle (Ajda Pekkan'ı kastederek) merak uyandıracak, müzelerine tarihine sahip çık anlayışını sergileneceği, gençlerimizin ilgisini çekecek bu müzede katkılarınızdan dolayı şahsım, Türk kültürü ve bakanlığımız adına teşekkürlerimi ifade ediyorum" dedi.

KALICI ŞEYLERİ DAHA ÇOK SEVİYORUM

Pekkan ve Ulusoy basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Pekkan, 'Sanat eseri resim, heykel almak gibi bir merakınız var mı'" şeklindeki soruya, ' Merakım var ama vaktim olmuyor onları ayırmaya çok fazla. Ancak satın alıyorum değerli bir tablo olduğu zaman o kadar. Benim aslında daha çok merakım bu tarz müze, bütün nesillerce birbirine geçebilecek güzel şeyler için katkıda bulunmak. Çünkü daha çok onlar beni ilgilendiriyor bu tür şeyler. Kalıcı şeyleri daha çok seviyorum" dedi.

3 SAAT EYFEL'DE BEKLEYEN 2 SAAT TOPKAPI'DA BEKLEYECEK

Ulusoy ise basın mensuplarının müze önlerinde oluşan uzun kuyruklarla ilgili sorusu üzerine şunları söyledi:

'Evvelden şikayet ediyorduk 'müzelere kimse gelmiyor' diye. Şimdi şikayet ediyoruz 'çok kuyruk var' Louvre'da Londra'da İngiltere'de kuyruklar 2-3 saat varsa. Eyfel kulesini 3 saat bekliyorsanız müsaade edin de Ayasofya'yı Topkapı'yı, Sultanahmet'te de 2 saat beklesinler. Çünkü 5 milyonu aşan bir ziyaretçi Topkapı'da var. 5 milyonu aşkın bir ziyaretçi Ayasofya'da var. Milyonu aşkın müzenin tanzim ve teşhiri bittikten sonra inanıyorum ki burasıda 3 milyonu hedeflemişiz. 3 saat Eyfel'de bekleyen 2 saat Topkapı'da bekleyecek" dedi.

Ulusoy, kuyrukların azaltılmasına yönelik randevu sistemini düşündüklerini ifade ederek, ' Bunların saatlerini ayarlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda bir gemi geldiği zaman 5 bin kişi birden geliyor. Bu kolay değil, 300-400 binden 5 milyona çıkmışız. Bazı tedbirleri Bakanımız Ömer Bey'le bu konuda hassas onunla da bir çalışma yapıyoruz' diye konuştu. Ulusoy, 'İşitme engellileri müzelere çekmek için ne gibi projeler düşünüyorsunuz" sorusuna ise, ' Şu anda işitme engeller için görüntülü el cihazları var. 2016'dan itibaren bu görme ve işitme engelliler için çalışmalarımızı anlatan alfabesi olan'. işaret dilini kullandırmaya çalışacağız rehberlerimize. Pilot olarak Arkeoloji müzesinden başlıyoruz. Daha sonra Topkapı, Ayasofya bakanımızın verdiği program çerçevesinde hareket ediyoruz' dedi.

SUNROOFTAN ÖĞRENCİLERLE HATIRA FOTOĞRAFI

Başaran Ulusoy, Ajda Pekkan'a "Dünyanın En Büyük Müzesi: Türkiye" kitabını verdi. Soruların ardından bir süre bahçede yürüyen Ajda Pekkan kendisini sevgi gösterilerinde bulunan minik öğrencileri, bindiği minibüsün sunroofundan çıkarak el salladı. Pekkan öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra müzeden ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türsab Başkanı Ulusoy ve Süper Star Ajdan Pekkan'dan Haydi Sen de Gel, Tarihine Sahip Çık Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement