Tüsiad Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Tüsiad Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) "Türkiye ekonomisi, 2003 2013 arasında ortalama yüzde 5 oranında büyüme kaydetti.

18.09.2014 14:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ekonomisinin, 2003-2013 arasında ortalama yüzde 5 büyüme kaydettiğini belirterek, "Bu yıl itibarıyla yüzde 3 gibi bir büyüme tahmin ediliyor. Temennimiz bunun çok çok üstünde olması, yüzde 5'i yakalamak" dedi.

Erdoğan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 2014 yılının ikinci Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı'na onur konuğu olarak katılarak, bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Kasım 2002'de, o dönem genel başkanı olduğu siyasi partinin, ardından da Başbakanlık görevini 12 yıl üstlendiği hükümetlerin en başta yaşanan kısır döngüyü kırmanın mücadelesi içerisinde olduğunu anlattı.

O zaman göreve gelirken "Herkes kazanacak, Türkiye kazanacak" dediklerini dile getiren Erdoğan, 77 milyonun hep birlikte kazanması, Türkiye'nin adalet içinde kalkınmasının en önemli hedefleri olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de ötelenmiş, itilmiş az önce de hani kutuplaşmalar deniliyor ya hatta unutulmuş kesimler vardı. Hepsinin elinden tutmanın gayreti içinde olduk. Terk edilmiş, unutulmuş, ihmal edilmiş bölgeler vardı. 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarının tamamının inşa ve ihyası en önemli hedefimiz oldu. 77 milyonluk milletimiz hedefimiz oldu ve her birine ulaşmanın çabası içinde olduk. Bırakınız köyleri, şehirlere dahi hizmet gitmezken köylere, mezralara kadar hizmet götüren bir anlayışı hakim kıldık. Ben o dönemde yaptığım Başbakanlıkla mezraların tabi tümüne gidemezdim. Ama mezralara ulaşan bir Başbakan oldum, köylere ulaşan bir Başbakan oldum. Eğer büyükşehir reformunu yaptıysak, bunu yapmanın da tek sebebi, ilçelerin daha ideal noktaya gelmesi, köylerin mahalle anlayışına gelmek suretiyle şehirleşmede farklı bir ivmeyi yakalamasıydı. Şimdi inanıyorum ki, bu 30 büyükşehirle birlikte Türkiye nüfusunun yüzde 75'ine ulaşacak olan Türkiye'de modernleşme çok daha süratle gerçekleşecektir."

Geçmişte çiftçinin üzerinde çok ciddi faiz yükü bulunduğunu anımsatan Erdoğan, "Yüzde 59... Böyle bir orandaydı. Biz onu yüzde 0'a kadar çektik" dedi.

Esnafı da ihmal etmediklerini, yüzde 47 olan kredi faiz yükünü yüzde 4'e kadar çektiklerini belirten Erdoğan, sanayiciyi ağır yüklerinden kurtarırken işçiyi, memuru da unutmadıklarını, onların da şartlarını iyileştirdiklerini anlattı.

Yatırım ortamını iyileştirirken, işsizi, yoksulu, garipleri, engellileri de unutmadıklarını, sosyal politikalarında onları da desteklerini dile getiren Erdoğan, "Bakın şu anda Türkiye'de 6 teşvik bölgesi var. Ben bugün Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği'nde konuşuyorum ve Sayın Dinçer'le de birebir konuştuğumuzda kendisine de söyledim, 'Özellikle 6'ncı, 5'inci, 4'üncü bölgelerde sizlerin sanayi yatırımlarını bekleriz' dedim. Şimdi sanayide ilerlemeyi devlet olarak yapmayacağız, bu konuda bu sizin adımınız olacak" ifadelerini kullandı.

"Bize düşen ön açmak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerine düşenin ön açmak olduğunun altını çizerek, şunları konuştu:

"Ben hükümete de bu konuları rahatlıkla yine söyleyebilirim. Nitekim şu anda 62. hükümet programında da açıklandığı gibi bunları zaten hükümette daha önce vaadi var bunları yerine getirecektir. Zaten şu anda bu yol açılmıştır ve buralarda yeter ki yatırım yapın, yeter ki yatırım yapalım. Bizler de bunun hizmetkarı oluruz. Çünkü Türkiye'de 6, 5 ve 4. bölgede atılacak adımlar inanıyorum ki ciddi bir sıçramayı getirecektir. Sanayide de imalat sanayinde de önemli gelişmelerin olduğunu göreceğiz. Maliyet girdileri oralarda çok çok düşük olacak. Emekte, enerjide, arazide verdiğimiz destekler var. Bütün bu desteklerle birlikte oradaki temin ettiğimiz, oluşturduğumuz zemin, inanıyorum ki sanayide farklı gelişmelere fırsat verecektir."

Erdoğan, 2002 sonundan 2014'e kadar Türkiye'nin hep birlikte ve adalet içinde kazanması için verilen bu mücadelenin görülen neticelerinin bundan sonra da farklı bir şekilde devam etmesi gerektiğine inandığını ifade etti.

Türkiye ekonomisinin 2003-2013 arasında ortalama yüzde 5 oranında büyüme kaydettiğini hatırlatan Erdoğan, "Bu yıl itibarıyla yüzde 3 gibi bir büyüme tahmin ediliyor. Temennimiz bunun çok çok üstünde olması, yüzde 5'i yakalamak. Büyüme sadece belli kesimlere değil, 77 milyona bundan sonra da refah sağlasın istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, göreve geldiklerinde Türkiye'nin, Uluslararası Para Fonu'na olan 23,5 milyar dolar borcu geçen yıl 14 Mayıs itibarıyla sıfırladıklarını anlattı.

"Sadece belli kesimlerin kazandığı bir Türkiye'den, bugün 77 milyonun kazandığı bir Türkiye'ye geldik" diyen Erdoğan, Türkiye'nin artık borç almaktan çok borç veren bir ülke konumuna doğru gittiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Altını çizerek söylüyorum. Van'daki çiftçinin de kazandığı, Karadeniz'de çay üreticisinin de kazandığı, Antalya'da turizmcinin de Çankırı'da bakkalın, İstanbul'da taksicinin, bu salonda bulunan ya da bulunmayan her bir sanayicinin de kazandığı bir Türkiye şu anda inşa edilmiştir. 15 yıl öncesinin sanayi yapısıyla bugünün sanayi yapısına baktığınız zaman nereden nereye geldiğimizi gayet iyi görüyoruz. Bugün İstanbul sermayesi kazanırken, Anadolu sermayesinin kaybettiği değil, herkesin kazandığı bir Türkiye var."

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüsiad Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement