Tutkara Sergisi Tatvan'da Yoğun İlgi Gördü - Son Dakika
Yerel

Tutkara Sergisi Tatvan'da Yoğun İlgi Gördü

Tutkara Sergisi Tatvan\'da Yoğun İlgi Gördü

Bitlis’in Ahlat Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından hazırlanan ve Ahlat Aile Destek Merkezi bünyesinde hayata geçirilen “Tutkara Sanatı” projesi kapsamında yapılan eserler Tatvan’da sergilendi.

23.10.2016 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis'in Ahlat Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından hazırlanan ve Ahlat Aile Destek Merkezi bünyesinde hayata geçirilen "Tutkara Sanatı" projesi kapsamında yapılan eserler Tatvan'da sergilendi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen "Tutkara Sanatı" projesi kapsamında yapılan ve Tatvan Yaşam Alışveriş Merkezinde düzenlenen sergide halkın beğenisine sunulan eserlere Tatvanlılar yoğun ilgi gösterdi. Sergi hakkında gazetecilere konuşan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, 700-800 yıl önce birçok sanatın ilk defa ortaya çıkışında Ahlat'ın ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, Tutkara Sanatı'yla birlikte Ahlat'ta yeni bir sanatın ilk kıvılcımlarının da atıldığını vurguladı. Kaymakam Tekbıyıkoğlu, "Bizde 700 yıl önce Ahlat devleti burada vücut bulduğu zaman, kendi içerisinde kendi sanatlarını da ortaya çıkartarak dünyaca ünlü medeniyet merkezlerinden bir tanesi oldu. Bilindiği üzere medeniyet üretilebilen yerlere 12 ve 13'üncü yüzyıllarda Kubbet-ül İslam deniyordu. Ahlat'ta Türklerin Anadolu'daki ilk çini ocaklarının bulunduğu yer. Taş işlemeciliğinde de bir zirve yapmış. UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisinde olan Divriği Ulu Camisini yapan mimarlar hepsi Ahlatlıdır. İlçemizin bir başka sanat daha bu yüzyıllarda ortaya çıkıyor. Bizim büyük mabetlerde gördüğümüz ve yine UNESCO listesinde olan Konya'daki Alaattin Camisinin minberinde de örneklerini müşahade ettiğimiz Kündekari sanatıdır. Bu sanat beşgen ve altıgen ahşap parçalarının bir birine yapıştırılmadan geçirilmek suretiyle icra edilen bir sanattır. Nasıl Ahlat 700-800 yıl önce böyle sanatların ilk defa ortaya çıkışında ev sahipliği yapmışsa, burada da yeni bir sanatın ilk kıvılcımları atılıyor. Kaymakamlık makamına ilk geçtiğim zaman Ercan Hoca bu sanatın ilk örneklerinden bir tanesiyle geldi. Adını sorduğum zaman bir ismi olmadığını söyledi. Tutkal ve ziftle yapılan bir sanat olduğu için 'Tutkara' adını verdik. Bu sanat böylece Ahlat'ta ilk kıvılcımlarını atıyor. 2 yılda 3 tane kurs düzenledik. En son projemiz Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenerek, Ahlat Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından yapıldı. Yaklaşık 26 bin liralık bir destek aldık. 20 öğrencimiz burada bu sanatın inceliklerini öğrendi. Ortalama olarak her kursiyer 5'er adet nadide örnekler çıkardı. DAKA yetkililerine, valimize, diğer ilgi gösteren değerli kursiyerlerimize, Ercan Hocamıza, aynı zamanda Aile Destek Merkezi Koordinatörü olan eşime teşekkürü bir borç bilirim. Hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.

Kurs öğretmeni Ercan Angay ise, 20 öğrenci ile birlikte kurs süresince hazırladıkları eserleri Tatvan'da sergilemenin mutluluğu içinde olduklarını söyledi. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tutkara Sergisi Tatvan'da Yoğun İlgi Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement