Tutuklu Vekiller İçin Haberal Devrede - Son Dakika
Politika

Tutuklu Vekiller İçin Haberal Devrede

Tutuklu Vekiller İçin Haberal Devrede

Kendisi de 4,5 yıl tutuklu kalan CHP Milletvekili Mehmet Haberal, tutuklu diğer milletvekillerinin serbest bırakılmaları için temas başlattı.

08.11.2013 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kendisi de 4,5 yıl tutuklu kalan CHP Milletvekili Mehmet Haberal, tutuklu diğer milletvekillerinin serbest bırakılmaları için temas başlattı. Haberal, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile tutuklu vekiller konusunda Genel Kurul'da konuştu.

Tutuklu vekiller konusunda CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın bir ziyaretinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine bir ziyaretin söz konusu olmadığını belirten MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 60 maddelik tutumlarının açık ve net olduğunu ve meseleye bütüncül baktıklarını, önce Akif Hamzaçebi ile görüştüklerini, daha sonra da Meclis Genel Kurulu'nda Haberal ile görüştüğünü söyledi. MHP'nin bu konudaki görüşünü açıklayan Vural, "Biz sadece AK Parti ile CHP arasında bir mutabakat varsa, bu mutabakatın boyutları nelerdir, değildir bir görelim dedik. Çünkü bizim içinde bulunmadığımız bir çalışma. AK Parti ile CHP bu konuda bir görüşme yaptılar herhalde. MHP olarak bütün meselelere önce ülke ve milletin perspektifinden bakan bir siyasi hareket olarak değerlendirmemizi yaparız" dedi.

60 madde ile tutuklu vekiller konusunun bir pazarlık konusu yapılmasını doğru bulmadıklarını belirten Vural, "Böyle bir arayış partiler arasında varsa, nasıl yapacaklarını bize bildirmeleri gerekir. Ne yapılmak ve nasıl yapılmak isteniyor bunu bilmemiz lazım" diye konuştu.

ÖĞRENCİ EVLERİ TARTIŞMASI

Öğrenci evleri tartışmasında gelinen son noktanın sorulması üzerine Başbakan'ın bir taş attığını, herkesin bu taşı çıkartmaya çalıştığını belirten Vural, "Sorunun daha ne olduğunu tam açıklığı ile topluma iletebilmiş değiller. Bu eksende bir değer çatışması oluşturmak, bir ahlakmetre çerçevesinde bu tartışmayı ortaya atmak doğru değil. Türk milletinin ahlaki değerlerine güvenmek lazım. Bu konuda kız öğrencilerimizi, ailelerini rencide edecek bir tartışmanın odağına sokmak kesinlikle doğru değildir. Üsluba dikkat etmek lazım. Başbakan'ın ortaya attığı bir çiğ et herkes tarafından pişirilerek ayrı bir yemek olarak sunuluyor. Sayın Başbakan da bu çiğ etleri basının ve kamuoyunun önüne atmaktan vazgeçmelidir. Sayın Başbakan seçilme yaşını 18 yaşa indirilme konusunda '18 yaşına gelmişlere inanmıyor musunuz, güvenmiyor musunuz?' demişti. Anlaşılan o ki, Başbakan 18 yaşını bitirmiş olanlara güvenmediğini ortaya koydu. Bu zihniyet müdahaleciliği benimseyen bir zihniyettir" ifadelerini kullandı.

TUTUKLU VEKİLLER KONUSUNDA CHP KANADININ AÇIKLAMALARI

Mehmet Haberal'ın tutuklu vekillerle ilgili girişiminin sorulması üzerine konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, tutuklu milletvekilleri sorununun anayasaya eklenecek geçici madde ile çok rahat çözülebileceğini belirtti. "7 üyesi mahkum olan, bize göre de ve evrensel hukuk normlarına göre haksız yere içerde tutulan, ayıplı bir parlamentonun hak ve özgürlük temelli bir anaya yapma muktediratı yoktur" diyen Altay, bu konuda iyi niyete ve samimiyete ihtiyaç olduğunu söyledi. Tutuklu milletvekili sorununu 4 siyasi partinin oturup pantolon meselesini çözmesi gibi bu sorunu da kısa sürede çözebileceğinin altını çizen Altay, AK Parti ile tutuklu vekiller konusunda bir temasa geçilip geçilmediğinin sorulması üzerine, "AK Parti ile tutuklu vekil konusu her vesile ile konuştuğumuz bir konu. 60 madde ile ilgili müzakereler esnasında bir ön şart olarak öne sürmedik ama tutuklu vekil konusu bizim yüksek hassasiyetimizdir dedik. 60 madde ile ilgili dün resmen tıkandı gibi görünen meselenin gerekçesi tutuklu vekiller değil. AK Parti bu konudaki topu Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na atıyor. AK Parti işine geldiği gibi davranıyor. Tutuklu vekil konusunu Uzlaşma Komisyonu'na atıyorsun ama pantolon meselesini getirip hallediyorsun. Anayasa değişikliği teklifi için belli bir sayısal çoğunluk lazım. Bu çoğunluk AK Parti'nin elinde var ve onların olumlu görüşü olmadan bu geçici maddenin çıkması mümkün değil" dedi.

Başbakan'ın promtersiz konuştuğu zaman gerçek duygularına ve özüne döndüğünü söyleyen Altay, Başbakan'ın kendisini Türkiye'nin imamı olarak gördüğünü, Başbakan'a günah deyince akla bel altının geldiğini savundu. Başbakan'ın açıklamasından sonra hükümet üyelerinin ve AK Parti yöneticilerinin yaptığı açıklamaların Başbakan'ı özürlülükle itham ettiğini söyleyen Altay, "Başbakan, en yandaş görünen, Başbakan'a en yakın görünen, Başbakan'ı olduğunun yüz katı göstermeye çalışan Nazlı Ilıcak gibi, Mehmet Barlas gibi gazetecileri de çıldırttığına göre Başbakan'ın durumu iyi değil. Başbakan 24. Dönem parlamentosunda eline bir satır aldı ama bu satırla kendisini doğruyor farkında değil. Aklı başında bir insanın edeceği laflar değil. Bir genç kız ve erkeğin el ele tutuşması ve parkta oturması durumunda bunların fuhuş yaptığını akla getiren bir Başbakan, Türkiye'ye layık bir Başbakan olamaz. Asıl amacı Türkiye'yi bir tartışma, kriz ortamının içine çekiyor. Bu Türkiye için bir utanç vesikasıdır" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Tutuklu Vekiller İçin Haberal Devrede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement