Tütün Yerine Çilek - Son Dakika
Yerel

Tütün Yerine Çilek

Tütün Yerine Çilek

Saruhanlı Kaymakamlığı, tütün ekimine alternatif olarak çilek üretimi projesi hazırlandı.

30.06.2014 12:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Saruhanlı Kaymakamlığı, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Saruhanlı Ziraat Odası Başkanlığı arasında yapılan protokol doğrultusunda ilçede tütün yerine çilek üretimi projesi hazırladığı belirtildi.

Projenin ilk uygulanacağı Tirkeş mahallesini ziyaret eden Saruhanlı Kaymakam Erdoğan Kanyılmaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ilçede tütün ekim alanlarında alternatif ürün olarak çilek üretiminin yapılacağını söyledi. Çilek üretimi için dekar başı 6 bin lira para harcanacağına dikkati çeken Kanyılmaz, projenin finansmanının Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan hibe ve kredi destekli olarak sağlanacağını söyledi.

Proje sayesinde tütün eken çiftçilerin artık çilek yetiştireceğini ve bu sayede tütünden elde edilen karın 20 kat fazlasını kazanacaklarını savunan Kanyılmaz, "Kırsal mahallelerdeki çiftçilere önerdiğimiz ürünlerden bir tanesi çilek. Şu an bu bölgede vatandaşlarımız tütün ekiyorlar. Projemiz hayata geçirildikten sonra tamamen ihracata dayalı çilek üretilmeye başlanacak. Bir dönüm tütünden vatandaşımız masraflarını çıktıktan sonra 350 lira para kazanırken çilek üretiminde ise bir dönümden 6 bin lira para kazanacaklar. Gelirin de artmasıyla birlikte çilek ekimi bölgede yaygınlaşacak" diye konuştu.

Yerleşim yerlerindeki uygunluk koşullarına göre kırsal mahallelerde vatandaşlara çilek üretimi dışında ayrıca ceviz, arıcılık ve saanen keçi yetiştiriciliği gibi seçenekler sunacaklarını anlatan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise, üreticinin az emekle çok para kazanacağı alternatif ürün arayışlarının devam edeceğini söyledi.

Tirkeş Mahallesi muhtarı Bilal Arslan ise projenin kendi mahallelerinden başlamasından duyduğu memnunuyeti dile getirerek taşekkür etti. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tütün Yerine Çilek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement