Tütün Yerine Çilek Yetiştirilecek - Son Dakika
Yerel

Tütün Yerine Çilek Yetiştirilecek

Tütün Yerine Çilek Yetiştirilecek

Saruhanlı Kaymakamlığı öncülüğünde tütün ekimine alternatif olarak hazırlanan çilek üretimi projesi başladı.

12.08.2014 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Saruhanlı Kaymakamlığı, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Saruhanlı Ziraat Odası Başkanlığı arasında imzalanan protokol doğrultusunda hazırlanan tütün yerine çilek üretimi projesi başladı.

Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada ilçenin kırsal mahallelerindeki tütün ekim alanlarını için hazırlanan alternatif ürün çilek yetiştirme projesinin hayata geçirildiğini bildirdi.

Projenin finansmanının Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan hibe ve kredi destekli olarak sağlandığı bilgisini veren Kanyılmaz, proje maliyetinin 5 yıla yayıldığını, çiftçilerin geri ödemelerini ise projenin başlamasından itibaren 2 yıl sonra yapmaya başlayacaklarını kaydetti.

Projeye, halkın yüzde 85'inin tütün ekimi ile geçimini sağladığı Tirkeş mahallesinden başladıklarını belirten Kanyılmaz, proje çerçevesinde çiftçilerin tütünden elde ettikleri gelirin 20 katından fazlasını elde etmesini hedeflediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Projemizin hayata geçirilmesiyle birlikte tamamen ihracata dayalı çilek üretilmeye başlanacak. Bir dönüm tütünden vatandaşımız masraflarını çıktıktan sonra 350 lira para kazanırken, çilek üretiminde ise 6 bin lira civarında para kazanacaklar. Gelirin de artmasıyla birlikte çilek ekimi bölgede yaygınlaşacak."

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise ilçenin özelikle zeytin ve üzümüyle ön plana çıktığını, üreticilerin daha fazla kazanç elde edebilmeleri amacıyla alternatif ürünlere de ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Diğer ürünlere göre çilek üretiminin katma değerinin daha yüksek olduğunu belirten Okur, "Bu arazilerde çilek kolaylıkla yetişebilir. Çileğin şu an elde edilen ürünlere göre karlılığı çok daha yüksek durumdadır. Çilek üretiminde yoğun iş gücü programı olduğundan bölgedeki işsizlik oranı da azalacaktır. Bölgede mevcut çilek alanlarını daha da yaygınlaştırarak üretimi, sektörle ilgili işletmeler kurulabilecek düzeye çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Tütüne alternatif başka ürün arayışlarının da olduğunu belirten Okur, çiftçilere ceviz, arıcılık ve saanen keçi yetiştiriciliği gibi farklı alternatifler sunacaklarını sözlerine ekledi. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tütün Yerine Çilek Yetiştirilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement