Tütüncü: "Kavak, Çarşamba'yı Olumsuz Etkiliyor" - Son Dakika
Yerel

Tütüncü: "Kavak, Çarşamba'yı Olumsuz Etkiliyor"

Tütüncü: "Kavak, Çarşamba\'yı Olumsuz Etkiliyor"

Son zamanlarda Çarşamba Ovası’nda kavak ağacı dikiminin arttığını söyleyen Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, ovaya zarar verdiğinden kavak dikiminin yapılmaması gerektiğini söyledi.

17.10.2015 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son zamanlarda Çarşamba Ovası'nda kavak ağacı dikiminin arttığını söyleyen Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, ovaya zarar verdiğinden kavak dikiminin yapılmaması gerektiğini söyledi.

Samsun'da gerçekleşen tarım faaliyetlerini değerlendiren Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, bu yıl üreticilerin, bazı ürünlerde beklentilerinin olumlu sonuçlanmadığını fakat genel olarak iyi bir yıl geçirdiklerini söylediklerini ifade etti. Samsun'un Türkiye tarımında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Tütüncü, "Doğuda Çarşamba Ovası, batıda Bafra Ovası gibi iki önemli ovamız var. Bunun yanında Alaçam, Terme, Yakakent'te de tarım faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Tarımda Samsun avantajlı bir konumda. İç Anadolu Bölgesi'ni besleyecek kapasitede tarımımız var. Samsun'da 2015 yılı tarım için iyi bir yıl oldu" dedi.

"GENEL OLARAK İYİ BİR YIL GEÇİRDİK"

Tarımda pazarlama noktasında sıkıntılar yaşadıklarını belirten Hasan Tütüncü, "Genellikle ürünlerimiz iç piyasada tüketiliyor. İç piyasada zaman zaman fiyat düşüklüğü oluyor. Bu durum doğal olarak üreticimizi de olumsuz etkiliyor. Bu yıl Bafra Ovası'nda kavun, karpuz boldu. O nedenle fiyat düşüklüğüne neden oldu. Buğday verimi bu yıl iyiydi fakat Toprak Mahsulleri Ofisi buğday almadığından çiftçimiz iç piyasada biraz sıkıntı yaşadı. Buğday fiyatının 85 kuruştan açıklanmasına rağmen buğday üreticimiz 70 kuruşun altında satışlar yaptı. Verim iyi olmasına rağmen, bu yıl buğday üreticisi fiyatlarda umduğunu bulamadı. Ayçiçeği ve çeltik üretimimiz bu yıl iyi geçti. Çiftçimiz bu ürünlerden kar elde etti. Domates, salatalık, biber gibi ürünlerimizde verim ve satışlarımız iyi geçti. Fiyatlar 1 liranın altına düşmedi dolayısıyla üreticilerimiz açısından iyi oldu. Bodur elma ve deveci armudunda durumlar iyi gidiyor. Hava şartları bu yıl geçen yıla göre gayet iyiydi. İnşallah gelecek yıl da verimli geçer" diye konuştu.

"FINDIK ÜRETİMİ BU YIL İYİYDİ"

Fındıkta geçen yıla göre iyi bir sezon geçirdiklerini söyleyen Hasan Tütüncü, "Samsun'da geçen yıl fındıkta 70 bin ton gibi bir üretimimiz oldu. Bu yıl ise yaklaşık 100 bin ton gibi üretimiz oldu. Fındık üretimimiz bu yıl iyiydi fakat fındık patoza girince yüzde 20 gibi bir oranda fire verdi. Fındık fiyatlarımız bu yıl 13-15 lira arasında seyrediyor" şeklinde konuştu.

"ÇARŞAMBA'YA KAVAK İSTEMİYORUZ"

Çarşamba Ovası'nda son zamanlarda kavak dikiminin arttığını söyleyen Tütüncü, "Bunun önlemini almalıyız. Çarşamba Ovası'nın ağaçlanmasını istemiyoruz. Zaten ovamız yeterince fındıkla ağaçlanmış. Kavak dikimi de son günlerde artmış durumda. Bunun önlemini almalıyız. Maliyeti fazla olmadığından ve fazla uğraş gerektirmediğinden vatandaşımız kavak dikimi yapıyor. Fakat kavak, ovamıza zarar verdiğinden dikimin yapılmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tütüncü: 'Kavak, Çarşamba'yı Olumsuz Etkiliyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement