Tütünde Üretim Yeniden Arttı - Son Dakika
Güncel

Tütünde Üretim Yeniden Arttı

Samsun'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Necdet Çamaş, Türkiye'de 300 bin tondan 70 bin tona kadar düşen tütün üretiminde son 3 yılda yeniden artış görüldüğünü söyledi.

22.06.2014 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Necdet Çamaş, Türkiye'de 300 bin tondan 70 bin tona kadar düşen tütün üretiminde son 3 yılda yeniden artış görüldüğünü söyledi. Türkiye'nin ortalama 600 milyon dolarlık tütün ihracatı olduğunu belirten Prof.Dr. Çamaş, "İstenirse bu rakam 1.5 milyar dolara kadar çıkarılabilir" dedi.

OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Necdet Çamaş, Türkiye'de çok ciddi tütün üretim potansiyeli olduğunu, Türk tütününün çok değerli olduğu belirtti. Dünyada yıllık 7 milyon ton tütün üretimi olduğunu dile getiren Prof.Dr. Çamaş, şöyle konuştu:

"Dünyada 'Türk tipi' olarak adlandırılan tütün üretimi 300 bin ton civarında. Türk tipi tütünün özelliği zor, kıraç ve kurak iklim şartlarında yetiştirilmesi, yapraklarının ve bitki boyunun küçük olması. Aromasının güzel ve güçlü olmasıdır. Güzel aroma ve içim kolaylığı verdiği için tütün harmanlarında ortalama yüzde 8-9 oranında kullanılır. Samsun'un Bafra İlçesi'ndeki tütünde Türkiye'deki en kaliteli tütünlerden birisi. Dünyaca bilinen bir kaliteye sahiptir."

Türkiye'de 1980'li,1990'yı yıllarda 280-300 bin ton tütün üretimi yapıldığını söyleyen Prof.Dr. Çamaş, şöyle devam etti:

"4-5 yıl önce üretim 70 bin tona kadar düştü. 3 yıl önce yıl önce yeniden hareketlendi. 2013 yılında üretimimiz yaklaşık 90 bin ton oldu. Önceden Türkiye'de Tütün Tekeli Kanunu vardı ve bununla devlet son yaprak tütüne kadar almak zorundaydı. Ama 2002 yılında çıkan bir yasaya göre sigara fabrikaları özelleşti ve devlet tütün ve sanayinden tamamen çekilmiş oldu. Bugün de özel sektör sadece kendi istediği niteliklere sahip olan kaliteli tütünleri kendi piyasa şartlarını oluşturup belirlemek suretiyle alım gerçekleştiriyor. Bu belki faydalı anlamda olabilecek iyi üretici destekleyen kötü üreticinin tütününü yüzüne bakmayan bir yapı oluştu. Ama Türkiye tütün politikalarındaki temel esasını kaybetmiş oldu. Bu son 2-3 yıla kadar sürede üretim sürekli azaldı."

Prof.Dr. Çamaş, 2010-11'de kilosu 8-9 TL olan tütünün 12 TL'ye çıktığını dile getirirken şöyle devam etti:

"3 yıl önce yaşanan bu fiyat artışıyla beraber çiftçilerimiz yeniden tütün üretmeye başladı. Yüzde 35-40 oranında fiyat artışıyla çiftçi memnun edilmeye başlanıp böylece üretimde yeni bir artış seyri izlenmeye başlanmıştır. Küçük yapraklı Türk tütünü yetiştirmek oldukça zor ve meşakkatli. Tamamen insan emeğine dayalı bir üretim. İşçiliği çok pahalı. Maliyetlerin toplamına baktığımızda girdilerin tamamındaki artış çiftçiyi bu üretimden uzaklaştırdı. Bu uzaklaşmayla birlikte azalan üretim miktarı yeniden çiftçiyi teşvik etmek amacıyla özel sektörün yenilediği fiyat politikalarıyla tekrar ürün artışına dönüştürülmeye çalışıldı. Onun için son 3 yıldır ürün artışı kaydedildi. Devletin de tütün fonundan mutlak suretle üreticilere destek vermesi gerekir."

TÜTÜNÜN YÜZDE 85 İHRAÇ EDİLİYOR

Türkiye'de üretilen tütünün yüzde 80-85'ini ihraç edildiğine dikkat çeken OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Çamaş, "Şuan ülkemizde 100 bin hektar alanda 90 bin ton üretim yapılıyor. Yaklaşık 600 milyon dolar civarında tütünden ihracatımız var. Türkiye'nin çok ciddi bir tütün üretme potansiyeli var. Ben inanıyorum ki teknolojik gelişmelerinde üretime dahil edilmesiyle tütünden 1.5 milyar dolarlık bir tarımsal ürün ihracat geliri elde edebiliriz"dedi. 65 yaşında olan ve 45 yıldır tütün üretimi yapan çiftçi İsmail Özyürek, tütün fiyatlarının çok düşük olması nedeniyle üretimi azaltmak zorunda kaldıklarını dile getirerek, "Daha önce 20 dönümde tütün üretimi yapıyordum. Bu yıl 30 dönüme çıkardım. Tütün fiyatlarında biraz artış oldu ama piyasa beklentisini yine altında kaldı. Fiyatın mutlaka artması lazım. Tarımsal girdilerin fiyatları çok yüksek. Şuandaki fiyatlar yeterli değil. Eğer fiyatlar yüksek olsa çiftçiler daha çok üretim yapar" diye konuştu - Bafrasamsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tütünde Üretim Yeniden Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ticaret Bakanı: Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak ile görüşmeler sürüyor
    10:37 Ticaret Bakanı: Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak ile görüşmeler sürüyor

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kalkınma Yolu Projesi'nin önemli bir geçiş güzergahını teşkil edecek Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak hükümeti ile görüşmelerin sürdürüldüğünü bildirdi. Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılmasıyla birlikte Habur Gümrük Kapısı üzerindeki yükün hafifleyeceği ve dış ticaret hacminin artacağı değerlendirilmektedir.

  • Lamborghini, logosunu yeniledi
    10:34 Lamborghini, logosunu yeniledi

    Lamborghini, markasını elden geçirme çalışmalarının bir parçası olarak ikonik logosunu yeniledi. Otomotiv devi, daha sadeleştirilmiş bir logoya geçiş yaparken, klasik boğa tasarımını da sadeleştirdi. Yeni logo, markanın elektrikli geleceğe geçişini temsil ediyor.

  • Starlink Haritası ile Canlı Uydu Nasıl ve Nereden İzlenir?
    10:34 Starlink Haritası ile Canlı Uydu Nasıl ve Nereden İzlenir?

    Elon Musk'ın SpaceX projesinin bir parçası olan Starlink, dünya yörüngesinde 5 bin 600'ü aşkın aktif uyduyla hızlı internet sağlıyor. Starlink haritası, Dünya'yı yakınlaştırılabilir ve döndürülebilir bir 3D görünümünde gösteriyor. Her bir uydu kırmızı noktalarla temsil ediliyor ve üzerlerine tıklayarak bireysel bilgilere ulaşabilirsiniz. Starlink filosu hakkında genel bilgiler de sunulan haritada yer alıyor. Bu teknoloji, amatör gözlemciler ve uzmanlar için değerli bir kaynak olarak öne çıkıyor.

  • Denizli'de İki Araç Çarpıştı: İki Sürücü Yaralandı
    10:33 Denizli'de İki Araç Çarpıştı: İki Sürücü Yaralandı

    Denizli'nin Buldan ilçesinde, aynı yönde ilerleyen iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen kazada, iki sürücü yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri tarafından kurtarılan sürücüler, hastanelere sevk edildi. Sürücülerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Denizli'de Okul Sporları Basketbol Küçükler Grup Müsabakaları Yarı Finalistleri Belli Oldu
    10:33 Denizli'de Okul Sporları Basketbol Küçükler Grup Müsabakaları Yarı Finalistleri Belli Oldu

    Denizli'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Okul Sporları Basketbol Küçükler Grup Müsabakaları sonucunda gruplarını lider tamamlayan 6 takıma ödülleri takdim edildi. 12 kız, 11 erkek toplam 23 takımın mücadele ettiği şampiyonada 3 kız ve 3 erkek takımı yarı finale yükseldi. Yarı finallere hak kazanan takımlara madalya ve başarı belgeleri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman ile Basketbol Federasyonu İl Temsilcisi Mustafa Çağlar tarafından verildi.

  • Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024) Fiyatı ve Özellikleri
    10:33 Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024) Fiyatı ve Özellikleri

    Samsung'un tablet pazarındaki çalışmalarını sürdürdüğü Galaxy Tab S6 Lite (2024) modelinin fiyatı ve özellikleri açıklandı. Wi-Fi varyantının 64 GB depolamalı sürümü 349 £'dan (~ 441 $) başlarken, 128 GB'lık modelin fiyatı 379 £'dan (~ 479 $) satılıyor. Tablet, 10,6 inçlik bir panel, WUXGA çözünürlük, S-Pen desteği, 8 MP arka kamera, 5 MP ön kamera, çift hoparlör, Dolby Atmos desteği, Exynos 1280 işlemci, 4 GB RAM, 64 veya 128 GB dahili depolama, microSD kart yuvası, 7.040 mAh pil, Android 14 tabanlı OneUI 6.1 işletim sistemi ve Oxford Gri renk seçeneği gibi özelliklere sahiptir.

  • Word ve Excel Dosyalarını PDF'e Nasıl Dönüştürebilirsiniz?
    10:33 Word ve Excel Dosyalarını PDF'e Nasıl Dönüştürebilirsiniz?

    PDF dosyaları, belgelerin güvenli ve tutarlı bir şekilde paylaşılmasını sağlayan önemli bir dosya formatıdır. Bu rehberde, Word ve Excel dosyalarını nasıl PDF'e dönüştürebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil ile hafif ticari araç çarpışması: 1 yaralı
    10:32 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil ile hafif ticari araç çarpışması: 1 yaralı

    Besni ilçesinin Köseceli Beldesi Tetirli Mahallesinde meydana gelen kazada, Seydi D. idaresindeki hafif ticari araç ile Asil Ç. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada hafif ticari aracın sürücüsü Seydi D. yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Denizli'de 17 suçtan aranan şahıs yakalandı
    10:31 Denizli'de 17 suçtan aranan şahıs yakalandı

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde bekçi ekipleri, İncilipınar Mahallesi'nde durumundan şüphelendikleri bir şahsa kimlik kontrolü yapmak istedi. Şahıs kaçmaya başladı ancak ekipler tarafından yakalandı. Yapılan kontrollerde şahsın 17 suçtan arandığı ve 48 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu tespit edildi. Şahıs cezaevine teslim edildi.

  • Sarıgöl'de 23 Nisan kutlamaları kapsamında kızlar arası voleybol turnuvası başladı
    10:31 Sarıgöl'de 23 Nisan kutlamaları kapsamında kızlar arası voleybol turnuvası başladı

    Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında 15 ortaokulun katılımıyla kızlar arası voleybol turnuvası başladı. Turnuvada dereceye giren okulların kupaları 23 Nisan törenlerinde verilecek.


Advertisement