Tütünle Mücadelenin Üç Temel Stratejisi - Son Dakika
Yerel

Tütünle Mücadelenin Üç Temel Stratejisi

Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, tütünle mücadelenin “hiç başlamamak”, “içenlerin bırakması” ve “pasif etkilenimden korunmak” olarak üç temel stratejisi bulunduğu bildirildi.

27.04.2015 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, tütünle mücadelenin "hiç başlamamak", "içenlerin bırakması" ve "pasif etkilenimden korunmak" olarak üç temel stratejisi bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, her biri diğeri kadar önemli olan bu stratejilerin içerisinde Türkiye'de 4207 sayılı kanunun uygulanmaya başlamasından sonra sigara içenlerin bu davranışlarından uzaklaşma girişimlerinde artış meydana geldiği bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de benzer şekilde kapsamlı tütün kullanımı yasağı bulunan ülkelerde yasanın çıkmasından sonra bireylerin sigara içme davranışından kurtulmaya çalıştığı ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Ülkemizde, sigara ile mücadelede devam etmekte olan sağlık politikalarımız dünya standartlarına göre düzenlenmektedir ve bu kapsamda Türkiye, DSÖ'nün ÜNYA Sağlık Örgütü) tütün ile mücadele çalışmalarında belirleyici olan MPOWER kriterlerinin tamamını karşılayan ilk ülke konumuna gelmiştir."

SİGARININ İÇİNDE 4 BİN ZEHİRLİ MADDE VAR

Sigaranın, içinde yaklaşık 4 bin zehirli madde barındıran bir tütün ürünü olduğu ve bunların büyük bölümünün kanserojen olduğu hatırlatılan açıklamada şöyle denildi:

"Bu maddelerin en zararlıları karbon monoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır. Bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıklar başlar."

SİGARAYA BAĞLI ÖLÜMLER

Her yıl Türkiye'de yaklaşık 100 bin kişinin sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiği vurgulayan açıklamada, "Sigaranın sebep olduğu en önemli ölüm sebebi akciğer kanseridir, bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser türleri takip etmektedir. Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı da aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara hemen aynı oranlarda yol açabilmektedir" ifadelerine yer verildi.

TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK

Toplumda dikkat çekici oranda görülen sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu da bildirilen açıklamada, birey karar verdiğinde bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerle, bu hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğu belirtildi. Vatandaşların sigara bırakma girişimlerini desteklemek amacı ile sigara bırakma tedavisinde kullanılan bilimselliği kanıtlanmış ilaçların ücretsiz olarak sunulabilmesine olanak sağlayan 2014/6836 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın 16 Ekim 2014 tarihli ve 29147 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığı ve Sağlık Bakanlığı'nın bu çalışma neticesinde ilaçların ücretsiz olarak dağıtımına başladığı ifade edilen açıklamada şu sözlere yer verildi:

"Programın ülke genelinde başlaması ile birlikte sigarayı bırakma polikliniklerine müracaat eden ve hekimlerce gerekli görülüp farmakolojik tedavi önerilen hastaların ilaç dağıtımı Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda, görevlendirilen personeller tarafından Tütün Bağımlılığı Tedavisi İzlem Sistemi (TÜBATİS) üzerinden yapılmaktadır. Sigarayı bırakmak isteyen kişilerin Program kapsamında hizmet alabileceği ilimiz genelinde toplamda dokuz sigara bırakma polikliniğimiz mevcut olup ilaçların dağıtımının yapılabileceği de 9 merkez bulunmaktadır. Sigara bırakmak isteyen vatandaşlarımız, 'Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı arayarak Sigara Bırakma Polikliniklerimiz için randevu alabilmektedir. Önümüzdeki günlerden itibaren Finike Devlet Hastanesi ve Kemer Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniklerimiz de hizmete başlayacaktır." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tütünle Mücadelenin Üç Temel Stratejisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement