Tüyap Kitap Fuarı Antalya'da İkinci Kez Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Tüyap Kitap Fuarı Antalya'da İkinci Kez Açıldı

Tüyap Kitap Fuarı Antalya\'da İkinci Kez Açıldı

Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) katkılarıyla Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş.tarafından düzenlenen Antalya Kitap Fuarı, bugün ikinci kez kapılarını...

13.02.2013 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) katkılarıyla Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından düzenlenen Antalya Kitap Fuarı, bugün ikinci kez kapılarını açtı.

13-17 Şubat tarihlerinde açık olacak fuarın açılış törenine Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Tüyap Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Doğan Hızlan, Tüyap Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

100 BİNİ AŞKIN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

Fuarın açılış töreninde konuşan Anadolu Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, geçen yıl 75 yayınevi ve 82 bin ziyaretçisi olan fuarda bu yıl 80 yayınevi bulunduğunu ve 100 bini aşkın ziyaretçi beklendiğini açıkladı. İlhan Ersözlü, bu yılki fuar kapsamında Can Dündar, Türkan Şoray, Banu Avar, Nedim Gürsel gibi ünlü yazar ve sanatçıların kitapseverlerle buluşacağını dile getirdi.

ANTALYA SANATÇIYA DEĞER VERİYOR

Antalya'nın, bir yazarın kendini keşfetmesinde çok önemli bir yer olduğunu belirten Doğan Hızlan, kentin konu alındığı ve burada yazılan kitaplardan bahsetti. Hızlan, şunları söyledi:

"Buraya gelen şair olarak gelmese de tekrar şiir yazmaya, şair olmaya karar veriyor. Burası da sanatçıya değer veriyor. Örneğin benim adımı bir kütüphaneye verdiler. Bir şehir ne kadar estetik hizmet verirse o kent tanınır."

Antalya'nın turistik değil, daha çok bu tür yanlarının kendisini çektiğini belirten Doğan Hızlan, "Kitap fuarı Antalya'ya çok yakışıyor. Antalyalılar da gezerek, kendilerine bu kitaplarla yeni dünya kuracaklardır" dedi.

TÜRKİYE'DE GENÇLER DAHA ÇOK OKUYOR

Kitap fuarlarının çok önemli fonksiyonu olduğunu anlatan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Türkiye'de araştırmalara göre en çok kitap okuyan kesimin 7-14 yaş aralığı olduğunu, dünyada ise bu durumun tersine, daha çok yaşlıların olduğunu kaydetti.

KİTAP RUHU VERİLMELİ

Kente kitap ruhunun verilmesi gerektiğinden ve bu yelkene rüzgar olmak için kitap fuarının öneminden bahseden Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, 45 bin öğrencinin kitap okumayı bir alışkanlıktan daha çok yaşam şekline dönüştürmeleri yönünde çaba sarf ettiklerini anlattı.

EVLERİN YÜZDE 40'INDA HİÇ KİTAP YOK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bir araştırmasına göre, Türkiye'de evlerin yüzde 40'ında hiç kitap olmadığını belirten ATSO Başkanı Çetin Oslan Budak, bu durumun İstanbul ve Ankara'da ise üçte bir oranlarında olduğuna dikkat çekti. Bunun nedeninin teknolojinin gelişmesiyle alakalı olmadığına da değinen Budak, biraz kültür meselesi olarak bakılması gerektiğini söyledi. Kitap fuarlarının da bir kültür aşısı, bunun ilacı olduğunu dile getiren Budak, Cam Piramit'in yetersiz kaldığına ve Antalya'da aynı bölgede bir kongre merkezi yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Expo 2016 Antalya Fuarı döneminde de kitap fuarının uluslararası düzeye taşınmasının şimdiden konuşulmaya başlanılması gerektiğini dile getiren Budak, 14 Şubat Sevgililer Günü için de sevgililere verilebilecek en güzel hediyelerden birinin kitap olacağını söyledi.

KÜLTÜR SANATTA ŞANSLI İL

Antalya'nın son yıllarda kültür ve sanatta çok şanslı bir il haline geldiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise "Antalya'ya tematik olarak birçok kültürel sanatsal etkinlik kazandırıldı. Ama bunların en önemlilerinden biri Tüyap Kitap Fuarı'dır. Geçen yıl Doğan Hızlan'ın bize hediye kütüphanesinin birinci yıldönümü. Kendisi Antalya'da doğmadı ama Antalya'yı 20 bin kitapla doyurdu" diyerek teşekkür etti.

HENÜZ EKSİKLİKLER VAR

Antalya'nın kültür sanatta yeterince ön planda olmadığını belirten Vali Altıparmak, Avrupa'daki kentlerde şehir merkezlerinde büyük kütüphaneler, kitabevleri görülürken, aynı durumun Antalya için söz konusu olmadığını söyledi. Altıparmak, bu noktada ise Etnografya Müzesi, eski kütüphane kadar büyük yeni bir kütüphane, güzel sanatlar kütüphanesi gibi projelerden bahsetti.

Antalya'da 'Okuyarak Dinlenin' adlı proje kapsamında on binlerce çocuğa kitap gönderildiğini de anlatan Altıparmak, geçen yıl Türkiye'de ilköğretim okulu öğrencilerinin kişi başına kitap okuma sayısı 4 iken Antalya'da bunun 10 olduğunu, bu yıl ise Türkiye ortalaması 7'ye çıkarken Antalya'da da 14'e yükseldiğini dile getirdi.

ZİYARETÇİ AKINI

Fuarın kapıları açılır açılmaz binlerce kitapsever fuar alanına doldu. Fuar alanında protokol üyeleri Antalya'daki kütüphane verilerine göre en çok kitap okuyan öğrencilere yeni kitaplar hediye etti. Girişi ücretsiz olan fuar, her gün 10.00-19.30 saatlerinde açık olacak. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Tüyap Kitap Fuarı Antalya'da İkinci Kez Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement