Tuzluca'da 4 Dilde Tabela - Son Dakika
Yerel

Tuzluca'da 4 Dilde Tabela

Tuzluca ilçesinin giriş ve çıkışına belediye tarafından Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Ermenice dillerinde "hoşgeldiniz" ve "güle güle" yazan tabela asıldı.

17.09.2015 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tuzluca ilçesinin giriş ve çıkışına belediye tarafından Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Ermenice dillerinde "hoşgeldiniz" ve "güle güle" yazan tabela asıldı.

Tuzluca Belediyesi, ilçenin giriş ve çıkışlarına bölgede konuşulan Türkçe ve Kürtçe dillerinin yanı sıra uluslararası dil olarak İngilizce ve komşu ülke Ermenistan'ın dilinde "hoşgeldiniz" ve "güle güle" yazılı karşılama ve uğurlama tabelaları yerleştirdi.

Tuzluca Belediye Başkanı Mehmet Gültekin, tabelaların yerleştirilmesi dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçenin kurulduğu günden bugüne farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirtti.

İlçenin 1934 yılına kadar ki adının Ermeniler tarafından da kullanılan "Koğb" olduğunu, bu tarihten sonra yöredeki tuz madeninden esinlenilerek ilçeye Tuzluca adının verildiğini dile getiren Gültekin, şunları kaydetti:

"Tuzluca ismi Türkçe'dir ve Türkçe bizim resmi dilimizdir. Cumhuriyetle yaşıt olan bu ilçe cumhuriyetin verdiği isimle anılabilir, anılması lazım. Onun için Tuzluca'yı kullanıyoruz, kullanmaya da devam edeceğiz. Kürtler, bu toprakların kadim bir halkıdır ve kendi topraklarında, kendi anadillerinde "Hün Bi Xer Hatin (hoşgeldiniz)" deme hakları var, bunun için Kürtçe'yi kullandık. İngilizce evrensel bir dildir, hemen hemen bütün toplumların konuştuğu, kabul gördüğü bir dildir. Bu yüzden İngilizce'yi de kullandık."

Gültekin, tabelada aynı zamanda Ermenice kullanılmasının altında da kimsenin farklı bir anlam aramaması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Ermenistan ile biz komşu bir ilçeyiz. Hayat her zaman böyle devam etmeyecek, dün devam etmediği gibi. Bizim burada Ermeni mezarlığımız var, o isimle tescil edilmiş. Bizim yaylamızın adı Ermeni Yaylası'dır. Bizim buradaki birçok bölgenin ismi Ermeni diliyle anılır. Ermeni halkı burada yaşamış, bu ilçenin oluşumunda emekleri var, geçmişleri var, tarihleri var. Buna saygının bir gereği olarak Ermenice'de de Tuzluca'ya hoşgeldiniz yazısını yazdık. Biz bundan rahatsız değiliz, çokta mutluyuz. Yarın Ermeniler ile dost olacağız, ticaret yapacağız, turizm olarak gidiş gelişleri olacak. Ermeniler bizim kardeşlerimizdir, bizim komşularımızdır, bunu hiçbir şey değiştirmeyecektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tuzluca'da 4 Dilde Tabela - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement